menu

Eenzaamheid bij ouderen niet altijd op te lossen

Volgens cijfers van organisaties als het Nationaal Ouderenfonds is eenzaamheid bij ouderen een groot probleem. Een kwart van de Nederlandse ouderen heeft te kampen met eenzaamheid. Dat is nogal wat! Maar is die eenzaamheid bij ouderen wel op te lossen? En voldoet de huidige aanpak van eenzaamheid wel?

Volgens Jan Willem van de Maat van Movisie is dit niet per definitie het geval. “Gevoelens van eenzaamheid zijn niet altijd een probleem waarbij door anderen moet worden ingegrepen”, aldus van de Maat. “Eenzaamheid is onderdeel van het leven, iedereen is wel eens eenzaam. Vraag is alleen of iedereen de veerkracht én de sociale vaardigheden bezit om er zelf iets aan te doen.”

Sociale contacten

Ernstige gevoelens van eenzaamheid kunnen blijvend een rol spelen als de sociale contacten met de omgeving er niet zijn. Mensen kunnen hierdoor steeds negatiever worden. Jan Willem van de Maat vraagt zich af of dat op te lossen is door je uitsluitend te richten op het uitbreiden van dat sociale netwerk. “Eenzaamheid is voor een deel ook een psychologisch probleem” en dat maakt het extra moeilijk voor mensen zich te ontworstelen aan die negatieve spiraal waar ze vaak in terecht zijn gekomen.”

Zelf actie ondernemen

Volgens van de Maat is het vooral belangrijk dan mensen zelf de moeite nemen om hun patroon te doorbreken. Eenzame mensen moeten weer met een positieve blik naar zichzelf leren kijken. En daar kan de omgeving deze mensen bij helpen. “Het beste is om in te spelen op hun motivatie”. Wat vinden zij leuk om te doen bijvoorbeeld? Wij hebben als omgeving vaak de neiging deze mensen te pamperen en alles uit handen te nemen en voor ze te doen. Dit is natuurlijk niet slecht omdat het met de beste bedoelingen gebeurt. Maar helpt het mensen om zichzelf terug te vinden? Uit onderzoek blijkt volgens van de Maat dat vooral een maatschappelijke inzet in groepsverband heel goed werkt. “Je vrijwillig inzetten voor een ander zorgt ervoor dat je het gevoel krijgt dat je wat waard bent”, aldus Jan Willem van de Maat.

Participatie tegen eenzaamheid bij ouderen

Naast dat mensen zich beter voelen als zij iets kunnen bijdragen, werkt het nog volop participeren aan de maatschappij ook om mensen met bijvoorbeeld dementie actief te houden. De gedachte dat mensen met dementie niets meer zouden kunnen is allang niet meer van deze tijd. Zo kunnen deze mensen wel degelijk nog vrijwilligerswerk doen, zoals werken in de natuur of werken op een zorgboerderij. Mensen die op het platteland zijn geboren en opgegroeid kunnen op een zorgboerderij werk doen dat zij al hun hele leven gewend zijn te doen. Juist deze handelingen stimuleren hun om volop te blijven participeren, in plaats van mee te doen aan het sjoelen bij de dagbesteding, waar zij niets van zichzelf in kwijt kunnen. Het is dus belangrijk op een andere manier te gaan kijken naar wat deze mensen kunnen doen. Dit zorgt ervoor dat zij zich nuttig en gezien voelen, wat deels de eenzaamheid bij ouderen op kan lossen.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten