menu

Eenzaamheid bij ouderen

Rotterdamse studenten van de Hogeschool Rotterdam zijn ‘Oma’s Pop-up Restaurant’ begonnen, waar eenzame ouderen voor grote groepen eters koken. En met succes! Nog steeds eten veel ouderen alleen, of hebben ze niemand om voor te koken. Dit initiatief van jonge Hbo-ers wil een maatschappelijke bijdrage leveren om de toenemende eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.

Aan de slag in Oma’s pop-up restaurant

‘Alleen eten is het ergste wat er is, met je bord op schoot voor de TV’. An Hendriks, een van de koks van Oma’s Pop-up, is dan ook dolblij dat ze nu aan de slag kan bij Oma’s Pop-up restaurant in Rotterdam.  Op sommige avonden staat ze op haar 80-jarige leeftijd aan een stuk door gehaktballen te draaien en ze vindt het heerlijk!

Niet alleen de eenzaamheid zit haar dwars maar ook de verveling. In het Rotterdamse Pop-up Restaurant krijgt ze een kookworkshop én krijgt ze tips om de gasten een feestmaal voor te kunnen zetten. De oma’s gaan ook op pad, want de inkoop doen ze (deels) zelf. An koopt in op de markt en regelt daar de nodige voorbereidingen.

Bewustwording

Het Ouderenfonds juicht dit soort initiatieven, om ouderen uit een sociaal isolement te halen, van harte toe. Marjolein van der Gaag zegt dat onder andere het programma van Geer en Goor de bewustwording van het probleem van eenzaamheid enorm heeft geholpen. Na alle bezuinigingen lijken maatschappelijke projecten een gat in de zorg voor ouderen op te vangen.

En wil je ook een keer uit eten en genieten van een echte ouderwetse Hollandse pot? Kijk dan eens voor het menu op de website van Oma’s Pop-up Restaurant!

 

Meer sociaal Rotterdams succes

Rotterdam blijkt een goede kweekvijver voor dit soort initiatieven. Een paar jaar geleden startten twee jonge studenten met Granny’s Finest: oma’s breien sjaals, mutsen en andere hippe artikelen die door opkomende jonge designers worden ontworpen. Jong en oud werken samen en de oma’s hebben er veel plezier van om met elkaar te breien.  Dit initiatief is eveneens ontstaan om de eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Dat het concept inmiddels succesvol is uitgerold toont aan dat sociaal maatschappelijke projecten heel goed kunnen slagen.

 

meer informatie:Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten