menu

Een zorgopleiding met acteurs

Video in het onderwijs is de toekomst! Want is het niet veel makkelijker, maar vooral ook beter, om direct situaties in de praktijk te zien gebeuren in plaats van erover te moeten lezen in een boek?

Met die gedachte hebben diverse onderwijs- en zorginstellingen de handen ineen geslagen om een onderwijspakket te maken voor zorgopleidingen, gefinancierd door onder anderen het Nationaal Platform Ouderenzorg van ZonMw. Het resultaat? ‘Serious Soaps’, onderwijs in soapvorm met bekende acteurs als Jasmine Sendar, Petra Laseur en Juvat Westendorp.

Werken in de zorg

Het idee is voortgekomen uit de RTL5 soapserie ‘Malaika’ uit 2013. Deze serie is gemaakt op initiatief van branchevereniging ActiZ en tal van zorgorganisaties. De soap had als doel het imago van werken in de zorg te verbeteren en jonge mensen te enthousiasmeren om een opleiding te gaan volgen in de zorg. En met succes! Maar om ook het lesmateriaal een update te geven én om ervoor te zorgen dat mbo-studenten beter zijn voorbereid op de praktijk is ‘Serious Soaps’ ontwikkeld. Een online game die studenten kan helpen zich onder anderen voor te bereiden op screening van kwetsbare ouderen, pijn of ondersteuning bij zelfmanagement.

Real life scenes

Uit onderzoek onder studenten bleek dat zij behoefte hadden aan lesmateriaal dat levensecht is. Daarom maakt ‘Serious Soaps’ gebruik van ‘real life’ scenes met veel informatie, serieuze onderwerpen én humor. Ook is er steeds meer behoefte aan lesmateriaal over de ouderenzorg, aangezien onze samenleving aan het vergrijzen is. Het lesmateriaal bestaat niet uitsluitend uit video’s en een website, maar uit veel meer. Er is een uitgebreide bibliotheek en meer ‘evidence based’ lesmateriaal zoals dat zo mooi heet.

Serious Soaps artikelbanner

Een zorgopleiding met acteurs

Maar wat is een ‘Serious Soap’ nu precies? Een Serious Soap is een interactieve real life game met korte filmscènes en vragen, waarbij er sprake is van een doorlopend verhaal. De student komt steeds in een verhaal en maakt gaandeweg keuzes hoe om te gaan met een situatie. Het lesmateriaal is voorafgaand aan het spelen van de game, klassikaal behandeld. Zo worden de onderwerpen beter en sneller opgenomen door studenten. Deze leerstijl sluit aan bij de leerstijl van mbo-studenten, maar is ook interessant voor gediplomeerde verpleegkundigen en verzorgenden. De games zijn geaccrediteerd in het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden van V&VN.

De ‘Serious Soaps’ zijn ontwikkeld door AMC, Hogeschool Utrecht, MBO College Almere, ROC Midden-Nederland, Zorggroep Almere en ActiZ, met financiering van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) van ZonMw.

Meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten