menu

De tantes in beeld

Fotografe Marlies Swinkels maakte een boek over haar tantes Jo, Riek, Toos en Nellie. Zij zijn haar grootvader’s zusjes, nooit getrouwd en nog steeds samenwonend in hun geboortehuis in Noord-Brabant. Marlies fotografeerde haar tantes 10 jaar lang en daar kwam uiteindelijk een fotoboek, genaamd: ‘De Tantes’.

De foto’s geven een vrij uniek voorbeeld van wat zelfredzaamheid in de praktijk kan betekenen; de tantes doen alles met elkaar én zorgen voor elkaar. Iets waar onze samenleving opnieuw naartoe terug aan het bewegen is. Zolang mogelijk voor onszelf en voor elkaar zorgen. Het boek is voor velen een feest der herkenning. NED7 interviewde Marlies Swinkels over het boek.

Waarom ben je gaan fotograferen?

“Al mijn hele leven ben ik een creatief persoon en na de middelbare school heb ik op mijn vervolgopleiding, het Sint Lucas, de camera ontdekt. Daarna ben ik me verder gaan specialiseren door een 4-jarige HBO opleiding te volgen aan de kunstacademie gericht op documentaire fotografie.”

Hoe kies je je thema’s?

“Soms kom je je onderwerpen tegen in de krant, een programma of een documentaire op tv. Of in je persoonlijke omgeving, dat laatste is van toepassing op het boek ‘De Tantes’. De vier zussen van mijn opa ken ik al mijn hele leven maar ik ben ze pas gaan fotograferen tijdens mijn opleiding. Dat maakt het een persoonlijk project maar vertelt ook een verhaal dat anderen aanspreekt.”

Hoe zou je jouw stijl van fotograferen omschrijven?

“Voor mijn eigen projecten werk ik nog steeds analoog met film en een midden-formaat camera. Hierdoor zijn het aantal opnames beperkt. Daarnaast werk ik met een statief. Dit maakt me een trage fotograaf. Maar door deze werkwijze kijk ik erg goed naar het onderwerp en hoe ik het fotografeer. Dat is het technische gedeelte. Ik noem mezelf een documentaire fotograaf. Ik ben lang met een onderwerp bezig en met de foto’s vertel ik het verhaal.

Hoe ben je aan ‘de tantes’ gekomen?

“De vier dames zijn vier zussen van mijn opa en tantes van mijn moeder. Als bijnaam noemen wij ze ‘de tantes’ vandaar de titel van het boek. Zelf kom ik mijn hele leven al bij ze op bezoek en zie ze als mijn vier extra omaatjes. Een opdracht op de kunstacademie in het eerste jaar was: maak een boek binnen 8 weken van mensen die je goed kent. Zo ben ik op het idee gekomen om hen te fotograferen. Ik kreeg vragen van mijn klasgenoten. Wonen zij met z’n vieren bij elkaar? Al hun hele leven? Waarom zijn zij nooit getrouwd? Hierdoor ben ik zelf gaan inzien dat het een heel bijzondere manier van samenleven is en besloot ik om ze na deze opdracht te blijven fotograferen. Dat heb ik 10 jaar lang gedaan.”

Wat trof je tijdens het fotograferen?

“Je zet een stap terug in de tijd en soms is het alsof de tijd stil staat. Rust, regelmaat en ritme. Ik werd er zelf ook weer rustig van. Je fotografeert veel, ook het interessante interieur maar natuurlijk draait het om hen. Wat ze dagelijks doen en hoe ze met elkaar samenleven. De foto’s geven een intiem kijkje in hun leven.”

Heb je ook moeten lachen?

“Ik beschouw ze als mijn vier extra omaatjes en net zoals je bij je ‘echte’ oma op bezoek gaat wordt er gelachen. Vooral om elkaar, er is zeker veel humor in huis.”

Vonden de dames het niet lastig, een andere ‘tante’ om hun heen?

“Om hen te bezoeken als fotograaf of als mezelf is wel degelijk anders. Als fotograaf kom je met een andere spanning hun huis binnen. Alleen in het begin zijn ze wat nerveus maar daarna gaan ze rustig verder in hun eigen ritme en ben ik als fotograaf een vlieg aan de muur, ideaal. Een onbekende fotograaf hadden ze niet toegelaten en was dit niet gelukt. Ze kennen me heel goed en vertrouwen mij, daardoor hebben ze mij toegelaten als fotograaf.”

Wat zou je heel graag nog willen fotograferen?

“In Nederland heb ik het sluitingsproces van postkantoren gefotografeerd. De nadruk in dit project lag bij de medewerkers. Dit zou ik graag willen uitbreiden naar het buitenland omdat het versturen van post wereldwijd afneemt en overgaat naar digitale vormen. Ik zou er een groot project van willen maken.”

Het boek bestellen? Dat kan rechtstreeks bij Marlies Swinkels zelf via haar website. Ze heeft het namelijk in eigen beheer uitgegeven.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten