menu

De betekenis van je eigen werkplek

Onlangs mocht ik een grote bank bezoeken. Ik was verbijsterd, want alle wanden zijn verdwenen en niemand heeft een eigen werkplek. Het is één grote glazen bijenkorf.

Iedereen – het geldt ook voor de directie – schuift ergens aan een tafel met zijn laptop en gaat aan de slag. Er schijnen wel teams te zijn met targets. Dat noemen ze een tribe.

Herinneringen aan mijn werkplek

De herinneringen aan mijn werk als trainee, als wetenschappelijk medewerker, als advocaat, als lid van adviesraden, ze vervagen in de loop der jaren. Zelfs mijn collega’s kan ik nog met moeite voor de geest halen. Dat ligt totaal anders als ik denk aan mijn werkplek. Zoals de plek, die mij werd toegekend toen ik net benoemd was als hoogleraar bij de UvA en op het IJsbaanpad een kamer moest delen met iemand, die na haar pensioen nog mocht blijven en haar kamertje had volgestouwd met tapijtjes, planten, een meetlat voor kinderen; ik vond het allemaal onzin. Waar moet ik naartoe met mijn boeken?

Giga hangkast

Toen ik net arriveerde als nieuwe werknemer bij het Sociaal en Cultureel Planbureau stond daar een giga hangkast met hangmappen. Ik had de neiging in zo een hangmap te gaan hangen, om een middagdutje te doen. Nog steeds voel ik de paniek, toen in Den Haag mijn vaste werkplek opeens bleek te zijn  toegewezen aan een ander en ik naar een onbekende plek werd verwezen. Het is net alsof dat je privacy diep treft.

Je eigen werkplek

Je hebt een hol nodig, waarin je je veilig voelt om aan de slag te kunnen. Kennelijk is dat niet meer zo. Het is een cultuuromslag, die verder gaat dan alleen die werkplek. Onze omgeving verandert kennelijk zo snel, dat werknemers flexibel moeten zijn. Agility is de kreet. In beweging blijven, actief zijn. Het kan zijn dat ik als oud mens dat niet meer bij kan benen, maar toch vraag ik mij af: gaat er niet iets verloren?

Lukt het nog om op de plaats rust even na te denken. Opmerkzaam zijn. Laat ik het maar awareness noemen. Dan ga ik met de tijd mee. Of heet het mindfulness?

Reageren

Auteur

Jacquelien de Savornin Lohman

Jacquelien de Savornin Lohman

Sinds 2005 staat Prof. dr. Jacquelien de Savornin Lohman (1933) als cabaretier op de planken van het theater. Maar dat is niet de enige carrière die zij heeft gehad. Zij was succesvol advocaat, hoogleraar jeugdhulpverlening en pedagogie, wetenschappelijk ambtenaar én van 1991 tot 1995 lid van de Eerste Kamer voor D'66.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten