Volg ons online

Nieuws

Dankbaarheid en verlies als zelfde kant van de medaille

Blogger Wim Raaijmakers gaat op bezoek bij Joop, een heer die verlamd thuis zit, maar dankbaarheid nog steeds hoog in het vaandel heeft.

Gedeeld

op

Dankbaarheid en verlies

Dit gastblog is geschreven door Wim Raaijmakers, teamcoach bij ZuidZorg

“Wel lust maar geen Italië meer”. De oplettende lezer ziet het natuurlijk meteen. Wel zin in seks maar het zaakje daarginder werkt niet meer. De gynaecoloog in ruste (ik noem hem Joop) die ik deze grap hoorde maken, kon smakelijk om zijn eigen grappen lachen. Ondanks de halfzijdige verlamming die hem zijn bewegingsvrijheid had afgenomen. Negen jaar geleden maakte een flinke hersenbloeding een einde aan de lichtheid in zijn net begonnen pensioen.

Never promised…

“Weet je wat mijn eerste gedachte was toen ik verdwaasd in de ambulance lag?” Ik ging er maar eens rustig voor zitten. Levensverhaal op komst. “Nu kan ik alleen nog maar mooi tegen mijn rozen praten maar ze niet meer bijhouden.” Hij draaide zijn hoofd langzaam in de richting van de openstaande veranda deuren. De ochtendzon zette zijn tuin in een fel licht. “Doe mij een plezier en ga er eens in. En ruik vooral die rode maar eens. Buitenaards zijn ze.” Ik twijfelde. Ik kwam hier niet om een tuin te bewonderen. Het plan was om uitbreiding van zorg te bespreken. Zijn partner (Jacques) was onlangs overleden. Hij was cardioloog in een ander ziekenhuis geweest en ook al 11 jaar met pensioen. Altijd voor Joop gezorgd. En voor zijn rozen.

You….

Ik stond weifelend op en zag nu een geschilderd portret van de mannen dat iets verderop in een dineerkamer hangt. Ze hadden zich laten portretteren als ridders. De vrouwenarts zat geharnast op een grote, zwarte hengst. Zijn hartsvriend stond naast het paard en hield in zijn rechterhand het bit vast. In zijn linkerhand een glimmende lans met hellebaard. Onder zijn rechtervoet het borststuk van zijn harnas zodat het maliënkolder, zijdezacht in het strijklicht glom. Er springt een hondje tegen Jacques op. De levenslust spat van hun glimlach. “Wat een mooi beeld van jullie”, hoor ik mezelf stamelen. “Ga nou maar eens naar die rozen vent, anders hou ik het niet meer”. Het overdekte terras is smaakvol en knus. Alles straalt smaak en precisie uit. De tuin is prachtig aangelegd en ruikt als een parfumerie. Terwijl ik een rots passeer valt me pas het zacht kabbelende geluid op. Er hangt een Libelle te drinken. Ik loop door naar een klein prieel en zie een tractor in de verte gedroogd gras omhoog zwiepen.

A Rosegarden

De rozen zijn bedwelmend. De gele ruiken het lekkerst. Alsof het geel de frisheid in de neus openbreekt. De bordeauxrode zijn ook fraai. Sterk en poederig. Ik besluit er een paar met mijn zakmesje af te knippen om ze aan Joop te laten ruiken. Maar welke zal ik doen? Ze groeien weelderig maar zeker niet woekerend. Deze tuin is uitstekend verzorgd. Maar door wie? Als ik terugloop naar de bungalow zie ik hem ingespannen zoeken waar ik blijf. Als ik drie rozen omhoog houdt schokt zijn bovenlijf naar achteren. “Ik schatte in dat ik wel wat af mocht knippen”. Op zijn gezicht een fletse versie van de schilderijenglimlach. Ik geef hem alle drie en zijn neus gaat rustig één voor één diep de bloemen in. En of ik een longdrinkglas uit dat kastje daar wil pakken zodat hij een vaasje heeft.

Helaas tenenkaas

Maar nu vraag ik me hardop af hoe hij zichzelf sinds het overlijden van zijn partner heeft gered. Joop vertelt: zijn twee zonen en dochter uit zijn huwelijk wonen nu om beurten bij hem. Voorlopig en uiterlijk een half jaar. Dan moet er een oplossing zijn voor de permanente zorgbehoefte van vader. Momenteel wordt er in de vrienden- en familiekring gezocht naar mensen die een verlenging mogelijk maken. Ook is er al contact met een organisatie die zorgpersoneel in Costa Rica, Spanje en Hongarije werft. “Dan houd ik het nog een jaar of tien vol hier. Maar het geld is dan wel zo’n beetje gedaan en zal ik de boel moeten verkopen. “Papa we willen het allerbeste voor jou” zeiden ze. Maar ik zag de teleurstelling in hun lichaamstaal wel. Geen tweede huis in Italië dankzij de erfenis van papa. Helaas. Tenenkaas.”

Dankbaarheid, ofwel count your blessings

“Fijn dat ze nog contact hebben met hun vader, Joop. Dat gaat wel eens anders wanneer papa voor zijn homoseksualiteit uit komt…” Hij knikte met zijn blik op een ver iets gericht. “Ik tel mijn zegeningen meerdere keren per dag jongen”, zei hij. “Maar die ene…die ene zou ik boven alles mee willen tellen.” Ik wist niet op welke hij doelde. Zijn lichaam of Jacques. Een sterke man, deze Joop. Maar gebroken.

Vandaag tel ik als eerste de twee zegeningen die Joop niet meer kon tellen.

Lees hier meer blogs van Wim Raaijmakers

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Nieuws

Mijn bijzondere dochter met MS

Blogger Alice Bunt vertelt over haar bijzondere dochter. Ze heeft net te horen gekregen dat zij multiple sclerose heeft.

Gedeeld

op

Mijn bijzondere dochter

De laatste paar weken blijft dit nummer van Roberta Flack maar door mijn hoofd spoken. De meeste mensen hebben een of ander romantisch beeld bij dit nummer: een eerste blik van twee volwassenen die elkaar na die blik nooit meer zullen vergeten.

Misschien blijft het bij die ene blik, misschien groeit er een heel mooie liefde. Of misschien is die ene blik het begin van een vriendschap voor het leven. Maar voor mij is dit nummer de laatste tijd onlosmakelijk verbonden met mijn dochter Marieke, mijn geweldig, mooie dochter die net als ik een bipolaire stoornis heeft.

Net geboren

Het is nog donker wanneer ik ’s morgens vroeg met mijn hond Bika in het park wandel. De maan maakt vreemde vormen van de kronen van de bladerloze bomen. Ik ben alleen en er is maar een ding waaraan ik kan denken: Marieke en aan haar diagnose, MS, Multiple Sclerose. De woorden van Roberta Flack blijven rondzingen in mijn hoofd: ‘The first time ever I saw your face’. De eerste keer dat ik haar zag: net geboren, ze kon haar hoofdje al optillen. Het leek alsof ze toen al niets wilde missen, alles mee willen maken. En nu dan deze diagnose. Eerlijk gezegd weet ik niet goed wat ik moet, met al die gevoelens die de diagnose teweeg brengen: verdriet, angst, onzekerheid, bange vragen over de toekomst, haar toekomst, Marieke’s toekomst.

Loslaten

Ik heb geen idee hoe ik Marieke kan helpen, of ik haar überhaupt wel kan helpen. Misschien zijn onze wegen met dit verdriet wel wegen die we afzonderlijk af moeten leggen. Los van elkaar: zij om te leren accepteren te leven met nog een aandoening; leren een manier te vinden om zichzelf, Marieke te blijven; leren haar toekomst ondanks alles blijmoedig te gemoed te zien, een toekomst vol vragen, onzekerheden, somber en angstig soms. En ik moet leren haar opnieuw los te laten, haar de kans te geven om als volwassen vrouw door te gaan met haar leven, haar eigen uitwegen te vinden voor haar toekomst met de zekerheid dat ze altijd bij me terecht kan.

Bijzondere dochter

Hier, in het maan verlichte park blijven tranen branden in mijn ogen, blijven steken in mijn keel, weten geen uitweg te vinden naar buiten, verstikken me. Ik wou dat ik voor altijd door kon lopen, weg kon lopen, verdwijnen in een wereld zonder verdriet, waar alleen nog Marieke en ik bestaan zoals op dat eerste moment waarop er niets anders bestond dan mijn mooie, net geboren dochter en ik en mijn liefde voor haar waaraan niets maar dan ook niets veranderd is sinds ik haar voor het eerst zag.

Lees verder

Nieuws

Alles mag op zaterdag!

Alles mag op zaterdag. Vroeger was dat wel anders. Vintage blogger GT Rovers blikt terug op tijden waarin zaterdag geen vrije dag was.

Gedeeld

op

door

Alles mag op zaterdag

Alles mag op zaterdag. Wat een heerlijke gedachte en voor ons de normaalste zaak van de wereld. Maar dat is het niet altijd geweest. Vintage blogger GT Rovers legt uit dat nog niet zo lang geleden de werkweek er heel anders uitziet dan tegenwoordig.

Tegenwoordig is het weekend namelijk véél te kort om al onze activiteiten in te proppen. Maar onze voorouders waren al dolblij met één vrije dag per week! Je leest het goed. 48 uur werken was de normaalste zaak van de wereld. Iets wat we ons tegenwoordig, met al onze verworvenheden, niet meer kunnen voorstellen.

Invoering Arbeidswet

Dankzij een lange strijd van de socialisten werd in 1919 de Arbeidswet ingevoerd. Die zorgde ervoor dat de werkweek verkort werd naar maximaal 45 uur. Dat betekende één hele vrije dag per week en één halve. Op zaterdag werkte men voortaan maar tot 12 uur. Door pressie van de christelijke partijen werd de hele zondag een vrije dag, zodat ook de arbeiders naar de kerk konden. Dit was destijds dus al een enorme vooruitgang.

48-urige werkweek

Na de Tweede Wereldoorlog gooide de regering roet in het eten door te besluiten dat een werkweek uit minimaal 48 uur moest bestaan. Het land was immers in de opbouw. Voortaan werkte men doordeweeks minstens 8,5 uur per dag en op zaterdag tot 13 uur. Wederom kwam het socialisme op voor de arbeiders. De arbeidersbeweging pleitte al vanaf 1955 voor de invoering van een 40-urige werkweek. In Amerika en in een aantal West-Europese landen hadden de werknemers al jaren vrij op zaterdag. De productiviteit was daar enorm gestegen, doordat de werknemers uitgerust op het werk verschenen.

Alles mag op zaterdag

Pas op 23 december 1960 was het zover. Zowel het kabinet als het bedrijfsleven stemde schoorvoetend in met dit wetsvoorstel. Vanaf 1 januari 1961 kregen de werknemers vrij op zaterdag. Dit gold overigens niet voor iedere beroepsgroep. Zo werd op enkele scholen nog tot 1971 op zaterdagochtend lesgegeven.

Experimenteren

Voor de economie bleek de nieuwe wet een gouden zet. Meer vrije tijd had tot gevolg dat de bevolking meer geld uitgaf aan luxegoederen, zoals kleding en auto’s om gezellige dagtochtjes mee te maken. In die tijd was men dus zeer content met een 40-urige werkweek. Wat is de volgende stap? Er zijn inmiddels al die experimenteren met een zesurige werkdagen.

Meer weten?

Meer weten over de bijzondere verhalen van vroeger? Op het blog van GT Rovers vind je meer weetjes en unieke feiten over vervlogen tijden in Nederland.

Bron: GT Rovers

Lees verder

Nieuws

Het oude dorp, een dagje terug in de tijd

Het oude dorp waar Rijk vroeger woonde is totaal veranderd. Rijk gaat op reis en deelt zijn herinneringen aan vroeger.

Gedeeld

op

Het oude dorp
Rijk met zijn broers voor het ouderlijk huis

Rijk van den Hoek, intussen al 27 jaar een echte Noord-Amsterdammer, reist af naar het oude dorp Voorschoten. Het is een bruisend dorp met haar jaarlijkse paardenmarkt waar Floris de Vijfde nog zijn paarden kocht.

Tegenwoordig is het trouwens geen dorp meer maar onderdeel van de aan elkaar groeiende gemeenten van ons aller Randstad. Als het weer laag hangt, zie je zelfs een wolkenkrabber waar vroeger een alom gevreesde tandarts woonde en praktijk hield. Menig oud Voorschotenaar denkt nog knarsetandend aan hem terug.

Gruwelijke tijden

Maar laten we ons niet verliezen in die gruwelijke tijden. De oude tandarts moest zich behelpen met een boormachine die niet veel meer dan honderd toeren per minuut draaide. En kiezen moest hij trekken met een tang die hij bij, de tegenover hem wonende, manke timmerman leende. Ja, dat waren nog eens tijden! We konden de hoofdstraat van het dorp niet in wegens een verbouwing aan de toegang. Volgens Rijk waren ze de rails van de blauwe tram aan het weghalen. Ofwel het mitrailleursnest dat de Duitsers in 1944 hadden laten aanleggen bij deze belangrijke toegang tot het dorp en tot het “barakkenkamp” ernaast.

Wagens en kanonnen

We rijden naar de Voorstraat waar Rijk in zijn jonge jaren heeft gewoond. We komen aan bij het huis waar Rijk is opgegroeid. Er zit nu een lunchroom in. Onmiddellijk stromen van alle kanten familieleden toe. Broers, schoonzussen uit Leiden en een dochter uit Den Haag. Hij zou namelijk trakteren en dat gebeurt niet elke dag. Binnen worden tafels en koppen bij elkaar gestoken. De verhalen breken los over wat er niet meer is en wat tegenwoordig zoveel kleiner is dan het vroeger leek. Het huis, de kamertjes. Bedsteden die zijn verdwenen. “Waar we nu zitten was de gang. Daar hing de kapstok met vaders hoed en jas. Verrek, die stenen paal op de hoek voor het huis, die staat er nog. Daar zat Rijk bovenop toen er in 1943 een nieuw detachement Duitsers langs kwam met wagens en kanonnen. Getrokken door kleine Russische paarden. Die gingen steigeren toen ik ‘prrrr prrrr’ riep. En die moffen werden kwaad. Stom hè.”

Beroemde dameskapper

Het huis aan de overkant is nog steeds wit. Vroeger woonde daar de weduwe van een kaashandelaar met haar jongste dochter. Van die dochter werd gezegd dat ze met Duitse soldaten vree. Op 6 mei 1945 werd ze in het openbaar op een stoep aan de overkant dapper kaalgeschoren door de beroemdste dameskapper van het dorp. Zij had daarna geregeld epileptische aanvallen. Achter dat huis was de timmermanswerkplaats. “We speelden daar vaak in de kaal getrapte tuin”. In de loodsen tussen deurposten uit de sloop, die bewaard werden voor nieuwe huizen. Er stonden ook veel bomen waar heerlijke peren aan groeiden en waar je fijn in kon klimmen. Dat deden Rijk en zijn vriendjes samen met of zonder de zoons van de timmerman. Hun opa woonde bij het gezin in en de oudste zoon moest opa wel eens scheren. Dat was best eng, opa had nogal veel plooien en kon opeens woedend worden als de buurjongens weer eens in de perenbomen zaten.

Loek de smid

Er was een smederij aan de overkant, waar ook paarden beslagen werden. Daar werden paarden soms helemaal in een ‘broek’ gehesen. Een soort groot zeil onder hun buik door. Hun poten – vroeger hadden ze die nog, in plaats van benen – werden vastgebonden om ze stil te houden tijdens het verwisselen van de hoefijzers. Binnen was het tamelijk donker, daar was het vuur. Soms mocht je de smid helpen, door aan de zwengel van de blaasbalg te trekken. De ijzers werden gloeiend tegen de hoeven gedrukt en daarna met nagels aan de hoef getimmerd. De nagels kwamen er opzij van de hoef uit, werden afgeknipt, de hoef werd glad gevijld, kreeg een lik zwarte lap en klaar was Loek. Zo heette de smid.

Het oude dorp

De terugreis werd aangevat, langs het huisje waar Rijk’s moeder niet meer woont, langs de straatjes waar zijn kinderen niet meer spelen en door het tuindorp dat helemaal vernieuwd is. Waar hoge bomen staan en de muziektent verdwenen is. Langs de struiken waar Rijk’s geboortehuis vroeger stond en door een stadswijk waar ooit de weilanden van de boer lagen waar zijn grootmoeder dienstmeid was geweest.

Dit verslag is geschreven door Gijs Witkop voor Sara, for good old times

Lees verder

Meest gelezen