menu

Beruchte juwelendief van 85

Op het eerste gezicht lijkt Doris Payne van 85 een alleraardigste dame, maar wat blijkt: ze is een internationaal beruchte juwelendief. En sinds een paar dagen zit ze weer achter de tralies.

In een chique warenhuis in Atlanta, Georgia werd de beruchte juwelendief gesnapt bij het stelen van een paar Christian Dior oorbellen bij een Saks Fifth Avenue winkel. Het is misschien het einde van haar decennialange carrière als jet-set inbreekster met sprankelende smaak. Een bewaker zat te kijken naar een surveillance video toen hij Payne voor een Christian Dior boetiek in het warenhuis de oorbellen in haar zak zag steken.

Diamant van 22.000 dollar

De nu 85-jarige Payne, dochter van een ongeletterde mijnwerker uit Slab Fork West Virginia, stal al op 23-jarige leeftijd een diamant ter waarde van 22.000 dollar. Het zou het begin zijn van een criminele carrière die haar vele malen achter de tralies deed belanden. Waaronder een bijna vijf jaar durende gevangenisstraf in Colorado.

Juwelendief met een slimme strategie

Ze ontwikkelde een slimme strategie: chique gekleed met een designer handtas en haar charme, misleidde zij de medewerkers van menig juwelierszaak. Geconfronteerd met een ogenschijnlijk rijke vrouw die geld te besteden had, lieten de werknemers van de winkel hun oplettendheid varen waardoor Payne gemakkelijk met een juweel in haar hand de zaak kon verlaten. Door de jaren heen gebruikte zij ten minste 22 verschillende identiteiten en waarschijnlijk heeft ze meer diefstallen gepleegd dan waarvoor daadwerkelijk is gearresteerd. De Juweliers Veiligheids Associatie, verzond al in de jaren ‘70 waarschuwingsbulletins over haar.

Het spel en niet de knikkers

In een interview met de The Associated Press in Las Vegas, moest Payne hartelijk lachen om haar escapades. Ze stal diamanten omdat dat het gemakkelijkst was zei ze. Het ging haar om de kick, niet het geld. “Ik heb er spijt van, maar ik heb ook een leuke tijd gehad”, aldus de beruchte juwelendief.

Toen ze 75 was vond ze dat ze dat ze wel klaar was met stelen en dat het tijd was om te stoppen. Matthew Pond, die een boek schreef over haar leven, zei toen: “Als je op die leeftijd nog steeds steelt dan wil je helemaal niet stoppen.” Nu, 10 jaar later, heeft hij gelijk gekregen.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten