menu

Bejaarden drinken te veel en kopen te weinig

Het blijft tobben met al die steeds ouder wordende Nederlanders. Nu lezen we weer dat ze veel te veel drinken, als gevolg daarvan veel en vaak vallen, waardoor ze een te groot beroep doen op de EHBO-posten in het ziekenhuis.

Omdat ze vaak alleenstaand zijn, belanden ze dan ook nog eens extra lang in het ziekenhuis, want wie verzorgt ze thuis, als ze met een been of een arm in het gips zitten? En als je dat net allemaal tot je hebt laten doordringen, raakt het volgende negatieve bericht over de slechte invloed van de senior je al weer: 65-plussers kopen veel te weinig, waardoor de middenstand het moeilijk krijgt en winkels moeten sluiten. Het moet toch niet gekker worden!

Hoezo kopen ouderen te weinig? Persoonlijk voel ik me totaal niet aangesproken door dit verwijt. In m’n eentje houd ik onze plaatselijke bloemist op de been, om nog maar niet te spreken over de boekhandel, de kapper, de pedicure, verschillende schoenenzaken, ZARA en de cosmetica-branche. Over mij heeft de middenstand helemaal niets te klagen. Maar ik ben een uitzondering, volgens onderzoek van het bureau Q&A. Andere senioren mijden al deze winkels, behalve de boekhandel. Er is maar één zaak, die écht gedijt bij het oplopende percentage ouderen, dat is de opticien, vooral die waar ook gehoortoestellen worden verkocht. Verklaring van het onderzoeksbureau: ouderen hebben eigenlijk alles al en doen ook nog eens heel lang met hun spullen.

Voordat ik nu in een oude badjas in algehele somberte verval, troost ik mij met het nieuws, dat politicus Bram van Ojik mij vertelde, namelijk dat hij door Jesse Klaver, die krullenbol van GroenLinks, met klem gevraagd is terug te keren in de Tweede Kamer. Hij verliet die als partijleider in 2015, in de volle overtuiging, dat Den Haag voor hem een afgedane zaak was. Terwijl hij dus druk op zoek was naar een nieuwe betrekking (want hij is pas 62 en moet dus nog vijf jaar werken tot zijn AOW), kreeg hij het verzoek opnieuw op de kandidatenlijst van GroenLinks te gaan staan voor de verkiezingen van 2017. Juist vanwege z’n leeftijd. Mensen van die leeftijd hebben namelijk meer ervaring, meer continuïteit, meer rust en worden minder opgehitst door de waan van de dag, kreeg hij te horen.

Daar moet op gedronken worden! Maar wel met mate.

Reageren

Auteur

Cisca Dresselhuys

Cisca Dresselhuys

Cisca Dresselhuys (72) is journalist en was van 1981 tot 2008 de eerste hoofdredactrice van het maandblad Opzij. Sinds haar vertrek bij Opzij schrijft zij als freelance journaliste voor onder andere Trouw, Zin, Nouveau en online publicaties zoals FAB magazine.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten