menu

Beelden over ouderen bijstellen

Anneleen in Levensles

Guillermo en Anneleen onderzoeken beelden over ouderen

Iedereen heeft beelden over oud, jong, dik, dun. Die beelden in onze hoofden worden niet vaak ter discussie gesteld. Jammer, want de werkelijkheid is veelkleuriger dan de versimpelde beeldvorming die vaak ontstaat.

Volgens Guillermo Portal en Anneleen Lange, studenten geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum, kan het onderwijs een belangrijke rol vervullen in het uitdagen van bestaande beelden en het bij elkaar brengen van werelden die gescheiden lijken. Dat gaat over elkaar zien. Maar ook weten wat ouderdom betekent, door het te ervaren en in elkaars rol te kruipen. Guillermo en Anneleen hebben eerstejaars geneeskundestudenten ondervraagd over hun beeld van ouderen en presenteerden hun bevindingen tijdens Levensles in 2013. De uitkomsten van deze enquête worden in een later stadium gepubliceerd.

Ouderen hoger op de onderwijsagenda

Het is opvallend hoe weinig studenten geneeskunde kiezen voor de ouderengeneeskunde. Terwijl in de Nederlandse spreek- en wachtkamers relatief veel oudere mensen komen en dit aandeel door de vergrijzing verder zal toenemen. Het is dan ook belangrijk dat er op z’n minst voldoende aandacht is voor oudere patiënten in de medische opleidingen. Daarom heeft Leyden Academy in 2015 in samenwerking met onderzoeksbureau ZonMw het rapport Basiscompetenties ouderengeneeskunde voor basisartsen ontwikkeld, als handreiking aan medische faculteiten. Uit een eerdere inventarisatie van Leyden Academy bleek dat het onderwijs op het gebied van ouderengeneeskunde op de acht medische faculteiten in aanbod en kwaliteit varieert en kan worden verbeterd.

Reageren

Auteur

Danielle Swart

Danielle Swart

Danielle Swart is bij de Leyden Academy verantwoordelijk voor projecten op het gebied van beter onderwijs voor (toekomstige) zorgmedewerkers, verbetering van het negatieve imago van de ouderenzorg en het toepassen van wetenschappelijk onderzoek in de ouderenzorg.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten