menu

Andere spelregels bij onze verkiezingen?

Als het gaat over normen en waarden heb ik het liever over spelregels. Normen stellen grenzen aan ons gedrag. “Dat doet men niet”, zei mijn moeder vroeger.

Maar waarden? Wat zijn dat nu voor dingen. Toch heb ik er één te pakken en dat komt door de manier waarop de verkiezingen in de  Verenigde Staten verlopen.

Zo’n man is levensgevaarlijk!

Beide kandidaten, zowel Hillary Clinton als Donald Trump, doen niet veel anders dan elkaar zwart maken: “Zo’n vrouw kan onmogelijk president van de Verenigde Staten worden” “Zo’n man is levensgevaarlijk als president van de Verenigde Staten” (met dat laatste ben ik het overigens wel eens). Maar het effect is wel dat ik het ook niet meer fijn vind om vóór Hillary te zijn.

Kiezen uit twee kwaden

Inmiddels heb ik zo veel slechts over haar gehoord, dat het gaat om  kiezen uit twee kwaden en dan doe ik liever helemaal niet meer mee, al is het in gedachten. Als ik dan denk aan de talloze verkiezingen waar ik in de loop van mijn leven aan mee heb gedaan en soms zelfs als kandidaat, dan is dat ‘bashing’ van de tegenkandidaat wezensvreemd. Je probeert je zelf zo goed mogelijk te presenteren, punten te scoren, maar niet door de ander door zwart te maken, zoals in de Verenigde Staten kennelijk gebruikelijk is.

Andere spelregels in ons land

Volgens het Nederlands Recht is dat afgeven op een concurrent overigens ook verboden. Als advocaat kreeg ik een aantal jaren geleden een Amerikaanse cliënt, producent van dubbele ramen, die te maken kreeg met het Nederlandse recht. Het leverde de ene procedure na de andere op. Zijn reclame met teksten als “Gooi die rommel (volgde naam van de concurrent) het raam uit”, was in strijd met ons recht. Ook zijn werknemers, die hij ontsloeg als ze niet genoeg ramen verkochten,  haalden hun gelijk bij de Nederlandse rechter.

Kijk: dat zijn nu Nederlandse waarden. Verklaart dat ook het verzet tegen dat handelsverdrag met de Verenigde Staten?

Reageren

Auteur

Jacquelien de Savornin Lohman

Jacquelien de Savornin Lohman

Sinds 2005 staat Prof. dr. Jacquelien de Savornin Lohman (1933) als cabaretier op de planken van het theater. Maar dat is niet de enige carrière die zij heeft gehad. Zij was succesvol advocaat, hoogleraar jeugdhulpverlening en pedagogie, wetenschappelijk ambtenaar én van 1991 tot 1995 lid van de Eerste Kamer voor D'66.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten