menu

Afscheid nemen voordat je overleden bent

Nog niet overleden, maar toch al afscheid nemen? Op zich klinkt dat heel normaal, want iedereen wil het liefste de tijd hebben om afscheid te nemen van mensen die je liefhebt. Het gebeurt alleen vaak niet. Het initiatief ‘Liever Levend’ wil daar verandering in brengen. Het idee, aanwezig zijn bij je eigen ‘begrafenis’ zodat je écht van iedereen afscheid kunt nemen als het nog kan.

Je weet al dat je doorgaat, dus waarom zou je niet een afscheidsdienst organiseren waarbij iedereen nog een keer ziet en spreekt. Voor je het weet ben je overleden en kun je niet meer de dingen zeggen die je eigenlijk had willen zeggen. Oprichter Freek Haverman kwam op het idee toen hij zelf afscheid moest nemen van zijn stiefmoeder én zijn tante. Het zette hem aan het denken.

Verwerkingsproces

“Na een begrafenis zeggen mensen vaak tegen elkaar: “Wat zou het mooi zijn geweest als hij of zij dit nog had gehoord” en dat is precies wat ik met ‘Liever Levend’ wil verwezenlijken”. Met een afscheidsfeest voordat iemand overleden is kun je laten weten dat je van elkaar houdt, dat je elkaar waardeert en dat je iemand niet zal vergeten. Het is ook goed voor het verwerkingsproces van de mensen die achterblijven. Je weet dat je alles nog hebt kunnen zeggen en doen.

Overleden zonder afscheid

Tegelijkertijd realiseert Freek zich ook dat het idee om deze bijeenkomsten te organiseren op weerstand stuit. De dood is nog steeds taboe en afscheid nemen is niet voor iedereen even makkelijk. “Het kan heel confronterend zijn als het heel gezellig is. Iedereen weet dan wat er gemist gaat worden”, aldus Freek. Toch hoopt hij ook het initiatief een barrière weet te doorbreken en dat mensen makkelijker met elkaar over het onderwerp gaan praten. “Wat maakt het hen nu uit of het afscheid vóór of na de dood plaatsvindt? Iedereen gaat vroeg of laat een keer dood. Het is aan jou en aan je omgeving hoe je dit afscheid invult.”

Meer weten?

Wil je meer weten over het initiatief ‘Liever Levend’? Bezoek de website of neem een kijkje op de Facebookpagina.

Liever Levend - Een afscheid bij het leven

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten