menu

5 tips voor een succesvol burgerinitiatief

Een succesvol burgerinitiatief kan een enorm verschil maken in de buurt. Want waarom wachten op de politiek als je met behulp van zo’n burgerinitiatief zelf kunt deelnemen aan het lokale bestuur of de sociale samenhang in jouw buurt kunt versterken? In 2014 zijn in maar liefst 94% van de Nederlandse gemeenten burgerinitiatieven gestart. En het lijkt z’n vruchten af te werpen!

Indische buurt Amsterdam

De Amsterdamse Indische buurt is een voorbeeld van een succesvol burgerinitiatief. Hier hebben burgers ervoor gezorgd dat via Google Maps zichtbaar is geworden hoe en waar het stadsdeel gemeenschapsgeld uitgeeft. Zo is er een buurthuis waar taallessen worden gegeven voor mensen bij wie dat moet worden bijgespijkerd. En sommige taken worden helemaal overgenomen door burgers zodat zij beter betrokken zijn én meer invloed hebben op hoe de taken worden uitgevoerd.

G1000-burgertop

De G7 of G20 kennen we allemaal van de wereldpolitiek, maar in Amersfoort en Uden heb je de G1000-burgertop. Georganiseerd door inwoners om ideeën uit te wisselen voor echt concrete verbeteringen in de gemeente waarin zij wonen. Uit de G1000 zijn ook al tal van nieuwe burgerinitiatieven ontstaan, zoals een burenhulpsysteem of een plan tegen leegstand van winkels.

Buurthuiskamer

Wat als er een bankfiliaal onder een seniorenflat z’n deuren moet sluiten? Dan maak je er een ouderensoos van, zoals gebeurde in Eindhoven. Hier kwamen een paar bewoners op het idee om de leegstaande ruimte om te toveren tot een buurthuiskamer. En om de huur te kunnen betalen kwamen er enkele onderhuurders voor delen van de ruimte. De Ouderensoos heeft er ook al voor gezorgd dat de ouderen in de seniorenflat erboven actiever zijn geworden. Iedere ochtend begint de soos namelijk met ochtend gymnastiek onder begeleiding van een fysiotherapeut!

5 tips voor een succesvol burgerinitiatief

  • Een succesvol burgerinitiatief begint veelal vanuit eigenbelang. En dat is helemaal niet erg. In dit geval zelfs goed, want dat maakt de initiatiefnemers heel gemotiveerd.
  • Praat met bewoners uit de buurt en organiseer een informatiebijeenkomst. Het helpt namelijk als de initiatiefnemers bekend zijn met en in de wijk.
  • Creëer een netwerk van vrijwilligers en partners. Hoe groter het netwerk hoe meer kans het initiatief heeft om te slagen. Ook de gemeente kan en wil helpen overigens!
  • Probeer niet alles in één keer te doen. Stap voor stap je doel bereiken werkt op de lange termijn veel beter.
  • Deel je succes! Als mensen weten wat er speelt en zien dat het werkt raken mensen nog enthousiaster. Overigens is het ook heel motiverend voor mensen om te zien dat er vooruitgang wordt geboekt. Dit kan heel aanstekelijk werken.

 

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten