menu

5 suggesties om het ‘anders’ te doen

Ken je dat? Het gevoel dat je het eens ‘anders’ wilt doen. Dat je wensen hebt voor de toekomst, maar dat die toekomst eerder ver weg is dan dichtbij. ‘Het komt later wel’ denk je dan, ‘want er komt vast een mooie moment waarin ik dit of dat of zus of zo…’

Op je sterfbed heb je spijt

Maar dat moment komt maar niet, en de tijd tikt door. En dan ineens, voor je het weet, is het later… En dan komt het moment, dat je niet meer kijkt naar wat de toekomst gaat brengen. Nee, je kijkt achteruit, naar wat het je heeft gebracht. En vooral, naar wat je hebt gemist. Je spreekt het uit; als ik het anders mocht doen dan deed ik… En zo komen we tot deze bijzondere top 5. Een top 5 van wat mensen op hun sterfbed zeggen wat ze anders hadden willen doen. Is dat niet zonde? Is dat ook niet oneerlijk, naar jezelf en naar anderen toe?

We gaan het anders doen!

Het antwoord op beide vragen is ja. Het leven is te kort en op het einde gaan we allemaal dood. Er is maar één moment om het ‘anders’ te doen, en dat is nu. Niet dadelijk. Niet morgen. Maar nu.

5 suggesties om het ‘anders’ te doen

1. Meer mijn eigen leven

Meer mijn eigen leven leiden en mijzelf niet laten leven door anderen of andere zaken. Tja, denk je terecht: vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Maar is dat wel zo? Natuurlijk is niet alles perfect te doen en zeker ook niet in je eentje. Wat wij hiermee bedoelen is dat veel mensen zich laten leiden door wat wat anderen over hun denken. Iedereen is uniek en iedereen heeft het recht om (zoveel mogelijk) zichzelf te kunnen zijn. En ook al hangt het deels af van hoeveel ruimte wij iemand, als maatschappij of omgeving, geven om zichzelf te zijn, wij zijn ook vooral zelf verantwoordelijk voor ons eigen geluk.

2. Minder hard werken

Je hebt al een tijd het idee dat je geleefd wordt door je werk en de kans is groot dat dat ook zo is. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft maar liefst 13% van de Nederlandse werknemers te maken met een burn-out door het werk. En dit is het percentage mensen dat ook daadwerkelijk last heeft van een burn-out. Dit gaat niet over de mensen die er dicht tegenaan zitten of hard op weg zijn één te krijgen. Overigens blijkt uit hetzelfde onderzoek dat een burn-out het meeste voorkomt in de doelgroep 55-64 jaar.

3. Meer mijn gevoelens laten spreken

Geef je gevoelens de ruimte en luister er beter naar. We kennen allemaal de situatie waarin we zeggen: “Mijn gevoel zei me het ene, maar ik deed het andere en dat had ik beter niet kunnen doen”. Wordt het dus niet tijd om vaker en beter naar dat gevoel te luisteren? Instinctief weten wij veel meer dan wij denken, maar hebben wij geleerd dat gevoel uit te schakelen en alles met de ratio te benaderen.

4. Meer tijd voor vrienden

Meer tijd aan je vrienden besteden kan heel veel voordelen hebben. Niet alleen is het leuk en gezellig om met elkaar te eten, te drinken en bij te praten. Het is ook nog eens prettig een groot sociaal netwerk te hebben als je hulp nodig hebt bij dingen. Wij zijn nu eenmaal, hoe raar het misschien klinkt, beter instaat om zelfstandig te zijn als we meer hulp van onze omgeving krijgen.

5. Laat meer geluk toe in je leven

We hebben even opgezocht op Wikipedia wat de ‘definitie’ van geluk is en toen kwamen we op het volgende:

“Geluk (of gelukkig zijn) kan gedefinieerd worden als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er diverse positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid. Gelukkig zijn is het tegengestelde van ongelukkig zijn, wat bestaat uit een gevoel van ontevredenheid, en vaak samengaat met depressie, overspannenheid, woede of verdriet.”

Tevreden zijn met wat je hebt. Dat is een advies dat wij ook al hoorden van onze ouders en grootouders en iedere keer blijft dit advies terugkomen. Het kunnen appreciëren van datgene dat je hebt wil niet zeggen dat je niet kan dromen over meer of kunt streven naar andere zaken. Het enige dat het zegt is dat ongeacht je ambities en je wensen je ook al heel tevreden en voldaan kunt zijn met wat er nu in je leven is. Geluk zit vaak in een klein hoekje!

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten