Nieuws

24 uur per dag herstelzorg in het ziekenhuis

Zorgorganisatie Amsta is de eerste in Nederland die 24 uur per dag herstelzorg aan gaat bieden in het ziekenhuis in Amsterdam.

Herstelzorg in het ziekenhuis

Herstelzorg is een belangrijk onderwerp waar veel zorgorganisaties mee bezig zijn. Zo heeft Amsta sinds op 24 januari in het Medisch Centrum Slotervaart een afdeling Herstel geopend die maar liefst 24 uur per dag mensen opneemt.

Amsta biedt tijdelijke herstelzorg aan voor ouderen die te maken hebben gekregen met ziekte, infectie, trauma of een ongeluk. Cliënten kunnen na opname op de Spoedeisende Hulp, medische behandeling of een acute situatie thuis op deze afdeling herstellen, revalideren en zich voorbereiden op terugkeer naar huis of een passende zorgplek elders. Het gaat vaak om ouderen met een complexe zorgvraag waarbij meerdere problemen spelen. De afdeling doet daarom ook aan screening en diagnostiek.

Screening en diagnose

Het gaat vaak om ouderen met meerdere problemen en een complexe zorgvraag. Bijvoorbeeld een oudere met dementie die is gevallen of door een urineweginfectie ernstig verward is. Stabiliseren, screening en juiste diagnose zijn dan heel belangrijk. Een multidisciplinair team bestaande uit artsen, (fysio)therapeuten en zorgmedewerkers stelt samen met de cliënt en familie een behandelplan op gericht op herstel en terugkeer naar huis. Amsta betrekt daarbij ook het netwerk thuis zoals familie, mantelzorger, huisarts, thuiszorg en/of fysiotherapeut. Mocht terugkeer naar huis niet mogelijk zijn, dan zoekt Amsta naar een passende plek elders.

Zorg met ‘handen op de rug’

De zorg richt zich op het bevorderen van herstel. We zeggen wel eens dat medewerkers zorg verlenen met ‘de handen op hun rug’. Het doel is dat cliënten zo snel mogelijk weer zelf dingen leren doen en hun oude leven weer kunnen oppakken. De cliënten kunnen – zodra het kan – gebruik maken van de voorzieningen van het ziekenhuis zoals het restaurant, winkel en ontmoetingsruimtes.

Herstelzorg in het ziekenhuis

Amsta wil met Herstelzorg bijdragen aan doorstroming waarbij ziekenhuisbedden zo snel mogelijk weer vrijkomen en dat ouderen zo snel mogelijk kunnen starten met hun herstel. Het is dan prettig dat ze doorstromen naar een afdeling in hetzelfde gebouw.

Bron: ActiZ

Ook interessant

Scroll to top blauw