menu

200 jaar worden, dat wil ik wel!

200 jaar oud worden. Zou jij dat willen? Marianne wel. Glimlachend zwaait ze al naar me als ik aan kom lopen. Vandaag ga ik haar fotograferen voor ons project Old Passioned. Marianne vindt alles leuk in haar leven, als het maar actief is; lopen, fietsen zwemmen, schilderen, vrijwilliger zijn in het bejaardentehuis en meer.

“Ik heb gewoon geen tijd”, zegt ze en lacht, want dit verwacht ik van een drukke 30-er of 40-er, maar niet van een 90 jarige. “Ik zou zo graag 200 jaar worden, dan heb ik ten minste nog tijd om allemaal te gaan doen, wat ik nog graag zou willen”. Marianne laat haar agenda zien. Helemaal vol staat deze. En dan staan haar ‘gewone activiteiten’, zoals zwemmen er niet eens in.

Europees kampioen zwemmen

Zwemmen doet ze namelijk als de beste. Ze is Europees kampioen. “De sfeer bij de wedstrijden is zo fijn. Alleen daarom al zwem ik. Om de medailles geeft ze niets, die liggen te verstoffen in een oude doos. “De medailles zijn waardeloos. Ik krijg nooit tegenstand op de wedstrijden, dus de medailles doen me helemaal niets”. Ik fotografeer Marianne in het zwembad en ik zwem zelfs een baantje met haar.

Gek word ik ervan

In tegenstelling tot veel van haar tijdgenoten is Marianne erg bedreven in elektronica. Ze heeft net weer een iPad versleten. Marianne verslindt het nieuws. Ze wil overal van op de hoogte zijn en blijven. Maar van smartphones moet ze niets meer hebben. “Gek word ik ervan. Ik kan tegenwoordig geen normaal gesprek meer aanknopen met iemand, want ze kijken allemaal naar hun smartphone. Daarom heb ik de mijne weggedaan en een hele gewone telefoon gekocht, waarmee je alleen kunt bellen en sms-en”

Als ik weg ga vraag ik of ik Marianne een knuffel mag geven. “Wel tien, zegt ze lachend”. Ik loop naar mijn auto en kan een grote glimlach niet onderdrukken.

Meer weten?

Old Passioned is een prachtig foto- en videoproject van Arnaud Mooij en Hans Den Hartog. Het boek is te bestellen via de website. En met de aankoop ondersteun je direct het Nationaal Ouderenfonds. Een deel van de opbrengst gaat namelijk naar dit goede doel voor eenzame ouderen in Nederland.

Reageren

Auteur

Arnaud Mooij

Arnaud Mooij

Arnaud Mooij is fotograaf. Samen met documentairemaker Hans den Hartog legt hij actieve en markante 65-plussers en hun bijzondere levensverhalen vast.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten