menu

Zonnebloemen brengen ‘buiten’ naar binnen

Niet alleen kinderen beleven de natuur van dichtbij met hulp van IVN, bijvoorbeeld door te ‘moestuinieren’. Ook ouderen komen weer in aanraking met groen, want zo’n dertig bewoners van zorgcentrum Pennemes in Zaandam gingen aan de slag met het poten van hun eigen zonnebloemen.

Het was een workshop georganiseerd door Grijs Groen en Gelukkig, een project van IVN Nederland. Samen met de zorgorganisatie creëerden zij deze groene dagbesteding en het zal zeker niet de laatste keer zijn.

Herinneringen

Dat werken met planten herinneringen aan vroeger oproept, bleek uit de reactie van een 93-jarige bewoonster. Zij wist nog goed dat zij ooit een tuintje had waar ze heerlijk buiten kon zijn om van de natuur te genieten. Zij had gehoord dat er een workshop zonnebloemen poten werd gehouden en kwam meteen met haar eigen potje naar Pennemes om te horen hoe het poten en verzorgen van zonnebloemen in z’n werk gaat.

IVN vrijwilligersbanner

Lachende zon

Iedereen vindt zonnebloemen. Maar wist je ook dat er verschillende types zijn? En als je ze zaait hoe diep ga je dan? Kunnen ze tegen de kou? Nadat een aantal vragen beantwoord waren, kwam de opbrengst ter sprake. Wat zouden ze met de bloemen doen? De zonnebloemen waren Jua Maya snijzonnebloemen. Jua Maya betekent ‘Lachende Zon’ . Een toepasselijke naam voor deze zonnebloemensoort.

Zonnebloemweide

Een van de bewoners had het idee om de bloemen thuis op te kweken en ze dan op een speciale plek bij het zorgcentrum te poten om zo een zonnebloemweide te creëren. Samen kunnen de bewoners de weide aanleggen, verzorgen en ook de oogst met elkaar delen. Wat te denken van een aantal mooie zonnebloemboeketten die op verschillende plekken in het zorgcentrum worden gezet? Niet alleen een mooi gezicht, maar ook een mooi verhaal. Pennemes gaat dit voorstel oppakken.

Aanmelden bij Grijs Groen en Gelukkig?

IVN Nederland wil met ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij tienduizend ouderen een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Wil je ook het welzijn van ouderen vergroten met groen? Meld je dan ook aan bij Grijs Groen en Gelukkig. Velen gingen je al voor!

Reageren

Auteur

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Dit is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau dichter bij natuur wil brengen. In de tuin, op het balkon, in de buurt en in heel Nederland. Met verschillende projecten laat IVN jong en oud ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur kan zijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten