menu

Wandelen, ouderen genieten van natuur

Wandelen doet een mens goed. Daarom organiseert IVN regelmatig wandelingen door de natuur voor ouderen en mensen met een fysieke beperking. En onlangs ging een groep van maar liefst 70 mensen op pad langs wandelroutes in Zeeland.

Biowalking noemt IVN het. Wandelen om lichaam en geest te stimuleren. En of je nu wel of niet goed ter been bent, het maakt niets uit. Er zijn namelijk ook tal van vrijwilligers aanwezig bij deze speciaal georganiseerde wandelingen. Zij kunnen de wandelaars ondersteunen en zorgen dat ze volop genieten van alles wat de natuur te bieden heeft.

Op pad in Zeeland

De 70 mensen die meededen aan de biowalk gingen op pad op het Zeeuwse eiland Neeltje Jans. Een prachtig eiland op de scheiding van de Noordzee en de Oosterschelde. En het was met een reden dat de wandeling was georganiseerd in Zeeland, het was namelijk Oosterscheldeweek. Deze week vol natuur was georganiseerd door IVN Zeeland, Stichting Zonnebloem, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, het Rode Kruis én Het Zeeuwse landschap. Nou als dat geen ideale samenwerking is!

partner content

IVN vrijwilligers artikelbanner

Wandelen op het strand

Tijdens de week vonden er allemaal prachtige Zeeuwse activiteiten plaats voor zowel jong en oud. Schelpen, struiken en zeelucht, alles kwam voorbij tijdens de strandwandeling voor mensen met een fysieke beperking. Normaal is bewegen voor deze mensen al een opgave, laat staan dat je een wandeling op het strand kunt maken waar het extra zwaar is om je voort te bewegen. Maar daar hadden IVN en haar vrijwilligers tal van oplossingen voor. En in Zeeland hoor je niet alleen te kijken naar de natuur, je moet ook zeker proeven! Mosselen, oesters, noem het maar op. Zeeland is rijk aan tal van lekkernijen die voor veel mensen mooie herinneringen ophaalden.

Met een rolstoel de natuur in

Overigens is het voor het eerst dat zo’n grote groep mensen met een lichamelijke beperking kon genieten van de natuur tijdens de Oosterscheldeweek. De organisatie had hier dit jaar speciaal rekening mee gehouden en contact opgenomen met IVN om dit voor elkaar te krijgen. Rien Pronk van IVN hielp mee met de organisatie van de Biowalk en zit zelf in een rolstoel. Ook is hij natuurgids. “Mensen die in een rolstoel of scootmobiel zitten of niet goed kunnen lopen kunnen niet zo vaak de natuur in. Dat terwijl het goed is voor je geest, je er blij van wordt, je energie krijgt en je sneller de pijn en andere zorgen vergeet”.

Vrijwilligers onmisbaar

Het wandelen in de natuur is een enorm succes. De behoefte aan activiteiten zoals biowalking is groot. Dat blijkt ook uit de vele aanmeldingen die er bij IVN binnenkomen. Maar het wandelen is onmogelijk zonder een groep enthousiaste vrijwilligers die zich met hart en ziel geven voor de natuur en het organiseren van activiteiten voor ouderen. Daarom wil IVN er ook voor gaan zorgen dat het wandelen met de ouderen en mensen met een beperking een vast onderdeel gaat worden van de Oosterscheldeweek.

Bron: IVN

Reageren

Auteur

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Dit is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau dichter bij natuur wil brengen. In de tuin, op het balkon, in de buurt en in heel Nederland. Met verschillende projecten laat IVN jong en oud ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur kan zijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten