menu

Vogels spotten in Biesbosch

Vogels spotten, dat is wat IVN onlangs is gaan doen in de Biesbosch. En dat leverde een bijzondere dag op met niet alleen veel vogels, maar vooral ook genietende vogelliefhebbers die een dag doorbrachten in het unieke Nederlandse landschap.

Met zo’n 13 natuurliefhebbers ging IVN op pad richting de Zuidhaven bij Dordrecht. Vanuit hier maakte de groep een wandeling naar natuurgebied de Tongplaat. De afgelopen jaren is dit gebied veranderd van landbouwgebied naar natuurgebied en dat is goed gelukt!

foto

Boerenzwaluwen in de lucht

Boerenzwaluwen

Boerenzwaluwen en kwikstaarten

Uitgerekend 11 september was een minder warme dag dan wat we tot nu toe deze zomer hebben gehad. En dat zorgde direct voor het spotten van een flinke groep boerenzwaluwen en veel witte en gele kwikstaarten. Opvallend was dat het met name jonge vogels waren, wat erop kan duiden dat de vogels een goed broedseizoen achter de rug hebben.

Ooit gehoord van een cetti’s zanger?

Ook zijn tijdens de wandeling de eerste ijsvogels gezien in de natuur. Deze soort is weer sterk aan het toenemen in Nederland door de zachte winters die wij de laatste jaren hebben. Daarom was het ook niet moeilijk die dag op meerdere plekken een ijsvogel te ontdekken. En om nog even te blijven bij uitzonderlijke vogels. Ooit gehoord van de zogenaamde cetti’s zanger? In de Biesbosch is het een succesvolle broedvogel, maar daarbuiten komt deze soort nauwelijks voor. En zomaar spotten is net zo uitzonderlijk als de vogelsoort zelf, alhoewel de zang die hij produceert van veraf is te horen.

foto

Cetti's zanger op een tak

Cetti’s zanger op een tak

Tal van roofvogels

Wat vogels zoeken altijd zo leuk maakt is het ontdekken van de roofvogels die ons land rijk is. Tijdens de dag werden zeearenden, bruine kiekendieven en 3 soorten valken (torenvalk, boomvalk en slechtvalk) ontdekt. Deze laatste soort is altijd prachtig om te zien zodra ze met een enorme snelheid een duikvlucht maken.

Vogels zoeken en andere activiteiten

Al met al een geslaagde dag die zeker voor herhaling vatbaar is. Dat is ook de reden waarom IVN meer activiteiten organiseert voor natuurliefhebbers die willen genieten van wat ons land te bieden heeft. Neem dus even een kijkje op de website van IVN om te zien welke activiteiten er binnenkort worden georganiseerd. Iedere maand zijn er nieuwe evenementen, ontdekkingstochten, workshops, noem het maar op!

partner content

Help ook mee!

IVN Nederland is opzoek naar mensen die willen helpen om ouderen een gelukkige en gezonde oude dag te bezorgen. Geef je op als vrijwilliger en neem ouderen mee de natuur in!

Reageren

Auteur

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Dit is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau dichter bij natuur wil brengen. In de tuin, op het balkon, in de buurt en in heel Nederland. Met verschillende projecten laat IVN jong en oud ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur kan zijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten