menu

Tuinieren op recept

Natuur en tuinieren zit diep in onze persoonlijkheid verankerd. Misschien is niet iedereen even enthousiast om direct met de handen in de aarde te wroeten, maar onze reactie zodra wij natuur zien spreekt boekdelen. Natuur doet iets met onze geest en onze gezondheid.

Misschien moeten we de natuur daarom wel centraal stellen bij het verzorgen en genezen van mensen. De natuur als integraal onderdeel van onze zorg. Waarom niet?

De genezende werking van natuur

BBC presentatrice en schrijfster Gay Search denkt in ieder geval zeker dat het gaat werken. En haar ideeën worden ondersteund door diverse wetenschappelijke experimenten. Zo wees een onderzoek onder 4.000 ouderen in Zweden uit dat degenen die regelmatig tuinierden zo’n 30% minder kans hadden op hartklachten. Dit is hetzelfde percentage als mensen die regelmatig sporten! Niet gek dus dat onderzoek in Amerika een paar jaar geleden ook uitwees dat tijdens het tuinieren net zoveel calorieën werden verbrand als een uurtje sporten in de sportschool.

partner content

Meer groen in onze ouderenzorg

IVN Nederland werkt samen met de Nationale Postcode Loterij aan het vergroenen van onze ouderenzorg. Maar zij hebben jouw hulp nodig. Help jij mee ouderen in ons land een mooie en vooral gelukkige oude dag bezorgen?

De voordelen van tuinieren

Maar het belangrijkste voordeel van tuinieren en bezig zijn in de natuur is dat mensen mentaal op een gezonde manier worden gestimuleerd. Zelfs een paar minuten per dag tuinieren (water geven, onkruid wieden, etc) zorgt al voor een enorme vermindering van stress. En overigens geldt dit niet alleen voor het fysiek bezig zijn in tuin of natuur, maar ook voor het zien van natuur op afbeeldingen. Zo sterk is de connectie die wij nog hebben met de natuur om ons heen.

Natuur of dure pillen?

Dan is het toch niet zo’n raar idee om in plaats van dure, chemische pillen wat natuur voor te schrijven bij de behandeling van ouderen of mensen die moeten herstellen? Natuurlijk lost natuur niet alles zomaar op, maar het blijkt wel degelijk van invloed op ons herstel na een zware operatie, of bij het behandelen van overwerkte mensen die wat rust kunnen gebruiken. Tuinieren op recept dus! Wat denk jij?

Wij zijn benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp. Stem mee op onze poll of laat hieronder een berichtje achter met jouw ervaringen. Je kunt ook mee discussiëren op onze Facebook pagina of via Twitter.

NED7 poll

Moet natuur een belangrijker onderdeel zijn van de zorg?
Eens
Oneens
Geen mening

advertentie

Wil jij ook leren tuinieren?

Reageren

Auteur

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Dit is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau dichter bij natuur wil brengen. In de tuin, op het balkon, in de buurt en in heel Nederland. Met verschillende projecten laat IVN jong en oud ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur kan zijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten