menu

Ouderen zijn gelukkiger door natuur

Waar ouderen met meer groen in hun omgeving wonen, blijkt dat zij ook gelukkiger zijn. Daarom gaat IVN met het project Grijs, Groen & Gelukkig de komende tijd aan de slag om ouderen een gelukkige oude dag te bezorgen met meer groen op de zorglocaties waar zij wonen.

Met ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij en tal van vrijwilligers en professionals gaat Grijs, Groen & Gelukkig de komende tijd 10.000 ouderen proberen een gezonde en gelukkige oude dag te bezorgen. Hoe? Door van 100 zorglocaties in Nederland groene en sociale leefomgevingen te maken. Op deze manier laten zij mensen ervaren dat groen een positief effect heeft op de gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk.

Gunstige effecten van groen

Overigens zorgt groen niet alleen voor een verhoogd welzijn van ouderen, ook het zorgpersoneel heeft baat bij de gunstige effecten van meer groen in hun omgeving. En of dat nog niet genoeg is, uit eerdere projecten van IVN blijkt ook dat, met behulp van de vergroening van locaties, de buurt nauwer betrokken raakt en mee profiteert van deze ontwikkelingen. Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat zorgorganisaties weer groener worden.

Maatschappelijke urgentie

In deze tijd, waarin we te maken hebben met bezuinigingen, is er steeds minder ruimte voor activiteiten buiten de belangrijkste basistaken. Even wandelen en een frisse neus halen gebeurt bij 1 op de 5 bewoners van zorglocaties in Nederland minder dan 1 keer per maand. 1 op de 10 bewoners komt zelfs helemaal niet meer buiten. Volgens IVN dus tijd om actie te ondernemen. Met veel kennis over natuur en een groot netwerk van vrijwilligers en professionals kan zij samen met zorgorganisaties ervoor zorgen dat ouderen weer kunnen genieten van natuur. Zo kunnen vrijwilligers worden ingezet om wandelingen te maken of kan de ‘Natuurkoffer’ er letterlijk voor zorgen dat een stukje natuur weer naar binnen wordt gehaald voor die mensen die moeilijk naar buiten kunnen.

Gelukkiger door natuur

Dat buitenlucht goed voor je is zal niemand ontkennen. Juist bij ouderen zorgt de groene aanpak voor een betere gezondheid, lagere bloeddruk en minder stress. Ook zorgt een wandelingetje in de natuur voor een sneller herstel na ziekte. Ouderen leven op deze manier niet alleen langer, ze blijven actiever en voelen zich gelukkiger. En de vergroening bevordert ook de sociale contacten van de bewoners van de zorgcentra met de buurt.

IVN helpt bij vergroening

Met het project Grijs, Groen & Gelukkig wil IVN van tenminste 10 zorglocaties in Nederland groene oases maken in de wijk. Zij zijn de koplopers en geven het groene voorbeeld. Ook vormen zij een bron van inspiratie voor de andere zorgorganisaties. IVN begeleidt ze met kennis, advies en vergroeningsmethodieken. Maar daar blijft het niet bij. IVN / Grijs, Groen & Gelukkig helpt ook zorgorganisaties bij de financiering van de vergroening. Woon- en zorgcentrum Pennemes in Zaandam is een goed voorbeeld hiervan én de eerste koploper.

Wil je meer informatie over Grijs, Groen & Gelukkig, sponsor of partner worden of jouw zorgcentrum aanmelden als koploper? Neem dan contact op met IVN. Samen met de Nationale Postcode Loterij én partners Veldwerk Nederland, branchevereniging ActiZ en InnovatieNetwerk geeft IVN ouderen een gezonde en gelukkige oude dag.

Reageren

Auteur

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Dit is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau dichter bij natuur wil brengen. In de tuin, op het balkon, in de buurt en in heel Nederland. Met verschillende projecten laat IVN jong en oud ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur kan zijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten