menu

Natuur en gezondheid met elkaar verbonden

Natuur en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wetenschapsjournalist Mark Mieras betoogde dit onlangs tijdens een bijeenkomst van IVN in Utrecht.

Tijdens deze bijeenkomst kwamen 22 zorgorganisaties bijeen om te praten over het ‘vergroenen’ van de ouderenzorg in Nederland. Om dit te bereiken hebben zij hebben zich de afgelopen tijd aangesloten bij het project ‘Grijs Groen en Gelukkig’ dat ondersteund wordt door de Nationale Postcode Loterij. En dat allemaal om ouderen een gelukkige oude dag te bezorgen met meer natuur en gezondheid.

Meer mensen in de stad

Waarom is natuur zo belangrijk? Voor het eerst in onze geschiedenis wonen er meer mensen in de stad dan op het platteland. We verstedelijken oftewel ‘verstenen’ steeds meer. Maar dat niet alleen legt Mark Mieras uit. De mens verstedelijkt ook van binnen. Dat komt omdat we fysiek veel minder buiten komen en dat heeft gevolgen voor onze gezondheid. Brits onderzoek toont aan dat er een relatie bestaat tussen vitaliteit en groen in de buurt. Een park zorgt al voor een langere levensduur en minder zelfmoorden bij de omwonenden. In de stad moet je voortdurend opletten. Dat vreet energie. Tussen de bomen van zelfs een klein parkje kom je dan tot rust en hervind je je evenwicht.

Een boom voor het raam

Dit betekent echt niet dat we direct massaal naar het platteland moeten verhuizen. Simpele vergroening van de omgeving helpt al. Mensen die als kind opgroeien met uitzicht op groen, bijvoorbeeld een boom, kunnen later in hun leven beter omgaan met stress. Hersenen werken namelijk met twee aandachtsystemen: gerichte aandacht en onvrijwillige aandacht. Voor onvrijwillige aandacht zorgt bijvoorbeeld onze smartphone en de berichten die we daar móeten lezen. We komen dan niet tot rust. Maar wandelen in een bos zorgt voor gerichte aandacht, waardoor lichaam en geest verkwikken.

Natuur is een vluchtheuvel voor lichaam en geest

Mark Mieras legt verder uit: aandacht heeft een vluchtheuvel nodig. Daar zijn drie simpele en redelijk snel bereikbare mogelijkheden voor: natuur, musea en kloosters. Dit zijn de plekken waar we onze gerichte aandacht weer kunnen opladen. Dat komt omdat we er de deur voor uit moeten. Dat zorgt er ook voor dat we andere mensen ontmoeten waardoor er oxytocine wordt aangemaakt. Een zogeheten neuropeptide, dat een belangrijke rol speelt bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier. Op die plekken kunnen we ook onze aandacht ‘focussen’ waardoor onze hersenen tot rust komen.

Beweging is niet het enige

Een saaie, verstedelijkte omgeving zorgt ervoor dat we geestelijk en lichamelijk minder beweeglijk zijn, doordat hier de omgeving onze onvrijwillige aandacht opeist. Onderzoek met muizen toont aan dat bewegen in een speelse omgeving hen gezonder houdt dan iedere dag een vaste route lopen. Er moet ruimte zijn voor het onverwachte. En kleine beetjes helpen al. Dat is wat het project ‘Grijs Groen en Gelukkig’ doet voor ouderen: het brengt de natuur weer bij hen die daar door omstandigheden zelf niet aan toe komen.

Natuur en gezondheid

Geestelijke en lichamelijke beweeglijkheid stimuleren bij ouderen is heel zinvol, vooral ook bij ouderen die hier niet toe in staat zijn omdat ze bijvoorbeeld in een rolstoel zitten. Maar ook hier zijn oplossingen voor. Een nieuwe hobby wekt interesse op en stimuleert de hersenen. Een kleine groene ruimte, bijvoorbeeld een binnentuin of plantenwand, zorgt voor ontspanning en plezier. In de hersenen bevindt de plek waar de behoefte om te spelen wordt gereguleerd zich dan ook in hetzelfde gebied als van de essentiële levensbehoeften, zoals ademhaling en bloedsomloop. Dat zegt genoeg!

Meer informatie

Reageren

Auteur

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Dit is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau dichter bij natuur wil brengen. In de tuin, op het balkon, in de buurt en in heel Nederland. Met verschillende projecten laat IVN jong en oud ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur kan zijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten