menu

Natuur en gezondheid bij seniorenresidentie Ruitersbos

Natuur en gezondheid speelt een belangrijke rol bij seniorenresidentie Ruitersbos. Daarom zijn zij een samenwerking aangegaan met IVN om meer natuur en natuuractiviteiten voor hun bewoners te ontwikkelen via het project Grijs Groen en Gelukkig.

In september al werd de samenwerking feestelijk gevierd. En nu zijn ze al flink aan het werk. IVN wil met het project Grijs Groen en Gelukkig ouderen een gelukkige oude dag bezorgen met meer natuur in en om de zorglocatie waar zij wonen. Hierbij wordt IVN ondersteund door de Nationale Postcode Loterij die dit initiatief de komende jaren voorziet van extra geld.

Herinneringen aan vroeger ophalen

Seniorenresidentie Ruitersbos is heel erg blij dat ze tot de koplopers van Grijs Groen en Gelukkig horen. Rita van Odenhoven, bestuurder Ruitersbos: “Het past helemaal bij waar we mee bezig zijn, het inzetten op belevingsgerichte zorg. Groen maakt gelukkig, groen heeft een helende werking en groen biedt aanknopingspunten voor een gesprekje. Laatst ging ik naast een bewoner op een bankje onder een eikenboom zitten. De bewoner begon te vertellen over hoe zij vroeger de varkens thuis voerde met geraapte eikels. Zo zaten we daar een tijdje op dat bankje, herinneringen van vroeger aan het ophalen.”

De buurt betrekken

Aan groen is overigens geen gebrek bij seniorenresidentie Ruitersbos. De zorglocatie beschikt al over verschillende tuinen. “Maar dat groen is nu vooral nog om naar te kijken. Grijs Groen en Gelukkig gaat daar verandering in brengen”, aldus van Odenhoven. Met hulp van betrokken zorgverleners, vrijwilligers, wijkorganisaties en omwonenden willen ze ouderen laten genieten van natuurbeleving, beweging en de buitenlucht. En ze willen ook met de natuur en activiteiten mensen van buitenaf aantrekken zodat er meer leven in de brouwerij komt

Natuur en gezondheid onmisbaar

En ideeën om dit te realiseren zijn er ook genoeg. Tijdens de feestelijke aftrap van de samenwerking vroeg de organisatie aan mensen om hun wensen en ideeën voor meer natuur en gezondheid op te schrijven. En daar kwam van alles uit waar ze zeker iets mee kunnen. Een vogelhuismuur bijvoorbeeld, of een verhoogde bloementuin. Een kruiden- en moestuin, hogere zitbanken en een kippenren. Nu de samenwerking een feit is willen beide organisaties snel van start hiermee.

IVN vrijwilligersbanner

Reageren

Auteur

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Dit is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau dichter bij natuur wil brengen. In de tuin, op het balkon, in de buurt en in heel Nederland. Met verschillende projecten laat IVN jong en oud ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur kan zijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten