menu

Meer bewegen voor ouderen met natuur in de buurt

Ouderen bewegen meer met groen in de buurt. Woon je dus in een omgeving waar het groener is en waar het beter onderhouden is, dan heb je geluk. De kans is groot dat je gezonder bent en langer leeft.

Veel ouderen, ongeveer 10 procent, zijn fysiek heel kwetsbaar omdat ze te weinig bewegen. Hun conditie, loopsnelheid en kracht neemt af. Maar er is dus redding. Meer bewegen voor ouderen begint, zo blijkt, bij meer natuur. Onderzoekers van de Erasmus MC zagen een positieve invloed bij 65-plussers. Het blijft overigens niet alleen bij een groene omgeving. Ook belangrijk zijn voorzieningen zoals brievenbussen en bushaltes.

Zorgkosten verminderen

Alles bij elkaar stimuleert het mensen meer te bewegen. Dat is waar het uiteindelijk om draait. Door meer te wandelen, te fietsen of trap te lopen hebben mensen minder last van lichamelijke beperkingen. Het bevordert de zelfstandigheid. Men is in staat zelf boodschappen te blijven doen, te koken, te reizen met het OV. Noem maar op. “Om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen en vroegtijdige zorgkosten te vermijden, is het belangrijk te weten welke factoren op een positieve manier kunnen bijdragen aan de gezondheid van deze ouderen”, zegt promovendus Astrid Schop-Etman die het onderzoek deed.

Beweegvriendelijke buurt

Het onderzoek is gedaan onder 430 thuiswonende 65-plussers in de periode van 2011 tot 2013. Zij hebben vragenlijsten ingevuld. Maar er is ook gebruik gemaakt van buurtobservaties. “Ouderen die in zo’n beweegvriendelijke buurt wonen, bewegen per dag bijna een kwartier meer dan ouderen die in een minder groene en beweegvriendelijke omgeving wonen. Dat is een aanzienlijk verschil, want meer dan de helft van de Nederlandse kwetsbare ouderen beweegt minder dan drie keer per maand op een lage intensiteit. Dat is bijvoorbeeld wandelen of tuinieren. Terwijl de Nederlandse Norm Gezond Bewegen voor 55-plussers tenminste vijf dagen per week een half uur matig intensief bewegen voorschrijft.”

Meer bewegen voor ouderen stimuleren

Er bestaan verschillende programma’s die meer bewegen voor ouderen ondersteunen. Veel ouderen in Nederland maken hier al gebruik van. Maar het kan nog veel meer. 1 op de 10 ouderen die met deze programma’s wordt bereikt gaat ook echt deelnemen. 80 procent van deze mensen blijven dit vervolgens doen. “Conclusie is dus dat mensen die eenmaal zijn begonnen met bewegen, heel loyaal zijn dit vol te houden. Dit kan voor gemeenten belangrijke informatie zijn, voordat zij dergelijke programma’s starten”, aldus Schop-Etman.

Ouderen en natuur

Naast het bewegen zijn er inmiddels ook veel projecten gestart om, vooral ouderen, meer de natuur in te krijgen. IVN Nederland is heel actief op dit gebied. Samen met de Nationale Postcode Loterij en tal van zorgorganisaties door heel Nederland zijn zij het programma ‘Grijs Groen en Gelukkig’ gestart. Ze willen hiermee 10.000 ouderen een gelukkige en vooral groene oude dag bezorgen. Want ook uit tal van andere onderzoeken blijkt dat natuur een positieve bijdrage levert aan een gezonder, actiever leven. Op de natuur in dus!

IVN vrijwilligersbanner

Bezoek ook eens…

Reageren

Auteur

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Dit is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau dichter bij natuur wil brengen. In de tuin, op het balkon, in de buurt en in heel Nederland. Met verschillende projecten laat IVN jong en oud ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur kan zijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten