menu

Mantelzorgers in Nederland trekken de natuur in

Mantelzorgers in Nederland kunnen wel wat ondersteuning gebruiken. Dat kan op verschillende manieren. Maar wat blijkt, natuur kan daar ook bij helpen.

Wist je dat we in ons land maar liefst 4 miljoen mantelzorgers hebben? Dat is een enorm aantal. Natuurlijk is de zorg die deze mantelzorgers geven niet allemaal hetzelfde. Maar een veel voorkomend probleem is dat mantelzorgers in Nederland te weinig tijd voor zichzelf hebben. En dat kan je op een gegeven moment opbreken. Natuur is daarom een belangrijk, en eigenlijk ook heel eenvoudig, instrument om hierbij in te zetten.

Ondersteunen, ontzorgen en ontspannen

Om meer natuur naar mantelzorgers te brengen is IVN, het instituut voor natuureducatie, vorig jaar een speciaal project gestart. ‘DuurzaamDoor Natuurbeleving in de Mantelzorg’ heet het project. Het zijn wandelingen met mantelzorgers. Het doel is eigenlijk heel eenvoudig: mantelzorgers middels natuurbeleving te ondersteunen, te ontzorgen en onderling in contact te brengen met elkaar. Dat heeft meerdere voordelen. Ten eerste natuurlijk ontspanning. Even tot jezelf komen en de last van mantelzorg vergeten. Maar met elkaar in contact komen draagt ook bij aan meer erkenning en het gevoel dat je er niet alleen voor staat.

Wetenschappelijk onderzoek

Bij het project hoorde wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door Jolanda Maas van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Vanuit de praktijk werd het project begeleid door Rutger de Graaf, die bij zorgorganisatie Pennemes al verantwoordelijk is voor diverse projecten waarbij natuur een centrale rol speelt. Maar wat is er concreet gedaan? Speciaal voor mantelzorgers zijn met ondersteuning van het programma DuurzaamDoor 5 natuurwandelingen georganiseerd. Duurzaam Door is een programma van het Ministerie van Economische Zaken. In het totaal deden maar liefst 230 mantelzorgers mee. En met succes!

Stress vermindering

Voor het onderzoek vroeg dr. Jolanda Maas zich af in hoeverre een natuurtocht, zoals deze, bijdraagt aan het verminderen van stress. Ook onderzocht ze in hoeverre de natuurtochten hielpen om onderling ervaringen te delen. En belangrijkste is misschien wel: in hoeverre ondersteunen de wandelingen mantelzorgers bij hun taken? 41 mantelzorgers deden mee aan het onderzoek.

Mantelzorgers in Nederland zijn positief

Opvallend is dat ruim 73 procent van de deelnemers aangaf dat ze de wandelingen als ‘restoratief’ ervoeren. Ofwel: ze hadden eindelijk een moment voor zichzelf waarbij ze de tijd vergaten, problemen van zich af konden zetten en even tot zichzelf konden komen. De ontspannende werking had een enorm positieve impact. Verder gaf ruim 58 procent aan dat de wandelingen ervoor hadden gezorgd dat ze hun ervaringen konden delen met lotgenoten. Ongeveer 48 procent hield er zelfs intensief contact aan over, wat ondersteunend kan werken.

Verhoogd zelfvertrouwen

Belangrijkste resultaat is waarschijnlijk de boost in zelfvertrouwen. Meer dan 40 procent van de deelnemers zei dat het zelfvertrouwen was toegenomen naar aanleiding van de natuurtochten. Ze namen weloverwogen beslissingen, realiseerde zich dat de taken tijdelijk konden worden overgenomen en ze hadden veel meer het gevoel dat ze beter in staat waren de zorgtaken uit te voeren. Het waren dus inspirerende dagen voor de deelnemers. Zo inspirerend dat de deelnemers het een krappe 9 als rapportcijfer gaven. Voor herhaling vatbaar dus!

Bezoek ook eens…

Reageren

Auteur

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Dit is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau dichter bij natuur wil brengen. In de tuin, op het balkon, in de buurt en in heel Nederland. Met verschillende projecten laat IVN jong en oud ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur kan zijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten