menu

Land van Horne wordt nog groener met de Tuinkaart

Land van Horne is een zorgorganisatie in Limburg, op de grens met België. In een heel groene omgeving weet de organisatie hoe belangrijk natuur kan zijn voor het welzijn van ouderen die wonen op één van hun locaties. Maar de organisatie wordt de komende tijd nog groener!

Met behulp van IVN, het instituut voor natuureducatie, gaat Land van Horne aan de slag om nog meer natuur te integreren in de zorg die zij dagelijks verlenen. Hierbij is het aanleggen van meer groen niet direct het belangrijkste. Dat is er namelijk al in overvloed in deze prachtige provincie. Maar natuur haal je ook naar binnen met activiteiten en bijzondere producten die de natuurbeleving vergroten. De Tuinkaart die IVN heeft ontwikkeld is hier een heel goed voorbeeld van. En 20 maart jl. werd deze tuinkaart geïntroduceerd op de locatie Sint Elizabeth in Haelen.

Bron van inspiratie

Maar wat is de Tuinkaart precies? Het is eigenlijk heel eenvoudig. Het is een bron van inspiratie voor de bewoners van een locatie om een tuin op een heel andere wijze te beleven. Eigenlijk is een soort landkaart van een locatie met een schat aan informatie over de tuin. Planten, bomen, dieren en andere tuinonderdelen. Het maakt de natuur op locatie niet alleen toegankelijk, maar ook leuk! Het activeert bewoners, betrekt mantelzorgers, vrijwilligers en heel belangrijk: buurtbewoners. Veel bewoners zijn vaak niet meer in staat zelf rond te lopen. Hier is dus begeleiding bij nodig. En dat verbindt mensen. Er komt letterlijk leven in de brouwerij.

Tuinkaart optimaal inzetten

Speciaal voor begeleiders, of het nu vrijwilligers of mantelzorgers zijn, organiseert IVN korte bijeenkomsten. Hierbij wordt uitgelegd hoe de Tuinkaart optimaal gebruikt kan worden. Als je het goed gebruikt kan de Tuinkaart er namelijk voor zorgen dat eenzaamheid onder ouderen aangepakt wordt. Maar ook het betrekken van buurtbewoners bij de activiteiten is belangrijk. Het vergroot de saamhorigheid in de buurt en kan er zelfs voor zorgen dat meer vrijwilligers zich melden bij de organisatie. “Ik ben nieuw als vrijwilliger in deze instelling. Ik vind het soms lastig om in contact te komen met de bewoners, omdat ze nog maar zo weinig weten. Met de Tuinkaart heb ik concrete aanknopingspunten voor een gesprek. Ik weet zelf wel wat van tuinieren, maar het is toch verrassend wat er in dat gidsje staat. Een bezoek aan de tuin is nu een feest en we knopen er nog een gezellig bakkie koffie aan vast. Echt leuk om zo samen uit te zijn!” aldus een vrijwilliger.

Land van Horne en IVN

IVN hoopt met meer zorgorganisaties in heel Nederland aan de slag te gaan. Hierbij is de Tuinkaart niet het enige dat ze te bieden hebben. De organisatie wil de komende jaren ervoor zorgen dat zo’n 100 zorglocaties zich actief aansluiten bij het project ‘Grijs Groen en Gelukkig’. Een project dat ondersteunt wordt door de Nationale Postcode Loterij en als doel heeft om ouderen in Nederlandse verpleeg- en verzorgingshuizen een gelukkige oude dag te bezorgen. Dat je van natuur gelukkiger kunt worden, dat is inmiddels uitgebreid bewezen. En bij Land van Horne in Limburg kunnen ze er sinds vorige week over meepraten!

IVN vrijwilligersbanner

Gerelateerde berichten

Reageren

Auteur

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Dit is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau dichter bij natuur wil brengen. In de tuin, op het balkon, in de buurt en in heel Nederland. Met verschillende projecten laat IVN jong en oud ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur kan zijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten