menu

IVN wandelingen voor mantelzorgers

Vandaag is het de Dag van de Mantelzorg wat voor IVN, het instituut voor natuureducatie, een mooie aanleiding was om iets speciaals te doen voor mantelzorgers.

Mantelzorgers hebben het druk, dus een beetje ontspanning is welkom. Rondlopen in de natuur kan daarbij helpen. Gisteren organiseerde IVN wandelingen zodat mantelzorgers ook eens de kans kregen erop uit te trekken.

Mantelzorgers onmisbaar

Met het project ‘Grijs Groen en Gelukkig’ werkt IVN aan het groener maken van de ouderenzorg, ondersteund door de Nationale Postcode Loterij en in samenwerking met organisaties zoals Wageningen University. Maar bij de ouderenzorg horen ook mantelzorgers. Zij nemen vaak een belangrijke taak op zich die onmisbaar is voor de zorg. Gemiddeld spenderen mantelzorgers in Nederland zo’n 11 uur per week aan mantelzorg.

Natuur van invloed op stress

Een beetje ontspanning is dus meer dan welkom. Onderzoek wijst uit dat stressniveaus beïnvloed worden door natuur. Een wandeling maken kan al helpen om je beter te voelen. En zelfs kijken naar natuur heeft impact. Dat geldt overigens niet alleen voor mantelzorgers. Ook bewoners van zorginstellingen hebben baat bij buitenlucht en natuur. Zo wijst onderzoek uit dat mensen die natuur om zich heen hebben minder vaak naar een dokter hoeven, wat weer invloed kan hebben op bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen.

IVN wandelingen in de natuur

Bij zorgorganisatie Stichting Zorgspectrum Het Zand weten ze daar alles van. Natuur is hier altijd al een belangrijk onderdeel van de zorg. Daar wordt niet alleen continue aan gewerkt, ze kunnen er gewoon ook niet omheen omdat de zeven locaties die ze hebben bij Zwolle omgeven zijn door natuur. De perfecte plek dus om IVN wandelingen voor mantelzorgers te organiseren. Deze wandelingen worden ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken als onderdeel van het programma Duurzaam Door. Gisteren gingen ze op pad, samen met een groepje betrokken vrijwilligers van IVN. En gelukkig zat het mee met het weer. Zonnig maar koud.

Kijken door een fotolijstje

Naast de wandeling en het samen tijd doorbrengen, waren er ook activiteiten georganiseerd met de bedoeling om mensen ook handvatten te geven om blijvend van de natuur te genieten. Zo kregen alle deelnemende mantelzorgers een zogenaamd ‘fotolijstje’ mee. Een leeg frame waarmee je op specifieke onderdelen van de natuur kunt focussen. Je gaat opeens heel anders kijken naar alles om je heen en je krijgt meer aandacht voor specifieke details.

Luisteren naar de natuur

Luisteren naar de natuur kan ook heel therapeutisch zijn. Daarom was een andere activiteit het letterlijk luisteren naar je omgeving. Stilstaan met je ogen gesloten en aandacht geven aan de geluiden om je heen. Ook hier zal je merken dat je opeens veel beter luistert en dingen hoort die je anders misschien nooit zou opmerken. Het mooie van deze activiteiten is ook dat je ze heel makkelijk kunt doen, want ook ouderen die slecht ter been zijn kunnen nog steeds meedoen.

Wil jij ook meehelpen om ouderen een gelukkige en groene oude dag te bezorgen? Kijk dan hier wat jij kunt doen om mee te helpen.

IVN vrijwilligersbanner

Reageren

Auteur

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Dit is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau dichter bij natuur wil brengen. In de tuin, op het balkon, in de buurt en in heel Nederland. Met verschillende projecten laat IVN jong en oud ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur kan zijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten