menu

Groene zorg de toekomst

Groene zorg is de toekomst volgens wetenschapsjournalist Mark Mieras. Met wetenschappelijk onderzoek is inmiddels bewezen dat natuur een heel positieve invloed heeft op onze gezondheid, dus wat houdt ons nog tegen om de zorg in Nederland groener te maken?

Als het aan IVN ligt helemaal niets. Daarom organiseerde zij afgelopen week een bijeenkomst waar niet alleen hun vele projecten werden gepresenteerd, maar waar ook sprekers waren uitgenodigd die konden uitleggen waarom groene zorg de toekomst is.

Zorgorganisaties aan boord

Middels het project ‘Grijs Groen en Gelukkig’ is IVN, ondersteund door o.a. de Nationale Postcode Loterij, al heel druk bezig met het groener maken van de ouderenzorg. Op de bijeenkomst waren daarom ook 22 zorgorganisaties uitgenodigd die onlangs een samenwerking met IVN zijn aangegaan. Het komende jaar gaan zij gezamenlijk aan de slag om zich actief in te zetten voor groene zorg op de diverse locaties die zij beheren. Zij zullen dit doen door bijvoorbeeld groene dagbesteding voor ouderen te organiseren, of een beweegtuin aan te leggen waar bewoners en familie kunnen genieten van de natuur.

Gelukkig heeft niet alleen IVN een duidelijke ambitie om groene zorg de komende jaren verder te brengen. Zij werken samen met een groeiend aantal partners zoals bijvoorbeeld zorgverzekeraar De Friesland. Ook zij waren aanwezig op de bijeenkomst om hun plannen te presenteren. Als financiële partij wilden zij benadrukken dat er niet alleen gekeken moet worden naar de kosten om de groene zorg te realiseren. Er moet vooral ook gekeken worden naar wat het oplevert. Daar hoort onderzoek bij wat al veel wordt gedaan, maar wat volgens De Friesland de komende jaren nog veel meer moet worden ondersteund.

Groene zorg goed voor iedereen

Iemand die dit kan onderschrijven is wetenschapsjournalist Mark Mieras, die gespecialiseerd is in de werking van ons brein en de invloed van natuur hierop. Door middel van bestaand wetenschappelijk onderzoek liet hij zien wat de invloed van natuur is op onze hersenen en onze gezondheid. Overigens heeft natuur volgens Mark Mieras niet alleen een positieve invloed op ouderen, maar op alle leeftijden. Iets wat veel mensen niet meer ervaren door de toenemende verstedelijking in ons land. Natuurbeleving moet dus terug op de agenda van veel partijen, waaronder ook de politiek.

In het programma ‘Waardigheid en Trots’ van het ministerie van Volksgezondheid is daarom veel aandacht voor deze nieuwe groene zorg trend. Vanuit dit programma worden zorgorganisaties ondersteund die actief inspelen op dit onderwerp door bijvoorbeeld mee te doen aan het programma ‘Grijs Groen en Gelukkig’ van IVN. Iets wat een zorgorganisatie als Pennemes in Zaandam al actief doet. Zij waren één van de eersten die het afgelopen jaar veranderingen heeft doorgevoerd binnen hun organisatie. Inmiddels zijn zij ruim een jaar verder en plukken zij nu al de vruchten van de natuurprojecten die zij zijn gestart.

De bijeenkomst ‘Op weg naar een Groene Ouderenzorg’ werd georganiseerd door IVN, initiator van Grijs Groen en Gelukkig, en is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, Duurzaam Door, Actiz, Waardigheid & Trots en het Ministerie van Economische Zaken. Het symposium is onderdeel van het DuurzaamDoor Festival

Reageren

Auteur

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Dit is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau dichter bij natuur wil brengen. In de tuin, op het balkon, in de buurt en in heel Nederland. Met verschillende projecten laat IVN jong en oud ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur kan zijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten