menu

Groene ouderenzorg is de toekomst

Onlangs startte het speciale programma ‘Grijs Groen en Gelukkig’ met als doel de ouderenzorg in Nederland te ‘vergroenen’. Inmiddels is dit project, dat geïnitieerd is vanuit IVN Nederland en ondersteund door de Nationale Postcode Loterij, ruim een maand onderweg, met succes!

Zorgorganisatie Pennes is Zaandam is één van de eerste zorginstellingen die samen met ‘Grijs Groen & Gelukkig’ aan de slag ging. Volgens adviseur innovatie van Pennemes, Rutger de Graaf, begon het bij hun eigenlijk al in 2013, toen de nieuwe directeur een paar zijdehoenderkuikentjes meenam voor de bewoners. Deze kippensoort is heel donzig en aaibaar en de reactie van veel ouderen, die normaal moeilijk bereikbaar waren, was opvallend. Mensen kwamen weer tot leven.

Wetenschappelijk bewezen

Volgens Rutger is het ook wetenschappelijk bewezen: “Natuur en natuurbeleving heeft een heel positief effect op mensen. Raar dus eigenlijk dat daar in de gezondheidszorg weinig tot niets mee wordt gedaan. En dat terwijl de kosten heel laag zijn en er tegenwoordig heel veel subsidiemogelijkheden zijn om groen te integreren in de omgeving.”

Groene ouderenzorg

Wat ooit bij de kippen begon is inmiddels een ware groene revolutie geworden bij Pennemes. Met hulp van ‘Grijs Groen & Gelukkig’ lopen er nu zo’n 9 projecten bij de zorgorganisatie. Zo zijn ze in Zaandam bezig met een echte dakboerderij, met kippen, bijen, moestuinbakken en zelfs konijnen. Maar het groen beperkt zich niet alleen tot buiten. Ook binnen zijn er levende groene wanden aangelegd, zodat mensen die niet of nauwelijks naar buiten kunnen, ook kunnen genieten van een groene omgeving. En het voordeel van zo’n groene wand is ook dat de luchtkwaliteit binnen verbetert.

Onderzoek door de Universiteit van Amsterdam

Natuurlijk heeft niet iedereen iets met groen, maar over het algemeen zijn alle bewoners tot nu toe heel enthousiast. En wat voor de bewoners werkt kan ook werken voor de medewerkers. Daarom doet de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar de effecten van al dit groen op het personeel. Verwachting is dat bijvoorbeeld op de lange termijn het ziekteverzuim naar beneden gaat en dat mensen productiever worden. Het onderzoek duurt nog enkele maanden.

Groen trekt ook aan

Door al deze veranderingen bij Pennemes zijn er ook al organisaties van buitenaf die in willen haken op de vergroening. Zo hebben alle projecten ook al gezorgd voor meer contact met de buurt, met vrijwilligers én met andere lokale initiatieven zoals het natuurmuseum van Zaandam. Zij hebben een speciaal pop-up museum ingericht op locatie zodat ook de ouderen nog naar het museum kunnen. Een van de exposities heet heel dubbelzinnig ‘Fossielen in het bejaardenhuis’. “Daar moesten de bewoners erg om lachen!”, aldus Rutger.

IVN vrijwilligersbanner

Groen is een bloedserieuze zaak

Rutger: “Wij nemen groen heel serieus bij Pennemes. Het is zeker niet alleen voor de leuk. Wij geloven dat we met de vergroening de gezondheid van mensen kunnen verbeteren en dat we tegelijkertijd daarmee ook zeker geld kunnen besparen. Als mensen minder medicijnen hoeven nemen of wij te maken krijgen met minder ziekteverzuim van het personeel, dan is dat op alle fronten positief. Daarom vonden wij het ook belangrijk dit goed en professioneel aan te pakken en te zorgen dat we een partner hierin hadden die niet alleen kon helpen bij het vinden van geld om dit te bekostigen, maar die ook een enorme hoeveelheid kennis en ervaring heeft hoe je dit het beste aan kunt pakken. Het project ‘Grijs Groen & Gelukkig’ van IVN Nederland is hierbij echt onmisbaar gebleken.”

Reageren

Auteur

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Dit is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau dichter bij natuur wil brengen. In de tuin, op het balkon, in de buurt en in heel Nederland. Met verschillende projecten laat IVN jong en oud ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur kan zijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten