menu

Groene initiatieven voor thuiswonende ouderen

Groene initiatieven? IVN werkt middels het project Grijs Groen en Gelukkig hard aan het groener maken van de zorg in Nederland. En dat doet ze niet alleen. Samen met bijvoorbeeld de Wageningen University, ZonMW en Alzheimer Nederland zijn ze opzoek naar zogenaamde groene zorginnovaties.

Wanneer een innovatie kansen biedt, laat IVN dit verder onderzoeken door de Wageningen University, samen met tal van zorgcentra in heel Nederland, zodat ook de uiteindelijke doelgroep er vanaf het begin af aan bij betrokken is. Wij spraken met dr. Jan Hassink van de Wageningen University over het onderzoek ‘Groene initiatieven voor thuiswonende ouderen’ en vroegen hem waarom natuur zo belangrijk is in de zorg. Ook voor ouderen die nog zelfstandig thuis wonen.

Waarom is natuur belangrijk bij dagbesteding voor thuiswonende ouderen?

“Dagbesteding is belangrijk voor thuiswonenden met dementie, omdat het de partner ontlast. Toch maken maar weinig van hen gebruik van dagbesteding omdat het vaak niet aansluit bij hun behoeften. Dagbesteding in het groen is een welkome aanvulling op het reguliere aanbod. Buiten bezig zijn zorgt vaak voor een mentaal en fysiek welbevinden, beter contact tussen de  hulpbehoevende en de zorgverlener en het activeert en stimuleert ontroering, ontspanning, herinnering, activatie en ontspanning. Gelukkig komen er steeds meer groene initiatieven in de stad die een welkome aanvulling kunnen zijn op het reguliere aanbod van dagbesteding.”

Waarom wordt ‘natuur’ niet of in geringe mate ingezet bij dagbesteding?

“Het probleem is dat er nog weinig bekend is over de diversiteit en waarde van deze groene initiatieven in de stad. Bij gemeenteambtenaren is weinig of niets bekend over de potentie hiervan en veel groene initiatiefnemers weten de weg naar de zorg niet te vinden. In dit project onderzoeken we de kwaliteiten van verschillende soorten groene initiatieven in de stad voor verschillende groepen thuiswonende ouderen met dementie en hun mantelzorgers.”

Welke groene initiatieven zijn veelbelovend?

“Eerder onderzoek van Simone de Bruin van het RIVM toont aan dat bijvoorbeeld zorgboerderijen een welkome aanvulling bieden in de dagbesteding. Vooral thuiswonende mannen met dementie zien de bezigheden op een zorgboerderij als werk. Ze voelen zich gewaardeerd omdat ze meehelpen met klussen die echt gedaan moeten worden. Dat zorgt er tevens voor dat de mantelzorgers zich ook niet schuldig voelen als de zorgbehoevende naar die specifieke vorm van dagbesteding gaat.” Het huidige onderzoek, onder leiding van  Lenneke Vaandrager en Jan Hassink van Wageningen Universiteit en Simone de Bruin en Yvette Buist van het RIVM richt zich op groene initiatieven met vergelijkbare kwaliteiten in de stad.

Wat moet er gebeuren om zorgboerderijen meer in te zetten bij dagbesteding?

“Veel zorgboerderijen bevinden zich op het platteland. Maar juist in de stedelijke omgeving zijn er plekken nodig waar buiten-dagbesteding plaats kan vinden. Dat hoeven niet per se zorgboerderijen te zijn. Ook stadslandbouwbedrijven, wijktuinen en tuinderijen komen in aanmerking. Er moeten dan wel aanpassingen worden gedaan en voorzieningen getroffen en het personeel moet getraind zijn in het omgaan met ouderen met dementie.”

Wat zijn de volgende stappen?

“We inventariseren welke initiatieven er allemaal zijn. We doen een twintigtal interviews met ouderen die dementie hebben, mantelzorgers, initiatiefnemers en zorgverleners en vragen hen naar hun ervaringen en aanbevelingen. We gaan ook in gesprek met gemeenten om na te gaan in hoeverre zij ervoor openstaan om groene dagbesteding onderdeel van hun zorgbeleid te maken, waarbij we aandacht besteden aan de knelpunten zoals bijvoorbeeld de financiering en de bekendheid.”

IVN vrijwilligersbanner

Reageren

Auteur

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Dit is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau dichter bij natuur wil brengen. In de tuin, op het balkon, in de buurt en in heel Nederland. Met verschillende projecten laat IVN jong en oud ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur kan zijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten