menu

Groen moet je doen!

Groen moet je doen volgens de Wageningen University & Research. Groen in de stad bijvoorbeeld verbetert het milieu, zorgt voor biodiversiteit, vermindert de luchtvervuiling én is goed voor onze gezondheid!

Voor IVN is dit gesneden koek, want dit verkondigen ze al jaren. Maar nu komt er steeds meer en meer wetenschappelijk bewijs dat groen ook echt helpt. En niet alleen voor kinderen en volwassen. Ook ouderen hebben er heel veel baat bij.

Herstellend vermogen natuur

De Wageningen University doet vooral onderzoek naar het rustgevende en herstellende vermogen van natuur. Daarom zou groen een belangrijk onderdeel van de zorg moeten zijn volgens IVN. En met het project Grijs Groen en Gelukkig probeert het instituut voor natuureducatie dit te realiseren. Gesteund door de Nationale Postcode Loterij werkt IVN hard aan het ‘vergroenen’ van de ouderenzorg. En met succes, want er zijn al meerdere zorgorganisaties die willen meewerken.

Ouderen met dementie

Vooral bij ouderen met dementie of depressies blijkt natuur goed te werken. Het houdt ouderen actief, het is herkenbaar en het stimuleert de geest. Maar dit geldt ook voor de verzorgers. Hun werk wordt beïnvloed door de aanwezigheid van groen in een verpleeg- of verzorgingshuis. Al met al kan dit, in tijden van bezuinigingen, geld opleveren. Zo kan het ziekteverzuim bij personeel mogelijk teruggedrongen worden of zorgt het ervoor dat bewoners minder medicijnen gaan gebruiken. De eerste resultaten van het onderzoek worden begin 2017 verwacht.

Groen moet je doen!

IVN is overigens niet alleen bezig met het vergroenen van de ouderenzorg. Ook ziekenhuizen kunnen wel wat meer natuur gebruiken. Vooral als groen kan bijdragen aan een sneller herstel van patiënten. Via de website Groene Gezonde Ziekenhuizen helpt IVN diverse ziekenhuizen in Nederland bij het aanleggen van meer groen. Zo is bij het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum een speciale Chemotuin aangelegd waar patiënten die een chemokuur volgen tot rust kunnen komen. En bij Ziekenhuis Bernhoven organiseert IVN Biowalking dagen voor mensen met diabetes type 2.

Kortom, groen moet je doen! Want de voordelen van meer natuur in onze zorg zijn eigenlijk eindeloos.

IVN vrijwilligersbanner

Reageren

Auteur

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Dit is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau dichter bij natuur wil brengen. In de tuin, op het balkon, in de buurt en in heel Nederland. Met verschillende projecten laat IVN jong en oud ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur kan zijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten