Volg ons online

Natuur & Milieu

Fietsen voor het goede doel

Lisette van Marrewijk gaat maar liefst 2.700 km fietsen voor het goede doel, een beweegtuin voor bewoners van Topaz Overduin.

Gedeeld

op

Lisette van Marrewijk fietst voor het goede doel

Dit is Lisette van Marrewijk (32). Bij verpleeg- en behandelcentrum Topaz Overduin was zij ooit vakantiekracht en die ervaringen zijn haar bijgebleven. Daarom stapt zij nu op de fiets voor een wel heel bijzondere fietstocht.

Bijzonder omdat het niet alleen een 2 maanden durende tocht is van Nederland naar Santiago de Compostella. Maar vooral ook bijzonder omdat zij onze hulp keihard nodig heeft. Met de tocht wil ze namelijk een bijdrage leveren van maar liefst € 10.000,- aan de crowdfundactie van Topaz, om een beweegtuin te maken voor de 190 bewoners met de ziekte van Huntington, mensen met dementie én bewoners met psychiatrische problematiek.

Crowdfundactie voor de bewoners

Al enkele maanden is Topaz bezig om een bedrag van € 50.000,- bij elkaar te krijgen voor de realisatie van deze beweegtuin. En tot nu toe gaat de crowdfundactie de goede kant op. Los van de fietstocht van Lisette heeft Topaz zelf al € 12.063,65 opgehaald om de beweegtuin te realiseren. Maar ze zijn er nog niet. Daarom is alle hulp, net als de actie van Lisette van harte welkom.

Topaz crowdfundactie artikelbanner

Fietsen voor het goede doel

Hoe kwam Lisette op het idee om een fietstocht te organiseren? Wandelen trok haar niet echt aan, daarom besloot ze om de tocht per fiets af te gaan leggen. En toen ze hoorde over de beweegtuin voor Topaz, waar zij ooit zelf als vakantiekracht had gewerkt, was het besluit snel genomen. Als ze 2.700 kilometer zou fietsen, dan zou ze het doen voor het goede doel. Nu ze haar eigen website heeft opgezet, samen met een donatiepagina voor de giften, is ze bijna zover om te vertrekken. 18 augustus is de grote dag! En als het haar lukt om de € 10.000,- bij elkaar te krijgen, is de beweegtuin voor de bewoners van Topaz Overduin weer een stapje dichterbij.

Positief gestimuleerd

De beweegtuin moet een uitnodigend karakter krijgen, want uiteindelijk gaat het erom dat de bewoners meer beweging krijgen en op een positieve manier gestimuleerd worden door natuur. Ook wordt de tuin een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Het sociale contact is een belangrijk onderdeel, want hoe meer nieuwe contacten worden gelegd, hoe beter het is. En hopelijk nodigt de tuin ook voldoende familie en vrienden uit om meer langs te komen.

Speeltuin voor kinderen

Naast de beweegtuin is er ook het plan om een speeltuin voor kinderen te maken. Dit geeft kinderen van bewoners de kans om vaker langs te komen en te spelen. Vooral bewoners met de ziekte van Huntington hebben vaak nog jonge kinderen. De speeltuin is dan een perfecte plek om samen met hun tijd door te brengen en te bewegen.

Wil je de tocht van Lisette van Marrewijk volgen? Bezoek dan eens haar website. Vanaf 18 augustus vertrekt ze en zal ze regelmatig een update geven van haar bijzondere reis. Maar vergeet ook vooral niet te doneren. Het geld wordt zeker goed besteed!

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Natuur & Milieu

Mooie natuurfoto valt in de prijzen

Deze mooie natuurfoto van Ellen van Eck viel gisteren in de prijzen tijdens de conferentie Natuur & Gezondheid van IVN Nederland.

Gedeeld

op

Mooie natuurfoto bij de fotowedstrijd van IVN
Ellen van Eck wint natuurfotowedstrijd van IVN Nederland

Een mooie natuurfoto is altijd een genot om naar te kijken. Daarom heeft IVN Nederland onlangs een amateur natuurfotowedstrijd uitgeschreven waar massaal op is gereageerd. En de ene foto was nog mooier dan de ander. Maar er kan er maar één de winnaar zijn!

En de winnaar werd gisteren bekend gemaakt tijdens de Natuur & Gezondheid conferentie die IVN organiseerde. Ellen van Eck heet ze en ze maakte een prachtige foto van de zee. Want als je het over natuur in Nederland hebt, dan kan de zee niet ontbreken. En Ellen heeft deze vastgelegd in een wel heel bijzondere natuurfoto.

Ouderen laten genieten

De jury vond de inzending van Ellen een schitterende samensmelting van Nederlandse cultuur en natuur. Een originele compositie met ‘Het Paard’, de kenmerkende vuurtoren van Marken, op de achtergrond en het opspattend water ervoor. Een beeld dat veel inwoners van Noord-Holland zullen herkennen. Haar foto komt in maar liefst acht deelnemende zorglocaties in Noord-Holland te hangen. ”Het lijkt alsof het zo had moeten zijn. Ik werk op de revalidatieafdeling. In de zorg kijk je, net als bij fotografie, op een andere manier naar de dingen om je heen. Samen met een paar collega’s van de zorginstelling hebben we een hobbyfotografie-groepje. Het doel van de ‘Grijs Groen en Gelukkig’ fotowedstrijd, ouderen laten genieten van mooie natuurfoto, is precies wat daarbij past. Dat ik ook nog eens de winnende foto heb gemaakt, maakt de cirkel voor mij rond.”

Winnende natuurfoto van Ellen van Eck

Winnende natuurfoto van Ellen van Eck

Mooie natuurfoto

Steeds meer onderzoeken onderstrepen de positieve effecten van natuur op de gezondheid. Alleen al het kijken naar natuur heeft effect. Het zorgt voor een verlaagde hartslag en werkt stress verminderend. Het is voor ouderen die in zorginstellingen wonen, niet altijd mogelijk om naar buiten te gaan. Daarom haalt IVN met deze actie de natuur voor hen naar binnen. Enthousiaste hobbyfotografen in heel Nederland waren gevraagd hun mooie natuurfoto’s in te zenden. Een herkenbaar beeld uit de eigen omgeving kan een mooie aanleiding zijn voor het ophalen van herinneringen én kan de aanleiding zijn van een goed gesprek.

Natuur en gezondheid

Tijdens de conferentie Natuur & Gezondheid kwamen diverse partijen en geïnteresseerden samen om te praten over hoe ze zich in kunnen zetten om de zorg in Nederland groener te maken. Het gaat hierbij om aanpassingen in binnen- én buitenruimtes, door middel van planten, dieren, natuurbeleving, kunst en educatie. Zo sprak keynote spreker prof. dr. A.E. (Agnes) van den Berg, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, over de bewezen impact van groen op het cliëntwelzijn en de gezondheid. Maar dit geldt overigens niet alleen voor bewoners. Ook medewerkers profiteren van meer groen in de directe omgeving.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat groen kan doen voor de gezondheid én voor ouderen in verpleeghuizen? Bezoek dan eens de website van IVN Nederland en het project ‘Grijs Groen en Gelukkig’.

Deze natuurfotowedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door HEMA, die de wanddecoraties voor de 40 zorglocaties beschikbaar stelt!

Lees verder

Natuur & Milieu

Zorgboerderij voor ouderen met dementie

De zorgboerderij voor ouderen is nog nooit echt onderzocht. Welke voordelen heeft het in vergelijking met normale verpleeghuizen?

Gedeeld

op

Zorgboerderij voor ouderen met dementie

De zorgboerderij voor ouderen. Keer op keer blijkt dat het goed kan zijn voor mensen met dementie. Bram de Boer, van de Maastricht University, maakte er onlangs een uitgebreid proefschrift over. In dit geval specifiek over de invloed van zorgboerderijen op mensen met dementie.

Zijn conclusie, op basis van maar liefst 16.500 observaties in verschillende typen verpleeghuizen? Mensen met dementie die zorg krijgen op een zorgboerderij zijn actiever, hebben meer sociaal contact en komen veel vaker buiten dan mensen op een reguliere afdeling in een verpleeghuis. En dit is van invloed op het welzijn van deze mensen.

Mensen met dementie

We weten al langer dat mensen met dementie baat hebben bij een actief dagelijks leven. Kunnen participeren in betekenisvolle activiteiten, sociale contacten, vrijer bewegen en meer tijd besteden in de buitenlucht. Allemaal belangrijke activiteiten voor ouderen met dementie. Maar niet altijd mogelijk. Vooral niet in de omgeving van een  traditioneel verpleeghuis. Logisch ook want verpleeghuizen zijn daar, tot nu toe, niet voldoende op ingericht, laat staan dat het verpleegkundig personeel daar vaak tijd voor heeft. Toch komt er steeds meer en meer aandacht voor in de moderne verpleeghuiszorg. Vooral natuur speelt een steeds belangrijker wordende rol. Reden voor onderzoeker Bram de Boer om te kijken naar de invloed van de zorgboerderij op de dagelijkse zorg van mensen met dementie.

Dagbesteding vs zorg

De zorgboerderij is een steeds populairder wordend alternatief in de zorg. Ze combineren het agrarische leven in de natuur met de zorgtaken die mensen nodig hebben. Tot nu toe werden zorgboerderijen vooral gezien als mooie vormen van dagbesteding. Maar dat beeld verandert langzaam. Dit is ook de reden waarom er nog maar weinig onderzoek is gedaan naar de effecten van deze vorm van zorg op mensen met dementie, de kwaliteit van zorg en de ervaringen van mantelzorgers. Bram de Boer brengt daar verandering in met zijn proefschrift. Het is het eerste onderzoek naar zorgboerderijen in Nederland die mensen met dementie 24-uurs zorg bieden.

Mantelzorgers

Het onderzoek is gedaan in drie verschillende soorten verpleeghuizen: de zorgboerderij, het reguliere verpleeghuis en andere vormen van kleinschalig wonen. 115 mensen met dementie zijn gevolgd. En op basis van 16.500 observaties heeft Bram de Boer zijn proefschrift geschreven. Er is vooral gekeken naar de activiteiten van de mensen, de omgeving waarin ze zich bevonden, de sociale contacten die ze hadden én hoe ze zich voelden tijdens de dag. Ook zijn de ervaringen van mantelzorgers middels interviews in kaart gebracht. Een belangrijke groep mensen als je je realiseert dat er meer dan 300.000 mantelzorgers in Nederland zijn die op de een of andere manier zorgen voor iemand met dementie.

Kwaliteit van leven

En wat blijkt. Bewoners van zorgboerderijen hebben een actiever leven, vergeleken met bewoners van reguliere verpleeghuizen. Ze doen meer mee met activiteiten, hebben meer sociaal contact én ze komen uiteraard vaker buiten. Dit beïnvloed hun leven op een zeer positieve manier. Dit zeggen de bewoners niet alleen zelf, ook de verzorgers merken dit op. Ondanks dat de kwaliteit van de zorg hetzelfde is als in een regulier verpleeghuis, de omgang met de ouderen is makkelijker.

Zorgboerderij voor ouderen

Maar ja, wat heb je precies aan een onderzoek als dat van Bram de Boer? Er zijn een aantal lessen te leren die wellicht goed toepasbaar zijn in de dagelijkse zorg. Niet iedereen is geschikt voor het leven op een boerderij. Toch zijn diverse elementen ook bij reguliere verpleeghuizen toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van meer verschillende ruimtes voor bewoners met dementie waar ze naar toe kunnen gaan. Zo hebben ze meer beweegruimte. Naar buiten gaan moet makkelijker worden gemaakt, in plaats van dat ze voor een gesloten deur komen te staan. En ook het begeleiden van personeel is belangrijk. Hoe kunnen ze meer betekenisvolle activiteiten integreren in de dagelijkse zorg? Samen boodschappen doen misschien, samen koken, de stoep vegen, de was doen, onkruid wieden, noem maar op.

Meer weten?

IVN Nederland houdt zich al enige tijd actief bezig met het opzetten van speciale programma’s voor ouderen en natuur. ‘Grijs Groen en Gelukkig’ is daar een voorbeeld van. Wil je meer hierover weten? Bezoek het programma op de website of schrijf je in voor hun nieuwsbrief.

Lees verder

Natuur & Milieu

Koeien knuffelen, ouderen vinden het heerlijk!

Koeien knuffelen blijkt een ding te zijn. Het is ontspannend en leerzaam. En vooral ouderen blijken er baat bij te hebben.

Gedeeld

op

door

Koeien knuffelen

Koeien knuffelen, het is écht een ding. Hier op de redactie bij NED7 waren we er nog niet bekend mee. Maar zodra je het invoert in Google krijg je maar liefst 200.000 zoekresultaten! En als blog partner IVN Nederland vervolgens deze video doorstuurt, weet je dat het echt bestaat.

Als je dan meer leest over deze activiteit realiseer je je opeens dat het eigenlijk heel logisch is. Voor veel ouderen, die van het platteland komen, zijn dieren en in dit geval koeien natuurlijk hun lust en hun leven. Als je dan de kans krijgt deze prachtige beesten te knuffelen dan laat je je dat natuurlijk geen twee keer zeggen.

Rustgevend en leerzaam

Er is zelfs een hele website aan gewijd. Koeknuffelen.nl is een organisatie die al ruim 15 jaar workshops koeien knuffelen organiseert. Allemaal bedoeld om mens en natuur dichterbij elkaar te brengen. Het werkt rustgevend en leert je veel over de natuur en het leven buiten de stad. Door de jaren heen bleken ook ouderen veel baat te hebben bij deze dagbesteding. Daarom zet IVN het ook in bij zorgorganisaties. Ouderen, die vaak slecht ter been zijn, leven op van het koeien knuffelen. Ze kennen het van vroeger en het daagt ze uit om actiever te zijn. Zonder dat ze het eigenlijk echt in de gaten hebben.

Koeien knuffelen met ouderen

Therapie met dieren is überhaupt iets wat steeds vaker wordt gebruikt. Zo worden honden ingezet bij mensen met dementie, of worden huisdieren ingezet om mensen te activeren. Mens en natuur is van oorsprong natuurlijk nauw met elkaar verbonden. Iets wat we tegenwoordig niet echt meer kennen, helaas. Het besef dat natuurbeleving in de zorg kan bijdragen aan sneller herstel of gewoon een prettiger leven, begint wel steeds meer en meer gemeengoed te worden. Voor IVN reden om zorgorganisaties in Nederland te helpen dit te implementeren middels het project ‘Grijs Groen en Gelukkig’ bijvoorbeeld. En wat betreft het koeien knuffelen. We gaan binnenkort ook maar eens richting Limburg om te ervaren hoe dit is.

Meer weten?

Wil je meer weten over het knuffelen van koeien of welke voordelen natuur op je leven en gezondheid kan hebben? Bezoek dan eens de website van IVN Nederland of schrijf je in voor hun nieuwsbrief.

Lees verder

Meest gelezen