menu

Een boom vol herinneringen

Welke boom speelt een speciale rol in je leven? Dat was de vraag die de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuis Pennemes in Zaandam kregen met daarbij het verzoek om een boom te schilderen.

Als je er even over nadenkt is er altijd wel een boom die je te binnen schiet. De boom waar je een hut in bouwde, de boom waar je zo lekker in kon klimmen of de boom die zo indrukwekkend was door z’n afmetingen. Schilder je boom dan vertel je altijd iets over jezelf.

Persoonlijkheid

Iedereen bewaart wel een eigen herinnering aan zijn of haar boom. Daar heb je meestal ook meteen een gedachte bij of je kunt er een verhaal bij vertellen. De oude eik in het park bij je in de buurt. De prachtige bloesemboom in de laan bij je opa en oma, de treurwilg die ieder jaar geknot moest worden. Bomen maken altijd indruk. Als je er voor open staat kun je ze zelfs een persoonlijkheid toekennen.

Vastgelegd

In het kader van het IVN project Grijs Groen en Gelukkig bedachten de mensen van Pennemes een unieke schilder actie: schilder jouw boom. Daarbij geholpen door een professionele kunstenaar die tips gaf waardoor ook zij, die dachten niet te kunnen schilderen een fraai schilderij creëerden. Op deze wijze zorgt de afgebeelde boom niet alleen voor vastgelegde herinneringen maar geven ze de belangrijke rol die zij spelen voor de mens ook door aan anderen.

Expositie over een boom

De schilderijen gaan natuurlijk geëxposeerd worden in Pennemes en de digitale versie wordt samen met het verhaal ‘geplant’ in het Virtueel Koningsbos. De eerste gerealiseerde droom voor de koning uit het gelijknamige blauwe droomboek voor koning Willem Alexander ter gelegenheid van zijn inhuldiging in 2013. Het Virtueel Koningsbos is een platform op internet waar al deze bomen met hun speciale verhaal te bezichtigen zijn. Samen kunnen we dit unieke bos dus laten groeien!

Reageren

Auteur

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Dit is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau dichter bij natuur wil brengen. In de tuin, op het balkon, in de buurt en in heel Nederland. Met verschillende projecten laat IVN jong en oud ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur kan zijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten