Volg ons online

Natuur & Milieu

De natuur het verpleeghuis inbrengen, hoe doe je dat?

De natuur wordt bij verpleeghuis Het Parkhuis letterlijk binnen gebracht. Hier gingen ze onlangs van start met Grijs Groen en Gelukkig.

Gedeeld

op

De natuur bij verpleeghuis Het Parkhuis

De natuur het verpleeghuis inbrengen. Hoe doe je dat precies? Om te beginnen samen met IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid). Bij verpleeghuis Het Parkhuis in Dordrecht werd daar onlangs het programma Grijs Groen en Gelukkig gelanceerd.

Dit gebeurde samen met BN-ers als Adelheid Roosen, Angela Groothuizen en de misschien iets minder bekende maar minstens zo betrokken Cor van der Gijp, de neef van de legendarische Rene van der Gijp. Hij trapte Grijs Groen en Gelukkig af samen met collega oud-voetballer en Dordtenaar Marco Boogers. Ze schoten letterlijk de natuur het verpleeghuis in!

Wetenschappelijk bewezen

Wat als je ouder wordt en niet meer in staat bent  zelf even een blokje om te fietsen door bijvoorbeeld de Biesbosch waar het Parkhuis zowat naast ligt? Wat kun je wel doen om de natuur te blijven opsnuiven? Hoe belangrijk is het eigenlijk en is het nou echt zo moeilijk? Dit zijn de lessen die we meenamen tijdens de kick off van Grijs Groen en Gelukkig en die we graag met je willen delen! Waarom? Omdat de natuur belangrijk voor ons is. Je wordt er gelukkig van. En dat is nu ook echt wetenschappelijk bewezen!

Van binnen naar buiten. En als dat niet meer kan?

Om te beginnen met de laatste vraag. Hoe moeilijk is het nou eigenlijk om de natuur in te gaan? “Best lastig” zegt Paul van Gennip, bestuurder van het Parkhuis. “Het klinkt allemaal zo mooi Grijs Groen en Gelukkig, maar het is helemaal niet zo vanzelfsprekend dat ouderen in een verpleeghuis naar buiten gaan en bewegen.” En als je zo om je heen kijkt, dan snap je dat ook: het stikt van de rolstoelen en niemand springt daar even uit om een ommetje te maken in de aanpalende beleeftuin.

De natuur voor binnen

Het Parkhuis hecht waarde aan vergroening binnen de zorg en is koploper in het project Grijs Groen en Gelukkig. Met IVN wordt het halen van de doelen wel iets makkelijker, want ook al is het Parkhuis in 2013 al begonnen met de ‘beleeftuin’, het programma van IVN zorgt voor verankering van de natuurgerichte activiteiten binnen het beleid. Zo biedt Grijs Groen en Gelukkig een netwerk aan met experts en kennis over de natuur. Maar ook een zogenaamde ‘natuurkoffer’ die de natuur desnoods naar binnen brengt als je echt niet meer naar buiten kunt.

Hoe belangrijk is natuur voor je geluksgevoel?

“Het is wetenschappelijk bewezen dat natuur en groen het welzijn van mensen goed doet. Natuur geeft rust, als is het maar zelfs maar voor even”, aldus Stella Venema van IVN. “Kies daarom niet voor zomaar een wandelingetje tussen de muren van de gebouwen. Nee, een ommetje in het groen biedt veel meer. Daar gebeurt van alles en dat prikkelt de mens. Het is belangrijk dat als je ouder wordt je de zintuigen blijft stimuleren. Dat bewoners de vogels horen fluiten, vlinders zien fladderen en bijen horen zoemen.

IVN Biowalking banner

‘Gewoon wat meer natuurlijk tekeergaan’

Boswachter Thomas van der Es is aanwezig en vertelt hoe makkelijk het is  met kleine veranderingen de natuur te beleven. Zijn motto: “We moeten gewoon wat meer natuurlijk tekeergaan”. Hij doelt daarmee op het planten van vlinderstruiken die weer vlinders en bijen aantrekken. Je kunt meer hoekjes in een tuin natuurlijk aankleden waardoor je ziet en ruikt welke seizoenen er zijn. Hij vindt het belangrijk dat ook ouderen zich bewust blijven  van de seizoenen en af en toe lekker de wind in de haren voelen. Maar, het is ook een kwestie van bewust leren kijken.

Cavia op bestelling

Thomas vertoont een film over de zeearenden, de grootste roofdieren van Nederland. Vol vuur vertelt hij over het nest van de ‘bazen van de Biesbosch’ die daar heer en meester zijn en die nietsvermoedende vissen, hazen en konijnen de stuipen op het lijf jagen als ze naar hun nest vliegen. Maar is meer: Er zijn dieren van de vlakbij gelegen zorgboerderij waar je geiten, ezels of konijnen kunt aaien. Die dieren komen ook desgewenst op bezoek. Je kunt gewoon een cavia ‘bestellen’ in het verpleeghuis!

Fruit uit eigen tuin

Ook de diëtist van het Parkhuis doet mee: Petra Thurmer is diëtist en kartrekker van het project ‘Aan tafel’. “We hebben de natuur meteen op tafel gezet. We hebben de dagbesteding gekoppeld aan Grijs Groen en Gelukkig. Eetmomenten geven structuur aan bewoners en het is een belangrijk moment van de dag. Eten gaat niet altijd even makkelijk, maar is wel belangrijk. En wat is er nu lekkerder dan de zelf geplukte aardbei op je bord te zien liggen? Daar waar het kan, halen we kruiden en vruchten uit de beleeftuin.”

Eigen regie en individuele behoeften

Sommige bewoners hadden vroeger een hond en missen dat. Het Parkhuis wil zoveel mogelijk rekening houden met individuele behoeften van bewoners en hebben binnen dit kader ook de optie speciale aaihonden in huis te halen. Ze springen, als ze daartoe aangemoedigd worden, heel lief en zachtjes bij de bewoners op schoot. Je ziet dat zij het heerlijk vinden even met die brave snuiters te stoeien. “Het moet gewoon normaal worden dat de natuur deel uitmaakt van het dagelijks leven,” zegt Emma Valk de coördinator van Grijs Groen en Gelukkig, die de hele dag heeft georganiseerd. “Maar ook dat we mensen de dingen laten doen die ze vroeger ook deden.”

Adelheid Roosen

In die zin gaat het over de mate waarin je de regie bij de ouderen neerlegt en hen dat biedt wat ze vroeger in hun eigen omgeving ook altijd deden. Iemand die de thematiek van eigen regie als geen ander blootlegt is Adelheid Roosen. Naast aandacht voor natuur is er binnen het programma ook aandacht voor de veranderende wereld van ouderen met dementie  en de impact daarvan op familie en mantelzorgers. Haar korte documentaire met de titel ‘Mam’ wordt vertoond en er wordt nagepraat met haar. Met deze prachtige film en zienswijze ontroert ze de hele zaal.

Alzheimer binnen 48 uur ‘accepteren’

Het klinkt haast onwaarschijnlijk, maar Adelheid legde dit haarzelf op. Ze koesterde de moeder die ze had gehad en stapt binnen twee dagen met haar mee in haar nieuwe leven van vergeten en verwarring. In de documentaire ‘Mam’ bekijkt Adelheid het proces van haar moeder die Alzheimer heeft. Ze maakt de vergelijking met de scène uit de film ‘Alice in Wonderland’ die in een gat springt, valt en valt en eindigt bij een pratend theeservies.

Ongrijpbare ziekte

Adelheid is Adelheid niet als ze niet een hilarische draai eraan geeft. Ze beweegt met haar moeder ‘mee’ en trekt daarom ook gewoon een luier aan om te ervaren hoe dat is. Zo schuifelt ze met haar over een rode loper. Hoe bizar het ook klinkt, het is pure liefde voor haar moeder en daarmee een poging de ongrijpbare ziekte te begrijpen. Ze ziet ook ruziënde familieleden die niet in staat zijn de ondoorgrondelijke wegen van een  patiënt met dementie te begrijpen en zich keer op keer ertegen blijven verzetten. Puur omdat ze hun moeder of vader niet meer herkennen.

Aangehouden door politie

Het niet overnemen van de regie vergt soms ook wat humor. Adelheid vertelt het hilarische verhaal hoe ze kon regelen dat haar moeder niet meer in de auto stapte. Immers, het was totaal niet meer verantwoord dat zij rond reed. Maar moeder dacht daar anders over en Adelheid wilde onder geen voorwaarde de boosdoener zijn die haar de auto uit zou zetten. Ze bedacht een briljant plan. Ze schakelde een politieman in en tipte hem wanneer ze met haar moeder zou rijden. Zo kon hij de auto aanhouden en onmiddellijk ‘innemen’. Zo geschiedde. Op een middag hield de goedwillende  politieman de auto aan en ontbood de moeder de sleutels want dit was ‘onverantwoord’. Moeder van Adelheid om de dooie dood nog niet verslagen, stribbelde fiks tegen. En Adelheid met een knipoog naar de politieman, deed zij aan zij met haar moeder mee. Dat Adelheid dit had bekokstoofd met de politie zal haar moeder niet weten, maar zo blijft ze zij aan zij met haar moeder en kunnen ze samen deze agent genoeglijk de huid volschelden.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Natuur & Milieu

Beleef de natuur dichtbij huis

Voor veel ouderen is mobiliteit een obstakel om nog naar buiten te gaan. Daarom helpt IVN veel zorgcentra bij het aanleggen van beleeftuinen. Beleef de natuur dus nu ook dichtbij.

Gedeeld

op

Beleef de natuur

Beleef de natuur, ook als je beperkte mobiliteit hebt. Veel ouderen in Nederland zijn niet meer in staat om zelf naar buiten te gaan. IVN, het instituut voor natuureducatie, helpt daarom veel zorgcentra bij het aanleggen van een beleeftuin.

Beperkte mobiliteit is voor veel ouderen de grootste barrière om in contact met de natuur te komen of te blijven. Met een beleeftuin haal je als zorginstelling de natuur letterlijk dichtbij. De tuin biedt een leuke, laagdrempelige activiteit voor zowel personeel als bezoekers om samen met de ouderen te ondernemen.

Herkenbare omgeving

Peter Verkuijlen, Regiomanager BrabantZorg, vertelt over de beleeftuinen bij locatie Nieuwe Hoeven in Schaijk: ‘We hebben hier bij de woningen beleeftuinen. Die hebben we heel herkenbaar opgebouwd met bloemen, met een fruittuin en een groentetuin. Voor mensen met geheugenproblemen is dit een herkenbare omgeving. En die herkenbaarheid geeft comfort en veiligheid in hun leven. Ook voor familie is de tuin een middel om samen met hun partner, nader of moeder naar buiten te gaan. Verbale communicatie valt vaak weg met mensen in een vergevorderd dementie proces, dingen doen is dan een handvat om met elkaar een leuke middag te hebben.’

Beleef de natuur samen

Anneke Gersen, Verpleegkundige locatie Nieuwe Hoeven, BrabantZorg ervaart het voordeel van de beleeftuin in de praktijk. ‘Mensen zitten natuurlijk veel binnen. Als je ze dan mee naar buiten neemt, als het zonnetje schijnt, je ziet ze gewoon opbloeien. Je ziet mensen rondlopen, proeven en voelen. Het is iets wat je samen met bewoners kan beleven.’ De groenten en fruit vinden ook hun weg naar de keuken op de nieuwe Hoeven. ‘We verbouwen onze eigen groenten zoals boerenkolen, spuiten etc. Als daar genoeg van is dan plukken we samen met bewoners, familie en vrijwilligers de groenten en verwerken we die in de maaltijden. Zo zien mensen terug dat wat gisteren nog gaan de boom hing nu op hun bord ligt,’ vertelt Anneke.

Onderzoek

Ook uit onderzoek blijkt dat de natuur vele aanknopingspunten biedt voor ouderen om in gesprek te gaan, zowel met elkaar als met families en verzorgenden (Wang & Macmillan, 2013; Elings, 2006) en vermindert zo gevoelens van eenzaamheid (Sugiyama & Thompson, 2007). Een beleeftuin kan nog meer betekenis krijgen door te werken met een mooie tuinkaart.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat natuur kan betekenen voor ouderen of zorgorganisaties? Neem dan eens een kijkje op de website van IVN.

Bron: IVN

Lees verder

Natuur & Milieu

Trends in de zorg, wat kunnen we verwachten?

Wat zijn de trends in de zorg de komende jaren? We spraken met Ineke de Kam van IVN Nederland over natuur, kunst en cultuur.

Gedeeld

op

Trends in de zorg

Wat zijn de trends in de zorg? We naderen het einde van 2017 en blikken dan meestal terug op het jaar. Maar het is ook interessant om vooruit te kijken. Vooral als het om de zorg gaat. Wat kunnen we verwachten?

Ineke de Kam is adviseur groen, kunst en cultuur in de zorg en werkt voor IVN Nederland mee aan tal van prachtige projecten die ervoor moeten zorgen dat ouderen meer toegang hebben tot natuur en kunst. We vroegen haar wat de trends in de zorg zijn en wat de toekomst ons in Nederland gaat brengen. Kan natuur onze gezondheid helpen? En op wat voor manier?

Dementie

Wist je dat we in 2040 gemiddeld bijna 4,5 jaar ouder worden dan nu? Gelukkig is voorspeld dat we ons ondanks de vergrijzing wel nog even gezond voelen. Een iets groter percentage van de oudste ouderen voelt zich in 2040 zelfs gezonder. Helaas sterven er ook steeds meer mensen aan de gevolgen van dementie. Op dit moment lijden er ongeveer 270.000 mensen aan deze ziekte. In 2055 zijn dat er volgens schattingen 700.000. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en geeft ons een kleine blik in de toekomst op basis van geschatte cijfers.

Eenzaamheid

31% van de 2,9 miljoen 65-plussers in Nederland geeft aan zich eenzaam te voelen. Omdat mensen steeds langer thuis blijven wonen die (ver) boven de 80 zijn en beperkingen hebben is het voor hen niet altijd mogelijk het huis te verlaten en in contact te komen met anderen. Vaak durft men niet in het donker over straat of is er een beperking qua mobiliteit. Dan zou het goed zijn als er vanuit de wijk initiatieven ontstaan die ervoor zorgen dat mensen gehaald en gebracht kunnen worden naar (groene) activiteiten of dat groen naar binnen wordt gebracht doordat bijvoorbeeld vrijwilligers met de natuurkoffer niet alleen het verpleeghuis in gaan maar ook op zoek gaan naar ouderen die nog thuis wonen.

Trends in de zorg

Voor de 45% van de bewoners van verpleeghuizen die aangeeft vaker naar buiten te willen, is dit lang niet altijd mogelijk. Het tekort aan personeel in de verpleeghuiszorg stijgt enorm. Momenteel zijn er 20.000 medewerkers te weinig waardoor de werkdruk in de zorg erg hoog is. Hierdoor wordt naar buiten gaan en contact met de natuur al snel een ondergeschoven kindje. Momenteel zullen deze activiteiten dan ook vooral vorm moeten krijgen doordat mantelzorgers en vrijwilligers deze taak overnemen. Door hen te enthousiasmeren en goed te informeren over alle mogelijkheden die er zijn om activiteiten in de natuur te ondernemen worden ze vanzelf enthousiast om eens mee te doen aan een Biowalk of een wandeling door de tuin aan de hand van een tuinkaart. Ook voor mensen die bedlegerig zijn, zijn er groene activiteiten te vinden die de dag net een stukje mooier maken. Een spannende combinatie van culturele en groene activiteiten kunnen het verschil maken voor cliënten die langdurig zijn opgenomen.

Wetenschap

Er is steeds meer aandacht voor groen in de zorg. In 2005 verschenen wereldwijd 70 artikelen over verband tussen natuur en gezondheid. In 2015 waren dit er 7.000. Dit aantal zegt niet zoveel als niet duidelijk wordt waarover deze artikelen gaan en wat belangwekkende conclusies zijn. De positieve resultaten uit onderzoeken moeten duidelijk worden gecommuniceerd naar de betrokkenen in de praktijk, in plaats dat die kennis bij de wetenschappers zelf blijft liggen. Waarbij onderzoek vooral door moet gaan want het is belangrijk dat er goed wordt onderzocht wat de effecten van groene interventies zijn. Wat doet het bijvoorbeeld met mensen als ze deelnemen aan Biowalking of een andere groene activiteit? De kernboodschap is: verspreid kennis en nieuwe inzichten zodat gezondheids-en welzijnswerkers er gebruik van kunnen maken en hun aanbod daarop kunnen aanpassen en in kansen gaan denken. Als mensen niet in staat zijn om zelf naar buiten te gaan, haal de natuur dan voor hen naar binnen.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat groen kan doen voor je gezondheid of wat de voordelen zijn voor ouderen? Bezoek dan eens de website van IVN en het project ‘Grijs Groen en Gelukkig’.

Bron: IVN

Lees verder

Natuur & Milieu

Mooie natuurfoto valt in de prijzen

Deze mooie natuurfoto van Ellen van Eck viel gisteren in de prijzen tijdens de conferentie Natuur & Gezondheid van IVN Nederland.

Gedeeld

op

Mooie natuurfoto bij de fotowedstrijd van IVN
Ellen van Eck wint natuurfotowedstrijd van IVN Nederland

Een mooie natuurfoto is altijd een genot om naar te kijken. Daarom heeft IVN Nederland onlangs een amateur natuurfotowedstrijd uitgeschreven waar massaal op is gereageerd. En de ene foto was nog mooier dan de ander. Maar er kan er maar één de winnaar zijn!

En de winnaar werd gisteren bekend gemaakt tijdens de Natuur & Gezondheid conferentie die IVN organiseerde. Ellen van Eck heet ze en ze maakte een prachtige foto van de zee. Want als je het over natuur in Nederland hebt, dan kan de zee niet ontbreken. En Ellen heeft deze vastgelegd in een wel heel bijzondere natuurfoto.

Ouderen laten genieten

De jury vond de inzending van Ellen een schitterende samensmelting van Nederlandse cultuur en natuur. Een originele compositie met ‘Het Paard’, de kenmerkende vuurtoren van Marken, op de achtergrond en het opspattend water ervoor. Een beeld dat veel inwoners van Noord-Holland zullen herkennen. Haar foto komt in maar liefst acht deelnemende zorglocaties in Noord-Holland te hangen. ”Het lijkt alsof het zo had moeten zijn. Ik werk op de revalidatieafdeling. In de zorg kijk je, net als bij fotografie, op een andere manier naar de dingen om je heen. Samen met een paar collega’s van de zorginstelling hebben we een hobbyfotografie-groepje. Het doel van de ‘Grijs Groen en Gelukkig’ fotowedstrijd, ouderen laten genieten van mooie natuurfoto, is precies wat daarbij past. Dat ik ook nog eens de winnende foto heb gemaakt, maakt de cirkel voor mij rond.”

Winnende natuurfoto van Ellen van Eck

Winnende natuurfoto van Ellen van Eck

Mooie natuurfoto

Steeds meer onderzoeken onderstrepen de positieve effecten van natuur op de gezondheid. Alleen al het kijken naar natuur heeft effect. Het zorgt voor een verlaagde hartslag en werkt stress verminderend. Het is voor ouderen die in zorginstellingen wonen, niet altijd mogelijk om naar buiten te gaan. Daarom haalt IVN met deze actie de natuur voor hen naar binnen. Enthousiaste hobbyfotografen in heel Nederland waren gevraagd hun mooie natuurfoto’s in te zenden. Een herkenbaar beeld uit de eigen omgeving kan een mooie aanleiding zijn voor het ophalen van herinneringen én kan de aanleiding zijn van een goed gesprek.

Natuur en gezondheid

Tijdens de conferentie Natuur & Gezondheid kwamen diverse partijen en geïnteresseerden samen om te praten over hoe ze zich in kunnen zetten om de zorg in Nederland groener te maken. Het gaat hierbij om aanpassingen in binnen- én buitenruimtes, door middel van planten, dieren, natuurbeleving, kunst en educatie. Zo sprak keynote spreker prof. dr. A.E. (Agnes) van den Berg, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, over de bewezen impact van groen op het cliëntwelzijn en de gezondheid. Maar dit geldt overigens niet alleen voor bewoners. Ook medewerkers profiteren van meer groen in de directe omgeving.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat groen kan doen voor de gezondheid én voor ouderen in verpleeghuizen? Bezoek dan eens de website van IVN Nederland en het project ‘Grijs Groen en Gelukkig’.

Deze natuurfotowedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door HEMA, die de wanddecoraties voor de 40 zorglocaties beschikbaar stelt!

Lees verder

Meest gelezen