menu

De natuur het verpleeghuis inbrengen, hoe doe je dat?

De natuur het verpleeghuis inbrengen. Hoe doe je dat precies? Om te beginnen samen met IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid). Bij verpleeghuis Het Parkhuis in Dordrecht werd daar onlangs het programma Grijs Groen en Gelukkig gelanceerd.

Dit gebeurde samen met BN-ers als Adelheid Roosen, Angela Groothuizen en de misschien iets minder bekende maar minstens zo betrokken Cor van der Gijp, de neef van de legendarische Rene van der Gijp. Hij trapte Grijs Groen en Gelukkig af samen met collega oud-voetballer en Dordtenaar Marco Boogers. Ze schoten letterlijk de natuur het verpleeghuis in!

Wetenschappelijk bewezen

Wat als je ouder wordt en niet meer in staat bent  zelf even een blokje om te fietsen door bijvoorbeeld de Biesbosch waar het Parkhuis zowat naast ligt? Wat kun je wel doen om de natuur te blijven opsnuiven? Hoe belangrijk is het eigenlijk en is het nou echt zo moeilijk? Dit zijn de lessen die we meenamen tijdens de kick off van Grijs Groen en Gelukkig en die we graag met je willen delen! Waarom? Omdat de natuur belangrijk voor ons is. Je wordt er gelukkig van. En dat is nu ook echt wetenschappelijk bewezen!

Van binnen naar buiten. En als dat niet meer kan?

Om te beginnen met de laatste vraag. Hoe moeilijk is het nou eigenlijk om de natuur in te gaan? “Best lastig” zegt Paul van Gennip, bestuurder van het Parkhuis. “Het klinkt allemaal zo mooi Grijs Groen en Gelukkig, maar het is helemaal niet zo vanzelfsprekend dat ouderen in een verpleeghuis naar buiten gaan en bewegen.” En als je zo om je heen kijkt, dan snap je dat ook: het stikt van de rolstoelen en niemand springt daar even uit om een ommetje te maken in de aanpalende beleeftuin.

De natuur voor binnen

Het Parkhuis hecht waarde aan vergroening binnen de zorg en is koploper in het project Grijs Groen en Gelukkig. Met IVN wordt het halen van de doelen wel iets makkelijker, want ook al is het Parkhuis in 2013 al begonnen met de ‘beleeftuin’, het programma van IVN zorgt voor verankering van de natuurgerichte activiteiten binnen het beleid. Zo biedt Grijs Groen en Gelukkig een netwerk aan met experts en kennis over de natuur. Maar ook een zogenaamde ‘natuurkoffer’ die de natuur desnoods naar binnen brengt als je echt niet meer naar buiten kunt.

Hoe belangrijk is natuur voor je geluksgevoel?

“Het is wetenschappelijk bewezen dat natuur en groen het welzijn van mensen goed doet. Natuur geeft rust, als is het maar zelfs maar voor even”, aldus Stella Venema van IVN. “Kies daarom niet voor zomaar een wandelingetje tussen de muren van de gebouwen. Nee, een ommetje in het groen biedt veel meer. Daar gebeurt van alles en dat prikkelt de mens. Het is belangrijk dat als je ouder wordt je de zintuigen blijft stimuleren. Dat bewoners de vogels horen fluiten, vlinders zien fladderen en bijen horen zoemen.

IVN Biowalking banner

‘Gewoon wat meer natuurlijk tekeergaan’

Boswachter Thomas van der Es is aanwezig en vertelt hoe makkelijk het is  met kleine veranderingen de natuur te beleven. Zijn motto: “We moeten gewoon wat meer natuurlijk tekeergaan”. Hij doelt daarmee op het planten van vlinderstruiken die weer vlinders en bijen aantrekken. Je kunt meer hoekjes in een tuin natuurlijk aankleden waardoor je ziet en ruikt welke seizoenen er zijn. Hij vindt het belangrijk dat ook ouderen zich bewust blijven  van de seizoenen en af en toe lekker de wind in de haren voelen. Maar, het is ook een kwestie van bewust leren kijken.

Cavia op bestelling

Thomas vertoont een film over de zeearenden, de grootste roofdieren van Nederland. Vol vuur vertelt hij over het nest van de ‘bazen van de Biesbosch’ die daar heer en meester zijn en die nietsvermoedende vissen, hazen en konijnen de stuipen op het lijf jagen als ze naar hun nest vliegen. Maar is meer: Er zijn dieren van de vlakbij gelegen zorgboerderij waar je geiten, ezels of konijnen kunt aaien. Die dieren komen ook desgewenst op bezoek. Je kunt gewoon een cavia ‘bestellen’ in het verpleeghuis!

Fruit uit eigen tuin

Ook de diëtist van het Parkhuis doet mee: Petra Thurmer is diëtist en kartrekker van het project ‘Aan tafel’. “We hebben de natuur meteen op tafel gezet. We hebben de dagbesteding gekoppeld aan Grijs Groen en Gelukkig. Eetmomenten geven structuur aan bewoners en het is een belangrijk moment van de dag. Eten gaat niet altijd even makkelijk, maar is wel belangrijk. En wat is er nu lekkerder dan de zelf geplukte aardbei op je bord te zien liggen? Daar waar het kan, halen we kruiden en vruchten uit de beleeftuin.”

Eigen regie en individuele behoeften

Sommige bewoners hadden vroeger een hond en missen dat. Het Parkhuis wil zoveel mogelijk rekening houden met individuele behoeften van bewoners en hebben binnen dit kader ook de optie speciale aaihonden in huis te halen. Ze springen, als ze daartoe aangemoedigd worden, heel lief en zachtjes bij de bewoners op schoot. Je ziet dat zij het heerlijk vinden even met die brave snuiters te stoeien. “Het moet gewoon normaal worden dat de natuur deel uitmaakt van het dagelijks leven,” zegt Emma Valk de coördinator van Grijs Groen en Gelukkig, die de hele dag heeft georganiseerd. “Maar ook dat we mensen de dingen laten doen die ze vroeger ook deden.”

Adelheid Roosen

In die zin gaat het over de mate waarin je de regie bij de ouderen neerlegt en hen dat biedt wat ze vroeger in hun eigen omgeving ook altijd deden. Iemand die de thematiek van eigen regie als geen ander blootlegt is Adelheid Roosen. Naast aandacht voor natuur is er binnen het programma ook aandacht voor de veranderende wereld van ouderen met dementie  en de impact daarvan op familie en mantelzorgers. Haar korte documentaire met de titel ‘Mam’ wordt vertoond en er wordt nagepraat met haar. Met deze prachtige film en zienswijze ontroert ze de hele zaal.

Alzheimer binnen 48 uur ‘accepteren’

Het klinkt haast onwaarschijnlijk, maar Adelheid legde dit haarzelf op. Ze koesterde de moeder die ze had gehad en stapt binnen twee dagen met haar mee in haar nieuwe leven van vergeten en verwarring. In de documentaire ‘Mam’ bekijkt Adelheid het proces van haar moeder die Alzheimer heeft. Ze maakt de vergelijking met de scène uit de film ‘Alice in Wonderland’ die in een gat springt, valt en valt en eindigt bij een pratend theeservies.

Ongrijpbare ziekte

Adelheid is Adelheid niet als ze niet een hilarische draai eraan geeft. Ze beweegt met haar moeder ‘mee’ en trekt daarom ook gewoon een luier aan om te ervaren hoe dat is. Zo schuifelt ze met haar over een rode loper. Hoe bizar het ook klinkt, het is pure liefde voor haar moeder en daarmee een poging de ongrijpbare ziekte te begrijpen. Ze ziet ook ruziënde familieleden die niet in staat zijn de ondoorgrondelijke wegen van een  patiënt met dementie te begrijpen en zich keer op keer ertegen blijven verzetten. Puur omdat ze hun moeder of vader niet meer herkennen.

Aangehouden door politie

Het niet overnemen van de regie vergt soms ook wat humor. Adelheid vertelt het hilarische verhaal hoe ze kon regelen dat haar moeder niet meer in de auto stapte. Immers, het was totaal niet meer verantwoord dat zij rond reed. Maar moeder dacht daar anders over en Adelheid wilde onder geen voorwaarde de boosdoener zijn die haar de auto uit zou zetten. Ze bedacht een briljant plan. Ze schakelde een politieman in en tipte hem wanneer ze met haar moeder zou rijden. Zo kon hij de auto aanhouden en onmiddellijk ‘innemen’. Zo geschiedde. Op een middag hield de goedwillende  politieman de auto aan en ontbood de moeder de sleutels want dit was ‘onverantwoord’. Moeder van Adelheid om de dooie dood nog niet verslagen, stribbelde fiks tegen. En Adelheid met een knipoog naar de politieman, deed zij aan zij met haar moeder mee. Dat Adelheid dit had bekokstoofd met de politie zal haar moeder niet weten, maar zo blijft ze zij aan zij met haar moeder en kunnen ze samen deze agent genoeglijk de huid volschelden.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten