menu

Dat maakt het werken met ouderen zo leuk!

Twee studentes aan het Friesland College in Heerenveen, Marieke van Dijk en Iris van de Wal bestuderen in het kader van hun opleiding Maatschappelijke en Verzorgende IG hoe je het leefplezier van ouderen vergroot. De eerstejaars studenten lopen stage bij zorgorganisatie Meriant en vroegen de bewoners naar speciale dingen of activiteiten die ze graag zouden willen doen.

Bucketlist

Via de wensboom werd duidelijk wat de bewoners van Meriant BerkenStede op hun bucketlist hadden staan: een wandeling in de natuur werd genoemd, maar ook een Elfstedentocht hing in de wensboom. Dat laatste leek Marieke en Iris iets te ambitieus, want de meeste bewoners zijn minder goed ter been en hebben een rollator of een rolstoel. Ze kozen daarom voor een Friese Kuiertocht in de natuur met spelletjes en raadsels onderweg.

IVN Biowalking banner

Grijs Groen en Gelukkig

Deze wandeling was meteen de aftrap van het programma Grijs Groen en Gelukkig van IVN waar ouderenzorgorganisatie Meriant in Wolvega aan deelneemt. Daarmee voegt Meriant zich bij een mooie rij van zorgorganisaties die meedoen aan het programma Grijs Groen en Gelukkig en onderstreept dat het vergroenen van de zorgomgeving bijdraagt aan meer geluk en welzijn. Meriant wil met haar kleinschalig georganiseerde zorg toe naar het meer naar binnenhalen van dit buitenleven. Dit past goed bij de visie ‘(h)erken wie ik ben’.

Dat maakt werken met ouderen leuk

Met 15 mannen en vrouwen trokken de bewoners van Meriant, onder leiding van de studentes, familie en vrijwilligers de natuur in. Het weer was fantastisch en onderweg waren er spelletjes te doen zoals kleuren zoeken in de natuur, het ontdekken van opgezette vogels, maar ook het poten van aardappelen en gooien van zaadbollen. Het leeftijdsverschil tussen de stagiaires en de bewoners is soms wel 60 jaar, maar Marieke en Iris vonden het heel erg leuk om te doen. “Als je bezig bent met de ouderen, reageren ze vaak heel anders dan je verwacht. Dat is dan elke keer weer een uitdaging hoe je daarmee omgaat en dat maakt het leuk.”

Met een goed gevoel naar je stage

Marieke overweegt om verder te werken in de ouderenzorg. Iris neigt toch meer naar de maatschappelijke kant. Ze hoeven gelukkig nog niet te kiezen. Voor de studenten is het een manier om uit te vinden waar ze zelf voor willen gaan. Het mooiste van die dag? “Dat het heel leuk is als je ziet dat je mensen echt gelukkig maakt door iets wat je zélf hebt georganiseerd. Dan ga je met een goed gevoel naar je stage toe.”

Foto: Lenus van der Broek

Reageren

Auteur

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Dit is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau dichter bij natuur wil brengen. In de tuin, op het balkon, in de buurt en in heel Nederland. Met verschillende projecten laat IVN jong en oud ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur kan zijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten