menu

Daktuin geopend in Zaandam

Bij zorgorganisatie Pennemes in Zaandam werd zaterdag 18 maart een echte daktuin geopend. En ondanks het slechte, regenachtige weer was het een feestje. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de buurtbewoners.

Naast de heerlijke verse producten die straks uit de tuin gaan komen is de daktuin vooral bedoeld om ouderen te laten genieten van een natuurrijke omgeving. Een doel waar Pennemes de laatste tijd hard aan heeft gewerkt, samen met onder anderen IVN, het instituut voor natuureducatie. Met het project ‘Grijs Groen en Gelukkig’ werkt IVN hard aan het vergroenen van de zorg. Zorgorganisatie Pennemes is daarin een absolute voorloper.

Van Gerda Havertong tot dakboer

Actrice Gerda Havertong opende zaterdag officieel de daktuin. Een project waar tal van mensen de afgelopen maanden druk mee bezig zijn geweest. Een van die mensen is een heuse ‘dakboer’ Jacob Spaander. Zo heeft Jacob al tal van bakken geplaatst waar prachtige bloemen en planten in groeien. Van narcissen en krokussen tot eetbare planten en kruiden. Het begint al aardig te groeien en te bloeien! Maar er lopen ook dieren rond. Krielkipjes bijvoorbeeld, die al scharrelend zich een weg banen door de daktuin. En ook de hokken voor de konijnen staan klaar. Overal waar je kijkt is er wel al iets te vinden.

Eten uit de tuin

De daktuin is er niet alleen om te genieten van groen. Het is ook echt de bedoeling dat de producten die er worden verbouwd gebruikt gaan worden in de keuken van Pennemes. “Straks wil ik ook aardbeitjes en cherrytomaten gaan planten, zodat mensen die lekker kunnen plukken”, vertelt Spaander. Ook is er het plan om augurken te gaan planten. “Misschien zijn er wel mensen die de augurken willen wecken, net zoals vroeger.” In de daktuin is daarom juist rekening gehouden met wat de bewoners nog kennen van vroeger. Dit stimuleert ze om de mouwen op te stropen en ook aan de slag te gaan.

Een daktuin vol vrijwilligers

Samen met dakboer Jacob gaat een groepje vrijwilligers aan de slag om de daktuin ook blijvend te onderhouden. IVN, die een uitgebreid netwerk heeft van vrijwilligers, heeft Pennemes hierbij geholpen. Daarnaast heeft IVN ook heel veel kennis en ervaring met het opzetten van dergelijke projecten. Iets waar Pennemes natuurlijk dankbaar gebruik van heeft gemaakt bij de bouw van de daktuin. Los van de daktuin zijn IVN en Pennemes al langer met elkaar bezig om meer groen te brengen bij ouderen die in het zorgcentrum wonen. Zo is er een plantenwand aangelegd voor mensen die niet meer naar buiten kunnen, en komen er regelmatig vrijwilligers langs met bijvoorbeeld knuffelkippen of natuurkoffers.

Natuurbeleving is heilzaam

Bij Pennemes kun je er in ieder geval niet meer omheen. Natuur is duidelijk zichtbaar. En dit is van invloed op alles. Vooral ook het contact met de buurt is hierdoor flink gegroeid. “De daktuin is weliswaar op het dak van Pennemes, maar is bedoeld voor de hele wijk. We hopen dan ook dat iedereen die gebruik wil maken van de ruimte contact met ons opneemt”, aldus Rutger de Graaf, innovatie adviseur bij Pennemes.

Bezoek ook eens…

Reageren

Auteur

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Dit is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau dichter bij natuur wil brengen. In de tuin, op het balkon, in de buurt en in heel Nederland. Met verschillende projecten laat IVN jong en oud ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur kan zijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten