menu

Dagje uit naar Artis

Dagje uit naar Artis, dat is wat de bewoners van zorgorganisatie Pennemes onlangs op het programma hadden staan. Samen met buurtbewoners en verzorgers ging een grote groep 12 september jl. onderweg naar Amsterdam.

IVN maakte deze dag mogelijk dankzij het programma Grijs Groen en Gelukkig. Met dit programma, dat ondersteund wordt door de Nationale Postcode Loterij, wil IVN zoveel mogelijk ouderen een gelukkige en vooral groene oude dag bezorgen.

Natuur goed voor de gezondheid

Een dagje uit naar Artis is voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld. Maar voor bewoners van een verpleeg- of verzorgingshuis is dat zeker niet het geval. Ouderen zouden wel willen maar kunnen vaak niet omdat ze bijvoorbeeld niet meer mobiel zijn. En dat terwijl natuur juist goed is voor de gezondheid. Daarom werkt IVN met het programma Grijs Groen en Gelukkig zo hard aan het groener maken van de ouderenzorg. En daar hoort het organiseren van dagbesteding bij.

IVN vrijwilligersbanner

Dagbesteding essentieel

De reacties van bewoners en verzorgers waren enthousiast. Christien Kessens is activiteiten coördinator van zorgorganisatie Pennemes: “Toen we met het programma Grijs Groen en Gelukkig startten bij Pennemes was ik al enthousiast om meer met natuur en de buitenlucht te doen en dit sloot er goed op aan. Zo’n uitje heeft flink wat voorbereiding nodig, maar voor veel bewoners is het een bijzondere beleving en daar doe je het voor. Deze dagbesteding is mogelijk gemaakt uit de zogenaamde Extra Middelen voor verpleeghuizen. Zorgorganisaties hebben daardoor wat extra ademruimte gekregen om zinvolle dagbesteding voor onze bewoners te organiseren. Dit is één van vele leuke activiteiten die nu structureel extra op de agenda zijn gekomen.”

Herinneringen aan vroeger

Dat dit soort uitjes goed zijn voor de gezondheid is een feit. De frisse lucht, maar ook het samen zijn met anderen heeft positieve effecten op de gesteldheid van de ouderen. Ook biedt dergelijke dagbesteding de mogelijkheid om herinneringen aan de natuur van vroeger op te halen, wat mensen op een positieve manier stimuleert. Het dagje uit naar Artis is daar een goed voorbeeld van. Voor veel bewoners van Pennemes was het een lange tijd geleden dat ze naar de dierentuin waren geweest. Hierdoor kwamen er tal van mooie verhalen naar boven drijven.

[irp posts=”7970″ name=”Zorgboerderij organiseert dagbesteding voor ouderen”]

Dagje uit een succes

Het hoogtepunt van de dag was waarschijnlijk wel het bezoek aan de vlindertuin. Hier waren de meest enthousiaste geluiden te horen toen de groep de tuin binnenkwam. “Wat zijn ze mooi he? Prachtig, de natuur is zo mooi!” De blijdschap die van ieders gezicht was af te lezen maakte het dagje uit naar Artis een absoluut succes. Dit geldt voor zowel de bewoners als de verzorgers, want ook zij genoten volop.

Reageren

Auteur

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Dit is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau dichter bij natuur wil brengen. In de tuin, op het balkon, in de buurt en in heel Nederland. Met verschillende projecten laat IVN jong en oud ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur kan zijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten