menu

Biowalking helpt tegen stress en depressies

Ooit gehoord van Biowalking? Het is wandelen in de natuur onder begeleiding van een fysiotherapeut. Op 22 januari jl ging de eerste IVN Biowalk voor ouderen en mindervaliden van start in Limburg. 12 deelnemers wandelden samen met een IVN Natuurgids, de natuur in en als het aan de organisatoren ligt gaat dit vaker gebeuren.

Het project Grijs Groen en Gelukkig is van plan, speciaal voor ouderen en mindervaliden meer biowalks te gaan organiseren. Met hulp van fysiotherapeuten én vrijwilligers kunnen zo steeds meer mensen genieten van wat onze natuur te bieden heeft.

IVN vrijwilligers artikelbanner

Biowalking werkt

Tijdens een biowalk is een fysiotherapeut aanwezig die wandelaars kan begeleiden en die vragen kan beantwoorden. Maar er is ook een natuurgids van IVN aanwezig die alles kan vertellen over de natuur. Omdat we te maken hebben met een doelgroep die minder makkelijk kunnen lopen rijdt er ook een volgauto mee om eventuele afvallers op te vangen. Dit blijkt in de praktijk voor veel mensen ook een reden te zijn om mee te doen. De zorgen om halverwege niet meer mee te kunnen doen valt hierdoor weg.

Grenzen verleggen

De aanpak is succesvol.  Thea Jetten, IVN Regiocoördinator Grijs Groen en Gelukkig regio zuid: “Door de afleiding konden deelnemers hun grenzen verleggen. Ze kregen vertrouwen in de begeleiding, ze durfden langer en verder van huis af en het was nog leuk en leerzaam ook.” Een wandeling is maximaal 5 kilometer, wat ongeveer 30 tot 60 minuten duurt.

Positieve effecten van wandelen

Aan het VUMC in Amsterdam wordt op de afdeling Sociale Geneeskunde onderzoek gedaan naar de effecten van het Biowalking. Dit onderzoek is al eerder gestart en toen bleek al dat wandelen in de natuur stress verlagend werkte op patiënten met diabetes. Het hielp ook de concentratie verbeteren en depressies en angststoornissen verminderen.

Reageren

Auteur

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Dit is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau dichter bij natuur wil brengen. In de tuin, op het balkon, in de buurt en in heel Nederland. Met verschillende projecten laat IVN jong en oud ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur kan zijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten