menu

Biowalking, gezond bewegen in de natuur

Gezond bewegen, klinkt raar of niet? Is bewegen niet altijd gezond? Om eerlijk te zijn hoeft dat niet, maar bewegen met natuur om je heen blijkt heeeel gezond. Daarom heeft IVN Nederland, het instituut voor natuureducatie, biowalking bedacht.

Wat is biowalking? Eigenlijk is het heel eenvoudig: lopen in de natuur. Maar dat is het niet alleen. Tijdens een biowalk gaat het ook om natuurbeleving. Daarom vinden biowalks plaats onder begeleiding van een medisch professional én een gids van IVN. Genieten van de natuur is namelijk heel belangrijk tijdens deze wandelingen. De gezondheidsvoordelen die dit met zich meebrengt maken de wandeling tot een belangrijk onderdeel van de dagbesteding, waar vooral mensen met een chronische ziekte of ouderen van kunnen profiteren.

Positief effect

IVN organiseert al sinds 2011 biowalks. Het begon allemaal voor mensen met diabetes type 2, die baat bleken te hebben bij een wandeling in de natuur. Jolanda Maas, van het VU Medisch Centrum in Amsterdam, was er vanaf het eerste moment bij betrokken. Zij doet onderzoek naar de relatie tussen natuur en gezondheid. De biowalks stellen haar in staat om haar onderzoeksresultaten ook echt in de praktijk te testen. En met succes. “Twee derde van de deelnemers aan ons eerste proefproject gaf aan dat ze door Biowalking een positief effect van natuur op hun gezondheid hebben ervaren. Een derde van de deelnemers gaat sinds de ervaringen met Biowalking vaker de natuur in”, aldus Maas.

IVN Biowalking banner

Gezond bewegen

Vanwege het succes van biowalking bij mensen met diabetes type 2, worden er sinds vorig jaar ook biowalks voor ouderen georganiseerd. Een wandeling duurt ongeveer twee uur, waarvan het eerste half uur een soort opwarming is. Na een half uur zorgt de natuurgids voor meer tekst en uitleg over de omgeving en wat er allemaal te vinden is. Bij mensen met diabetes bleek dat de wandelingen ervoor zorgden dat de bloedsuikerspiegel vaak halveerde na een wandeling. Een heel positief effect wat er ook voor zorgde dat mensen minder medicijnen nodig hadden. Voor ouderen kunnen de wandelingen er ook voor zorgen dat ze sneller herstellen na ziekte of ingrepen. Maar er is nog een bijkomend effect wat bij ouderen heel belangrijk is. Biowalking kan er namelijk voor zorgen dat ouderen zich minder eenzaam voelen. Het contact met andere deelnemers is belangrijk en draagt bij aan het welzijn van mensen.

Doe mee!

Het succes van biowalking is dus wel bewezen. Steeds meer mensen en organisaties zijn daarom geïnteresseerd om mee te doen. Dit heeft geresulteerd in meer biowalks door heel Nederland. Dus, ben je geïnteresseerd om ook mee te doen? Of ken je iemand die dit wellicht is? Op tal van plekken in het land staan de komende maanden biowalks ingepland. Neem eens een kijkje in de agenda van IVN en doe mee!

Reageren

Auteur

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Dit is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau dichter bij natuur wil brengen. In de tuin, op het balkon, in de buurt en in heel Nederland. Met verschillende projecten laat IVN jong en oud ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur kan zijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten