Volg ons online

Liefde & Relaties

Dirkje van Bennekom: ik ben niet zo’n yin yang typje

Dirkje van Bennekom, ofwel Annedieke Küchler, blogt over ouderen, seks, relaties en wetenschap. Wij spraken haar over deze onderwerpen.

Gedeeld

op

Dirkje van Bennekom niet heel yin yang

Iedere maand praten wij met een blogger van NED7. En deze maand is dat Dirkje van Bennekom, ofwel Annedieke Küchler, zoals ze in het dagelijks leven heet. Journalist, blogger én ondernemer. Haar blogs gaan over seks en relaties. Maar wat houdt haar bezig? En hoe belangrijk is het onderwerp seks voor ouderen?

Annedieke Kuchler, wetenschapsjournalist in relaties en intimiteit, ziet zichzelf als wereldbewoonster van ‘zekere leeftijd’. Op haar achtste was ze al drie keer verhuisd. Ze voelt zichzelf vaak een gypsie: overal op de wereld en in iedere situatie ziet ze patronen en kan ze zich thuis voelen. Gestart in het onderwijs groeide ze daarna door als TV maker en werkte o.a. samen met de bekende seksuologe Goedele Liekens. Ze houdt van de stilte van schrijven, maar wel in combinatie met heel erg out-going zijn. Ze publiceert blogs en artikelen, ontwikkelt ‘Supervrouw Academy’ en zorgde afgelopen jaren als mantelzorger voor haar beide ouders. Daarna volledig geveld door de ziekte van Lyme waar ze nu een boek over schrijft.

Internet, het gevaarlijkste medium

“Ik startte ooit als jong juffie waar ik lesgaf op de middelbare school. Ik werd gevraagd om samen met de schoolartsendienst projecten seksuele opvoeding op te zetten. Daarna werd ik voor mijn eerste mediaklus gevraagd een uitgebreide serie met seksuologen Goedele Liekens en Jeltho Drenth te schrijven, monteren en van commentaar te voorzien. Met de opkomst van internet heb ik me vervolgens daarop gestort: het mooiste en tegelijkertijd gevaarlijkste medium wat er is. Mooi, omdat het zowel print, audio en video bevat en zo mensen overal en altijd toegang biedt tot kennis. Educatie is de weg naar vrijheid. Gevaarlijk omdat sneue types in de anonimiteit van achter hun toetsenbord de meest vreselijke zaken de digitale snelweg op kunnen slingeren. Ik vind het belangrijk om mensen dingen te duiden. Als blogster bij NED7 kan ik bijdragen aan een goede uitgebalanceerde visie op de zorg, seksualiteit en vrouwenrechten (nationaal en internationaal). Want dat zijn mijn speerpunten.”

Gekke combi

“In de afgelopen 10 jaar heb ik zo’n beetje alle wetenschappelijke studies op het gebied van relaties en seksualiteit bestudeerd en gelezen. Er verandert veel in de wijze waarop mensen met elkaar omgaan, maar tegelijkertijd zijn de basisbehoeftes van mannen en vrouwen identiek aan die van onze voorouders. Ik ben ooit begonnen op de PA (later pabo geheten). Na mijn studie Nederlands in Nijmegen heb ook een tijdje theologie gestudeerd. Dat klinkt als een gekke combi, maar is het niet. Het heeft allemaal te maken met drijfveren, achtergronden en culturen van mensen. En het belangrijkste van al: wat je daarmee doet.”

Zorg en seksualiteit

“Muren van taboes worden moeizaam geslecht. Maar ik ben op veel plaatsen op de wereld geweest en ik kan je zeggen dat wij hier in Nederland wel voorlopers zijn. De ouderen van nu zijn hippies van de 60’er jaren. En in tegenstelling tot de vooroorlogse generatie knikken ze niet meer van ‘ja dokter, nee zuster’. Ze hebben een eigen mening over hun leven, bepalen zelf of ze wel of niet met iemand in huis willen wonen dan wel in bed willen liggen. En willen ook het gevoel hebben dat ze zelf over hun bestaan en het onvermijdbare einde daarvan kunnen beslissen. Dat verandert de zorg en ook de zorgmedewerkers. Gevoelens van vriendschap, liefde en hartstocht gun je iedereen. Juist als het een tijdje minder gaat in je leven of wanneer je niet mobiel bent, is een zoen een streling of een fijn intiem gesprek als balsem voor lichaam en ziel. Zowel de professionals in de zorg als de mensen waar zij voor werken zijn niet van steen. Dat is echt niet zo moeilijk om te begrijpen van elkaar hoor.”

Gemopper

“Ik heb er veel van meegekregen toen ik mantelzorger was van mijn ouders. Ja, zij waren nog wel ietwat van de oude stempel, maar de veranderingen waren zeer zichtbaar. Kijk, die meiden (gelukkig ook wel een paar mannelijke verzorgers) waren gewoon mijn vriendinnen. Zij waren immers top voor mijn vader en mijn moeder in de laatste periode van hun levens. Artsen, andere medici en verpleegkundigen hebben niet langer een bevoogdende functie, maar adviserend en helpend. Er wordt veel gemopperd op diezelfde zorg, terwijl ik eigenlijk alleen maar positieve ervaringen heb.”

Yin Yang typje

“Nadat mijn ouders waren overleden, werd ik zelf ziek. Doodziek. Pas na anderhalf jaar kwamen we erachter dat ik besmet was met de Borelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Aan de ene kant kan ik zeggen ‘potdorie: diagnose gemist’ en ik ging door een hel van pijn en ellende. Aan de andere kant, hebben diezelfde mensen er alles aan gedaan om mij weer op de been te helpen. Het heeft lang geduurd, maar ik heb het gered. Ondanks de restverschijnselen die ik heb van die rotziekte. Dat hele proces had ik natuurlijk graag overgeslagen. Ik ben niet zo’n yin yang typje dat zegt blij te zijn met haar ziekte. Maar doordat ik zolang in allerlei medische molens heb gezeten, heb ik er wel verstand van gekregen en tevens meer respect.”

Supervrouwen

“Nu ik weer fit ben, werk ik met Wendy Broersen aan Supervrouwen Academy en verzorgen we trainingen om vrouwen naar de top te begeleiden. Het stikt van het vrouwelijk talent in Nederland, maar er moet hier en daar nog wat liefdevol geschopt worden. En deze professionals moeten zichtbaarder worden. Dat komt omdat vrouwen van nature veel ballen in de lucht houden en mannen beter geleerd is te focussen. Die laten direct alles uit hun handen vallen als ze gevraagd wordt om ‘s avonds bij PAUW aan tafel aan te schuiven. Een vrouw denkt eerst na of ze wel de geschikte kandidate is, of het past in haar drukke rooster en welk pakje ze uit de kast moet halen. Het is een heel mooi project met een nog mooier doel: genderbalans. De overheid komt met verplichte streefcijfers en wij helpen bedrijven, instellingen en profi-vrouwen op elkaar af te stemmen.”

Mevrouw Zelluf, Dirkje of Annedieke?

“Ik ben het allemaal. Ik ben gaan bloggen over seks en relaties onder de naam Dirkje van Bennekom, terwijl ik andere dingen onder mijn eigenlijke naam Annedieke Küchler doe. Zelfs de Belastingdienst snapte het destijds niet. Toen ik daarover eens een telefoontje kreeg van de inspectie, vroegen ze met wie ze van doen handen. Ik antwoordde ‘Mevrouw Zelluf’.  Sindsdien is dat ook de naam van mijn bedrijf. Ja haha, dat is wel een beetje uit de hand gelopen.”

Waar ik het meest van hou?

“De stilte van het schrijven en in mijn eigen cocon zitten. Juist in combinatie met heel erg ‘outgoing’ zijn. Ik hou van reizen, op pad zijn en mensen ontmoeten die mij inspireren. Ik wil mijn kennis delen. Natuurlijk wil elke publicist graag gelezen en gehoord worden. Dat is toch mooi. Nou, dus ben ik toch wel een beetje yin yang.”

Annedieke Küchler is onderzoeksjournalist en blogt over seks en relaties op het meest gelezen blog in Nederland over dit onderwerp.

Advertentie

Liefde & Relaties

Goed slapen essentieel voor je relatie

Goed slapen is essentieel voor een goede relatie. Het blijkt dat veel relaties kapot gaan door een slaaptekort.

Gedeeld

op

Goed slapen

Goed en vooral veel slapen is belangrijk voor je relatie. Je ziet het helaas steeds vaker gebeuren. Paren gaan scheiden terwijl de baby maar net in de wieg ligt. Dit is onder andere te wijten aan slaapgebrek van één van de ouders. Blogger Annedieke Küchler van Lustlove.life legt uit hoe het zit.

Herrie in de tent

Er wordt steeds meer bekend over het belang van goede nachtrust. Je denkt er wellicht niet zo bij na, maar goede slaap kan je relatie goed houden. En dan hebben we het hier niet over de bijslaap. Zo blijkt uit onderzoek van de Ohio State University Institute for Behavioral Medicine Research, onder 43 (echt-)paren die tussen de 3 en de 27 jaar bij elkaar zijn. Er werd vooral gekeken naar de manier waarop ze ruzie maakten en de invloed daarvan op hun persoonlijke gezondheid.

Onder de 7 uur wordt het kiele-kiele

Terwijl de onderzoekers ontdekten dat werkelijk alle stellen weleens mot hebben, zagen ze ook dat hoe de conflicten aangepakt werden te maken had met het feit of ze al dan niet genoeg geslapen hadden. Dat maakt dat mensen ofwel constructief en met vriendelijkheid een onenigheid oplossen of met negativiteit en vijandigheid. Minder dan 7 uur per nacht is de drempel.

Slaapgebrek maakt gemeen

“Het heeft weinig te maken met het feit dat de paren het niet met elkaar eens zijn”, aldus hoofdonderzoeker Dr. Janice Kiecolt-Glaser. “Maar wel alles met een tekort aan nachtrust en de manier waarop mensen kibbelden. De beter functionerende stellen deden dat met meer humor en positiviteit, ook al waren ze het duidelijk niet met elkaar eens. Bij de slechter functionerende (en dus ook slechter slapende) koppels kan het er soms zeer gemeen aan toe gaan.”

Goedkoop therapeutisch alternatief

Dus bedenk: een aantal weken goed slapen is een heel wat aangenamere en goedkopere methode dan naar een relatie-therapeut stappen.

Meer weten?

Wil je meer weten over liefde en relaties? Neem dan eens een kijkje op partnerblog Lust Love Life van Annedieke Küchler met tips, weetjes en de laatste trends.

Lees verder

Liefde & Relaties

Geld of vriendschap, wat is belangrijker?

Geld of vriendschap? Welke van de twee vind je belangrijker? De ING Bank deed onlangs een experiment om erachter te komen hoe mensen hierover denken.

Gedeeld

op

Geld of vriendschap

Om antwoord te krijgen op bovenstaande vraag is de ING een sociaal experiment gestart, genaamd Love Beats Money. Twee mensen worden in beeld gebracht die vroeger een hechte band hadden, ze waren vrienden of familie. Een geschil om geld gooide roet in het eten. Het blog Lustlove.life van blogger Annedieke Küchler bekijkt wat het experiment opleverde.

Geld of vriendschap?

Deze twee zijn los van elkaar geïnterviewd over de situatie, hun onderlinge relatie en het geld. Nadat ze beide elkaars interview bekeken hebben, krijgen ze de keuze: Is je vriendschap/familie belangrijker dan geld, kies dan voor het hart of is geld belangrijker kies dan voor het €-teken.

Geld is meer dan een betaalmiddel

Johan van der Zanden, Head of Communications & Brand Experience ING Nederland en België licht toe: “Geld is meer dan alleen een betaalmiddel. Geld kan je helpen om je doelen te verwezenlijken, maar het kan ook de onderlinge verhoudingen uit balans brengen.”

‘Het Familiediner’ op z’n ING’s

Met Love Beats Money wil ING mensen opnieuw met elkaar in contact brengen en proberen nieuwe inzichten mee te geven en drempels weg te nemen. “De koppels zijn herenigd en gelukkig zijn ze daar allemaal blij mee. Liefde is uiteraard belangrijker dan geld. Wij willen mensen met deze film graag inspireren en raken.”

Meer weten?

Wil je meer weten over liefde en relaties? Neem dan een kijkje op de Partnerblog Lust Love Life, hier kan je dagelijks updates verwachten met tips, weetjes en mooie verhalen.

Lees verder

Liefde & Relaties

Nog steeds dolverliefd op elkaar

Dat leeftijd er niet toe doet bewijzen deze koppels die stijlblogger Ari Seth Cohen interviewde over de liefde. Al tientallen jaren bij elkaar maar nog steeds dolverliefd.

Gedeeld

op

Dolverliefd op elkaar

Dolverliefd zijn deze koppels die soms al 80 jaar samen zijn. Het NED7 partnerblog Lust Love Life van Annedieke Küchler neemt een kijkje in de prachtige wereld van Ari Seth Cohen, de wereldberoemde stijlblogger uit New York.

Ari Seth Cohen is gefascineerd is door oudere dames met stijl. 10 jaar geleden startte begon hij zijn blog Advanced Style en vloog letterlijk en figuurlijk de wereld over. Het resulteerde ook in een geweldige documentaire met ‘the grey powergirls’.

Druk om ‘jong’ te blijven

Hij is van mening dat het beeld van jongeren over ouderen nodig op de schop moet. “Ouder worden is onvermijdelijk dus dat kunnen we maar beter met zoveel mogelijk plezier doen”, vertelt hij daarover. Hij is van mening dat de druk in de maatschappij kom er vooral zo jonge mogelijk uit te zien te maken heeft met angst. “Denk maar aan bang zijn voor veranderingen, voor de dood en voor alle dingen waarmee je geconfronteerd wordt als je ouder wordt.”

Zelfverzekerder met de jaren

Met zijn werk, verandert Cohen dat angstbeeld. Hij wil positieve en inspirerende voorbeelden laten zien van oudere mannen en vrouwen die nog steeds actief en creatief zijn. “Daarmee verandert hopelijk onze houding ten opzichte van ouderen”, benadrukt hij. “De 94-jarige Ilona Royce Smithkin zegt in de Advanced Style Documentaire dat ze zich pas echt zelfverzekerd en blij voelde toen ze al in de 80 was, toen ze haar onzekerheden en hoop op perfectie liet varen. Zo willen we ons toch allemaal voelen?”

Dolverliefd

Inmiddels heeft Cohen zijn interesse verbreed. Onder de noemer ‘Advanced Love’ brengt hij momenteel paren (ha-he-ho-le-bi) in beeld, die al heel lang verliefd, verloofd en/of getrouwd zijn. Maar die bovenal de lol in elkaar en in het leven ook niet kwijt zijn.

Het voorgerecht

Een smakelijke appetizer vind je bovenaan dit bericht. Als deze koppels je geloof in de liefde niet terugbrengen, weet ik het ook niet meer. En dan zijn ze ook nog eens allemaal superstijlvol uitgedost. Heerlijk!

Meer weten?

Wil je meer weten over liefde en relaties? Partnerblog Lust Love Life heeft dagelijks updates op haar blog met tips, weetjes en prachtige verhalen. En ben je geïnteresseerd in het prachtige boek Advanced Style van Ari Seth Cohen? Het is hier te kopen via Bol.com.

Lees verder

Meest gelezen