Volg ons online

Liefde & Relaties

Dirkje van Bennekom: ik ben niet zo’n yin yang typje

Dirkje van Bennekom, ofwel Annedieke Küchler, blogt over ouderen, seks, relaties en wetenschap. Wij spraken haar over deze onderwerpen.

Gedeeld

op

Dirkje van Bennekom niet heel yin yang

Iedere maand praten wij met een blogger van NED7. En deze maand is dat Dirkje van Bennekom, ofwel Annedieke Küchler, zoals ze in het dagelijks leven heet. Journalist, blogger én ondernemer. Haar blogs gaan over seks en relaties. Maar wat houdt haar bezig? En hoe belangrijk is het onderwerp seks voor ouderen?

Annedieke Kuchler, wetenschapsjournalist in relaties en intimiteit, ziet zichzelf als wereldbewoonster van ‘zekere leeftijd’. Op haar achtste was ze al drie keer verhuisd. Ze voelt zichzelf vaak een gypsie: overal op de wereld en in iedere situatie ziet ze patronen en kan ze zich thuis voelen. Gestart in het onderwijs groeide ze daarna door als TV maker en werkte o.a. samen met de bekende seksuologe Goedele Liekens. Ze houdt van de stilte van schrijven, maar wel in combinatie met heel erg out-going zijn. Ze publiceert blogs en artikelen, ontwikkelt ‘Supervrouw Academy’ en zorgde afgelopen jaren als mantelzorger voor haar beide ouders. Daarna volledig geveld door de ziekte van Lyme waar ze nu een boek over schrijft.

Internet, het gevaarlijkste medium

“Ik startte ooit als jong juffie waar ik lesgaf op de middelbare school. Ik werd gevraagd om samen met de schoolartsendienst projecten seksuele opvoeding op te zetten. Daarna werd ik voor mijn eerste mediaklus gevraagd een uitgebreide serie met seksuologen Goedele Liekens en Jeltho Drenth te schrijven, monteren en van commentaar te voorzien. Met de opkomst van internet heb ik me vervolgens daarop gestort: het mooiste en tegelijkertijd gevaarlijkste medium wat er is. Mooi, omdat het zowel print, audio en video bevat en zo mensen overal en altijd toegang biedt tot kennis. Educatie is de weg naar vrijheid. Gevaarlijk omdat sneue types in de anonimiteit van achter hun toetsenbord de meest vreselijke zaken de digitale snelweg op kunnen slingeren. Ik vind het belangrijk om mensen dingen te duiden. Als blogster bij NED7 kan ik bijdragen aan een goede uitgebalanceerde visie op de zorg, seksualiteit en vrouwenrechten (nationaal en internationaal). Want dat zijn mijn speerpunten.”

Gekke combi

“In de afgelopen 10 jaar heb ik zo’n beetje alle wetenschappelijke studies op het gebied van relaties en seksualiteit bestudeerd en gelezen. Er verandert veel in de wijze waarop mensen met elkaar omgaan, maar tegelijkertijd zijn de basisbehoeftes van mannen en vrouwen identiek aan die van onze voorouders. Ik ben ooit begonnen op de PA (later pabo geheten). Na mijn studie Nederlands in Nijmegen heb ook een tijdje theologie gestudeerd. Dat klinkt als een gekke combi, maar is het niet. Het heeft allemaal te maken met drijfveren, achtergronden en culturen van mensen. En het belangrijkste van al: wat je daarmee doet.”

Zorg en seksualiteit

“Muren van taboes worden moeizaam geslecht. Maar ik ben op veel plaatsen op de wereld geweest en ik kan je zeggen dat wij hier in Nederland wel voorlopers zijn. De ouderen van nu zijn hippies van de 60’er jaren. En in tegenstelling tot de vooroorlogse generatie knikken ze niet meer van ‘ja dokter, nee zuster’. Ze hebben een eigen mening over hun leven, bepalen zelf of ze wel of niet met iemand in huis willen wonen dan wel in bed willen liggen. En willen ook het gevoel hebben dat ze zelf over hun bestaan en het onvermijdbare einde daarvan kunnen beslissen. Dat verandert de zorg en ook de zorgmedewerkers. Gevoelens van vriendschap, liefde en hartstocht gun je iedereen. Juist als het een tijdje minder gaat in je leven of wanneer je niet mobiel bent, is een zoen een streling of een fijn intiem gesprek als balsem voor lichaam en ziel. Zowel de professionals in de zorg als de mensen waar zij voor werken zijn niet van steen. Dat is echt niet zo moeilijk om te begrijpen van elkaar hoor.”

Gemopper

“Ik heb er veel van meegekregen toen ik mantelzorger was van mijn ouders. Ja, zij waren nog wel ietwat van de oude stempel, maar de veranderingen waren zeer zichtbaar. Kijk, die meiden (gelukkig ook wel een paar mannelijke verzorgers) waren gewoon mijn vriendinnen. Zij waren immers top voor mijn vader en mijn moeder in de laatste periode van hun levens. Artsen, andere medici en verpleegkundigen hebben niet langer een bevoogdende functie, maar adviserend en helpend. Er wordt veel gemopperd op diezelfde zorg, terwijl ik eigenlijk alleen maar positieve ervaringen heb.”

Yin Yang typje

“Nadat mijn ouders waren overleden, werd ik zelf ziek. Doodziek. Pas na anderhalf jaar kwamen we erachter dat ik besmet was met de Borelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Aan de ene kant kan ik zeggen ‘potdorie: diagnose gemist’ en ik ging door een hel van pijn en ellende. Aan de andere kant, hebben diezelfde mensen er alles aan gedaan om mij weer op de been te helpen. Het heeft lang geduurd, maar ik heb het gered. Ondanks de restverschijnselen die ik heb van die rotziekte. Dat hele proces had ik natuurlijk graag overgeslagen. Ik ben niet zo’n yin yang typje dat zegt blij te zijn met haar ziekte. Maar doordat ik zolang in allerlei medische molens heb gezeten, heb ik er wel verstand van gekregen en tevens meer respect.”

Supervrouwen

“Nu ik weer fit ben, werk ik met Wendy Broersen aan Supervrouwen Academy en verzorgen we trainingen om vrouwen naar de top te begeleiden. Het stikt van het vrouwelijk talent in Nederland, maar er moet hier en daar nog wat liefdevol geschopt worden. En deze professionals moeten zichtbaarder worden. Dat komt omdat vrouwen van nature veel ballen in de lucht houden en mannen beter geleerd is te focussen. Die laten direct alles uit hun handen vallen als ze gevraagd wordt om ‘s avonds bij PAUW aan tafel aan te schuiven. Een vrouw denkt eerst na of ze wel de geschikte kandidate is, of het past in haar drukke rooster en welk pakje ze uit de kast moet halen. Het is een heel mooi project met een nog mooier doel: genderbalans. De overheid komt met verplichte streefcijfers en wij helpen bedrijven, instellingen en profi-vrouwen op elkaar af te stemmen.”

Mevrouw Zelluf, Dirkje of Annedieke?

“Ik ben het allemaal. Ik ben gaan bloggen over seks en relaties onder de naam Dirkje van Bennekom, terwijl ik andere dingen onder mijn eigenlijke naam Annedieke Küchler doe. Zelfs de Belastingdienst snapte het destijds niet. Toen ik daarover eens een telefoontje kreeg van de inspectie, vroegen ze met wie ze van doen handen. Ik antwoordde ‘Mevrouw Zelluf’.  Sindsdien is dat ook de naam van mijn bedrijf. Ja haha, dat is wel een beetje uit de hand gelopen.”

Waar ik het meest van hou?

“De stilte van het schrijven en in mijn eigen cocon zitten. Juist in combinatie met heel erg ‘outgoing’ zijn. Ik hou van reizen, op pad zijn en mensen ontmoeten die mij inspireren. Ik wil mijn kennis delen. Natuurlijk wil elke publicist graag gelezen en gehoord worden. Dat is toch mooi. Nou, dus ben ik toch wel een beetje yin yang.”

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Liefde & Relaties

Maakt groot leeftijdsverschil je relatie beter?

Is een groot leeftijdsverschil goed voor je relatie? Uit onderzoek blijkt dat dit inderdaad het geval is. Maar er is een maar…

Gedeeld

op

Groot leeftijdsverschil

Een groot leeftijdsverschil in je relatie? Ben je dan gelukkiger? Je ziet het steeds vaker. Trump heeft een flink jongere vrouw, Macron van Frankrijk een flink oudere vrouw. Wie doet het beter? Of zijn ze allebei ‘lucky’? Het hangt natuurlijk af aan wie je het vraagt.

Dit blijkt ook uit nieuw onderzoek van het Australische CU Boulder, waarover is gepubliceerd in Journal of Population Economics. 13 jaar lang werden duizenden Australische huishoudens gevolgd. Elk jaar werden de deelnemers ondervraagd over hoe tevreden of ontevreden ze waren met hun relatie.

Mannen gelukkigst

“We concludeerden dat mannen die getrouwd waren met een jongere vrouw het gelukkigst waren”, aldus Terra McKinnish, een van de auteurs van het onderzoek. “Mannen met een oudere vrouw waren het minst tevreden.” Die bevinding geldt ook voor vrouwen. “Ze waren beduidend gelukkiger als ze een jongere echtgenoot hadden dan als ze met een oudere man getrouwd waren.”

Groot leeftijdsverschil

De problemen die voortkomen uit het leeftijdsverschil doen zich voor op de langere termijn. Na gemiddeld 6 jaar bleek de tevredenheid af te nemen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Dit geldt trouwens ook voor koppels zonder groot leeftijdsverschil. Maar bij stellen met een grote leeftijdskloof neemt die tevredenheid veel sneller af. Volgens McKinnish zijn partners van min of meer dezelfde leeftijd beter in staat om het hoofd te bieden aan moeilijke gebeurtenissen. Ze bevinden zich doorgaans meer op dezelfde golflengte. Onder meer wat kinderwens en financiële kwesties betreft.

Meer weten?

Wil je meer lezen over seks en relaties? Bezoek dan het blog Relaties.blog van Dirkje van Bennekom. Hier schrijft ze dagelijks over het laatste nieuws rondom deze onderwerpen.

Lees verder

Liefde & Relaties

Verschil mannen en vrouwenhersenen, vrouwen zijn veel actiever!

Verschil mannen en vrouwenhersenen? Tja, vrouwen blijken veel actiever dan mannen. Maar wat betekent dat in de praktijk?

Gedeeld

op

Verschil mannen en vrouwenhersenen

Het verschil tussen mannen en vrouwenhersenen? Die van vrouwen zijn veel actiever, zo blijkt uit onderzoek van een groep Amerikaanse wetenschappers. Dit is met name bij de concentratie en impulsbeheersing zichtbaar.

De prefrontale cortex is bij vrouwen actiever. Hiermee worden de concentratie en de impulsbeheersing beheerst. Maar ook het zogenaamde limbisch systeem verschilt van mannen. Met dit deel worden emoties en angsten beheerst. Maar mannen, dit is zeker niet het einde der tijden voor jullie soort. Bij jullie zijn de visuele en coördinerende hersengebieden weer actiever.

46.000 hersenscans

Voor het onderzoek bestudeerde het groepje wetenschappers zo’n 46.000 SPECT-scans, aangeleverd door 9 verschillende ziekenhuizen. Met het onderzoek werd de bloedstroom in de hersenen van 119 gezonde mensen en 26.683 mensen met psychiatrische problemen (van ADHD tot stemmingswisselingen en van bipolaire stoornissen tot schizofrenie) inzichtelijk gemaakt. Dit maakt meer duidelijk over de activiteit in specifieke delen van het brein.

Verschil mannen en vrouwenhersenen

De studie geeft meer inzicht in het verschil tussen mannen en vrouwenhersenen, legt onderzoeker Daniel Amen uit. ”De meetbare verschillen die we tussen de seksen konden aantonen, zijn bijvoorbeeld belangrijk voor de duidelijkheid over het risico op hersenstoornissen zoals de ziekte van Alzheimer.” Het was al duidelijk dat vrouwen vaker aan deze ziekte lijden, maar ze worden dan ook gemiddeld ouder dan mannen. Bovendien hebben vrouwen vaker depressies en angststoornissen, terwijl ADHD en antisociale gedragsstoornissen juist vaker bij mannen voorkomen.

Battle of the sexes

Ook verklaart de studie een aantal verschillen in het gedrag van mannen versus vrouwen. Zo is op basis van de hersenactiviteit goed te verklaren waarom vrouwen empathischer zijn en meer zelfbeheersing hebben. De verhoogde bloedstroom in het limbische systeem verklaart waarom zij vatbaarder zijn voor angst-, stemmings-, slaap- en eetstoornissen. Kortom: in tijden waarin juist de verschillen tussen de genders moeten oplossen, geeft het een beter beeld op de verschillen die er blijkbaar toch zijn.

Het laat zien hoe belangrijk het is om genderspecifiek wetenschappelijk onderzoek door te zetten. Iets waarvoor Ineke Klinge, universitair hoofddocent Gender Medicine aan de Universiteit Maastricht in 2014 in een interview met Scientias.nl al pleitte.

Lees verder

Liefde & Relaties

De mensheid overleeft dankzij de menopauze

De mensheid vergroot haar overlevingskans, volgens recent onderzoek, door de menopauze van de vrouw. Waarheid of complete onzin?

Gedeeld

op

De mensheid overleeft dankzij de menopauze

De mensheid vergroot de eigen overlevingskans door de menopauze van de vrouw. Dat klinkt als een vreemde theorie. Maar misschien is het niet zo raar als het in eerste instantie klinkt. Althans, dat beweren wetenschappers van het Institute of Evolutionary Sciences in Montperllier, Frankrijk.

Blogger Dirkje van Bennekom, van Relatie.blog, legt het uit. Het gaat hier om de zogenaamde ‘grootmoederhypothese’. Omdat oma’s zich niet meer bezighouden met de voortplanting, hebben zij meer tijd om hun kinderen en kleinkinderen gezonder te houden.

Vrouwen vergoten overlevingskans

Over de jaren die vrouwen nog leven na hun menopauze is al veel onderzoek gedaan. Immers: evolutionair zijn ‘onvruchtbaren’ op het eerste gezicht niet interessant en komt het, voor zover bekend, alleen maar bij mensen en walvissen voor. Er bestaat echter de zogenoemde ‘grootmoederhypothese’. Deze aanname zou weleens wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden. Oudere vrouwen vergroten namelijk de kans op overleven van hun nageslacht.

Menopauze een strategie

Dit blijkt uit onderzoek van Carla Aimé en collega’s van het ‘Institute of Evolutionary Sciences’ in Montpellier, dat in PLOS Computational Biology is gepubliceerd. Het is evolutionair voordelig als grootmoeders hun energie steken in de ondersteuning van hun kinderen en kleinkinderen in plaats van hun eigen verdere voortplanting. Bovendien kunnen ze door hun kennis en ervaring de groep helpen om gezonder te zijn en te overleven. De wetenschappers verklaren de jaren na de menopauze dus niet als een bonus, maar als een evolutionaire strategie.

De mensheid ook gebaat bij oude vaders

Recente inzichten wijzen ook in de richting van een onbedoeld bijeffect van oude vaders. Mannen blijven in principe tot hun dood vruchtbaar en hoe ouder ze worden, hoe meer nakomelingen ze kunnen produceren. Zowel hun zoons als dochters profiteren daarmee van de goede genen die hun vader de hoge leeftijd laat bereiken.

En tenslotte ontdekte VU-socioloog Teun Geurts een aantal jaren geleden tijdens zijn promotiestudie dat het zorgen voor kleinkinderen ook weer een effect de andere kant uit heeft. Door de zorg krijgen ouders en kinderen een betere band en is de zorg voor de ouders wanneer zij echt oud worden, tevens beter gegarandeerd.

Lees verder

Meest gelezen