Volg ons online

Liefde & Relaties

Dirkje van Bennekom: ik ben niet zo’n yin yang typje

Dirkje van Bennekom, ofwel Annedieke Küchler, blogt over ouderen, seks, relaties en wetenschap. Wij spraken haar over deze onderwerpen.

Gedeeld

op

Dirkje van Bennekom niet heel yin yang

Iedere maand praten wij met een blogger van NED7. En deze maand is dat Dirkje van Bennekom, ofwel Annedieke Küchler, zoals ze in het dagelijks leven heet. Journalist, blogger én ondernemer. Haar blogs gaan over seks en relaties. Maar wat houdt haar bezig? En hoe belangrijk is het onderwerp seks voor ouderen?

Annedieke Kuchler, wetenschapsjournalist in relaties en intimiteit, ziet zichzelf als wereldbewoonster van ‘zekere leeftijd’. Op haar achtste was ze al drie keer verhuisd. Ze voelt zichzelf vaak een gypsie: overal op de wereld en in iedere situatie ziet ze patronen en kan ze zich thuis voelen. Gestart in het onderwijs groeide ze daarna door als TV maker en werkte o.a. samen met de bekende seksuologe Goedele Liekens. Ze houdt van de stilte van schrijven, maar wel in combinatie met heel erg out-going zijn. Ze publiceert blogs en artikelen, ontwikkelt ‘Supervrouw Academy’ en zorgde afgelopen jaren als mantelzorger voor haar beide ouders. Daarna volledig geveld door de ziekte van Lyme waar ze nu een boek over schrijft.

Internet, het gevaarlijkste medium

“Ik startte ooit als jong juffie waar ik lesgaf op de middelbare school. Ik werd gevraagd om samen met de schoolartsendienst projecten seksuele opvoeding op te zetten. Daarna werd ik voor mijn eerste mediaklus gevraagd een uitgebreide serie met seksuologen Goedele Liekens en Jeltho Drenth te schrijven, monteren en van commentaar te voorzien. Met de opkomst van internet heb ik me vervolgens daarop gestort: het mooiste en tegelijkertijd gevaarlijkste medium wat er is. Mooi, omdat het zowel print, audio en video bevat en zo mensen overal en altijd toegang biedt tot kennis. Educatie is de weg naar vrijheid. Gevaarlijk omdat sneue types in de anonimiteit van achter hun toetsenbord de meest vreselijke zaken de digitale snelweg op kunnen slingeren. Ik vind het belangrijk om mensen dingen te duiden. Als blogster bij NED7 kan ik bijdragen aan een goede uitgebalanceerde visie op de zorg, seksualiteit en vrouwenrechten (nationaal en internationaal). Want dat zijn mijn speerpunten.”

Gekke combi

“In de afgelopen 10 jaar heb ik zo’n beetje alle wetenschappelijke studies op het gebied van relaties en seksualiteit bestudeerd en gelezen. Er verandert veel in de wijze waarop mensen met elkaar omgaan, maar tegelijkertijd zijn de basisbehoeftes van mannen en vrouwen identiek aan die van onze voorouders. Ik ben ooit begonnen op de PA (later pabo geheten). Na mijn studie Nederlands in Nijmegen heb ook een tijdje theologie gestudeerd. Dat klinkt als een gekke combi, maar is het niet. Het heeft allemaal te maken met drijfveren, achtergronden en culturen van mensen. En het belangrijkste van al: wat je daarmee doet.”

Zorg en seksualiteit

“Muren van taboes worden moeizaam geslecht. Maar ik ben op veel plaatsen op de wereld geweest en ik kan je zeggen dat wij hier in Nederland wel voorlopers zijn. De ouderen van nu zijn hippies van de 60’er jaren. En in tegenstelling tot de vooroorlogse generatie knikken ze niet meer van ‘ja dokter, nee zuster’. Ze hebben een eigen mening over hun leven, bepalen zelf of ze wel of niet met iemand in huis willen wonen dan wel in bed willen liggen. En willen ook het gevoel hebben dat ze zelf over hun bestaan en het onvermijdbare einde daarvan kunnen beslissen. Dat verandert de zorg en ook de zorgmedewerkers. Gevoelens van vriendschap, liefde en hartstocht gun je iedereen. Juist als het een tijdje minder gaat in je leven of wanneer je niet mobiel bent, is een zoen een streling of een fijn intiem gesprek als balsem voor lichaam en ziel. Zowel de professionals in de zorg als de mensen waar zij voor werken zijn niet van steen. Dat is echt niet zo moeilijk om te begrijpen van elkaar hoor.”

Gemopper

“Ik heb er veel van meegekregen toen ik mantelzorger was van mijn ouders. Ja, zij waren nog wel ietwat van de oude stempel, maar de veranderingen waren zeer zichtbaar. Kijk, die meiden (gelukkig ook wel een paar mannelijke verzorgers) waren gewoon mijn vriendinnen. Zij waren immers top voor mijn vader en mijn moeder in de laatste periode van hun levens. Artsen, andere medici en verpleegkundigen hebben niet langer een bevoogdende functie, maar adviserend en helpend. Er wordt veel gemopperd op diezelfde zorg, terwijl ik eigenlijk alleen maar positieve ervaringen heb.”

Yin Yang typje

“Nadat mijn ouders waren overleden, werd ik zelf ziek. Doodziek. Pas na anderhalf jaar kwamen we erachter dat ik besmet was met de Borelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Aan de ene kant kan ik zeggen ‘potdorie: diagnose gemist’ en ik ging door een hel van pijn en ellende. Aan de andere kant, hebben diezelfde mensen er alles aan gedaan om mij weer op de been te helpen. Het heeft lang geduurd, maar ik heb het gered. Ondanks de restverschijnselen die ik heb van die rotziekte. Dat hele proces had ik natuurlijk graag overgeslagen. Ik ben niet zo’n yin yang typje dat zegt blij te zijn met haar ziekte. Maar doordat ik zolang in allerlei medische molens heb gezeten, heb ik er wel verstand van gekregen en tevens meer respect.”

Supervrouwen

“Nu ik weer fit ben, werk ik met Wendy Broersen aan Supervrouwen Academy en verzorgen we trainingen om vrouwen naar de top te begeleiden. Het stikt van het vrouwelijk talent in Nederland, maar er moet hier en daar nog wat liefdevol geschopt worden. En deze professionals moeten zichtbaarder worden. Dat komt omdat vrouwen van nature veel ballen in de lucht houden en mannen beter geleerd is te focussen. Die laten direct alles uit hun handen vallen als ze gevraagd wordt om ‘s avonds bij PAUW aan tafel aan te schuiven. Een vrouw denkt eerst na of ze wel de geschikte kandidate is, of het past in haar drukke rooster en welk pakje ze uit de kast moet halen. Het is een heel mooi project met een nog mooier doel: genderbalans. De overheid komt met verplichte streefcijfers en wij helpen bedrijven, instellingen en profi-vrouwen op elkaar af te stemmen.”

Mevrouw Zelluf, Dirkje of Annedieke?

“Ik ben het allemaal. Ik ben gaan bloggen over seks en relaties onder de naam Dirkje van Bennekom, terwijl ik andere dingen onder mijn eigenlijke naam Annedieke Küchler doe. Zelfs de Belastingdienst snapte het destijds niet. Toen ik daarover eens een telefoontje kreeg van de inspectie, vroegen ze met wie ze van doen handen. Ik antwoordde ‘Mevrouw Zelluf’.  Sindsdien is dat ook de naam van mijn bedrijf. Ja haha, dat is wel een beetje uit de hand gelopen.”

Waar ik het meest van hou?

“De stilte van het schrijven en in mijn eigen cocon zitten. Juist in combinatie met heel erg ‘outgoing’ zijn. Ik hou van reizen, op pad zijn en mensen ontmoeten die mij inspireren. Ik wil mijn kennis delen. Natuurlijk wil elke publicist graag gelezen en gehoord worden. Dat is toch mooi. Nou, dus ben ik toch wel een beetje yin yang.”

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Liefde & Relaties

Seksueel contact in het verpleeghuis, is daar wel ruimte voor?

Ervaren ouderen wel voldoende ruimte voor seksueel contact in het verpleeghuis? Vandaag verschijnt een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau over de status van seks in het verpleeghuis.

Gedeeld

op

door

Seksueel contact ouderen

Seksueel contact in het verpleeghuis. Veel mensen zullen twee keer moeten kijken om zich te realiseren wat er staat. Maar waarom eigenlijk? Is het zo raar dat ouderen nog steeds behoefte hebben aan seksueel contact? Nee natuurlijk!

En omdat het vandaag Valentijnsdag is, is dit een prachtig onderwerp om eens nader te bekijken. Hoe zit het precies met seksueel contact in een verpleeghuis? Is daar voldoende ruimte voor? Of hebben bewoners het gevoel dat ze worden tegengehouden? Onderzoekers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) stelden deze vragen aan ouderen. En dit zijn de resultaten.

Resultaten onderzoek

Laten we eens kijken wat de ouderen zeiden. Heb je al een idee? We hebben een paar van de resultaten op een rijtje gezet het onderzoek ‘Jezelf zijn in het verpleeghuis’ dat vandaag verschijnt:

  • Een op de zeven ondervraagde bewoners van verpleeghuizen en verzorgingshuizen (15%) mist romantisch of seksueel contact. Dat percentage ligt op 25% onder mannen en 85-‘ers. Daarentegen mist 82% dit type contact niet.
  • Het gemis aan romantisch of seksueel contact hangt samen met een negatievere ervaren kwaliteit van leven: bewoners die het missen, zijn minder gelukkig, eenzamer, hebben meer psychische problemen, ervaren minder levenslust en zijn ook minder tevreden met het leven.
  • Bijna de helft van de bewoners ervaart voldoende privacy om romantisch of seksueel intiem te zijn, 14% ervaart deze ruimte juist niet.
  • Bewoners denken positief over diversiteit: 82% vindt dat iedereen – ongeacht achtergrond, zichzelf kan zijn, 91% vindt dat de levensovertuiging wordt gerespecteerd en 73% heeft geen enkele moeite met homoseksueel of lesbisch verzorgend personeel.
  • Lesbische, homoseksuele en biseksuele (LHB) bewoners ervaren dezelfde kwaliteit van leven als hun heteroseksuele medebewoners. Zij verschillen niet in termen van geluk, eenzaamheid, psychische klachten, levenslust, tevredenheid met het leven, veiligheidsgevoel en de beoordeling van de interpersoonlijke zorg.

15% mist seksueel contact

Een op de zeven ondervraagde bewoners (15%) geeft aan romantisch of seksueel contact te missen, terwijl dit voor 82% niet geldt. Het percentage dat wel deze vorm van contact mist, ligt hoger onder mannen (25%) en onder bewoners jonger dan 85 jaar (24%). Bewoners die nog een partner hebben missen dit contact niet meer of minder dan bewoners zonder partner. Een deel van de bewoners ervaart wrijving tussen de behoefte aan privacy en de behoefte aan intimiteit: 14% vindt dat er onvoldoende privacy is om romantisch of seksueel intiem te zijn (49% vindt dat deze ruimte er wel is). Onder degenen die wrijving ervaren, is het percentage dat romantisch of seksueel contact mist hoger (26%).

Kwaliteit van leven

Het wel of niet missen van romantisch of seksueel contact hangt niet samen met iemands fysieke capaciteiten om allerlei dagelijkse handelingen (traplopen, zichzelf wassen, etc.) nog zelf te doen. Het missen hangt wel samen met indicatoren van een slechtere ervaren kwaliteit van leven: ouderen die zeggen dit type contact te missen, geven ook aan minder gelukkig te zijn, zich eenzamer te voelen, minder levenslust te hebben en met meer psychische klachten te kampen.

Ruimte voor diversiteit

Ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen ervaren ruimte voor diversiteit en het zichzelf kunnen zijn. De overgrote meerderheid (82%) heeft het idee zichzelf te kunnen zijn (3% vindt van niet) en 91% heeft het idee dat hun levensovertuiging gerespecteerd wordt in de instelling (1% vindt van niet). Ondervraagde LHB bewoners ervaren dezelfde ruimte als heteroseksuele bewoners, terwijl ouderen met een migrantenachtergrond minder ruimte voor diversiteit ervaren dan autochtone ouderen. Ook met homoseksueel of lesbisch personeel zou de meerderheid van de ondervraagde bewoners geen moeite hebben: 73% vindt dat niet vervelend, 10% vindt dat wel vervelend.

LHB en heteroseksuele bewoners

Van de ondervraagde LHB bewoners heeft 70% het idee dat ze hier open over kunnen zijn in hun instelling, terwijl 14% denkt dat dat niet kan. De ervaren kwaliteit van leven verschilt niet tussen LHB en heteroseksuele bewoners: beide groepen rapporteren dezelfde niveaus van psychische problemen, eenzaamheid, geluk, levenslust en tevredenheid met het leven. Zij hebben ook in dezelfde mate het gevoel dat verzorgenden hen serieus nemen en dat ze dingen in vertrouwen aan hen kwijt kunnen. Ook voelen ondervraagde LHB bewoners zich niet onveiliger dan heteroseksuele bewoners en hebben zij geen groter gemis aan romantisch en seksueel contact.

Onderzoek ouderen

SCP-medewerkers Lisette Kuyper, Debbie Verbeek-Oudijk en Cretien van Campen hebben het onderzoek gedaan onder ouderen. Het signalement is gebaseerd op informatie uit het ‘Onderzoek Ouderen in Instellingen 2015/’16’ dat het SCP in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgevoerd. Er zijn 958 bewoners van 55 jaar en ouder geïnterviewd over hun ervaringen en oordelen. Het spreekt voor zich dat dit bewoners betreft die nog geïnterviewd konden worden. Over de behoeften en opvattingen van verpleeghuisbewoners met dementie of andere ernstige cognitieve beperkingen, kan op basis van deze studie niets worden gezegd.

Lees verder

Liefde & Relaties

Veroudering bij mannen en vrouwen, er is verschil

Er zit verschil in hoe mannen en vrouwen te maken krijgen met veroudering. Zo krijgen mannen eerder rimpels, maar vrouwen halen dit later meer dan in.

Gedeeld

op

Veroudering bij mannen en vrouwen

Veroudering, we krijgen er allemaal mee te maken. Maar wat is het verschil tussen mannen en vrouwen? Relatieblogger Dirkje van Bennekom kwam tot de ontdekking dat mannen eerder beginnen met rimpels, terwijl vrouwen langer doorrimpelen.

Over het algemeen maken vrouwen zich er eerder zorgen over dan mannen: veroudering. Maar er is goed. En, er is ook slecht nieuws. Mannen krijgen eerder rimpels dan vrouwen en krijgen er aanvankelijk ook meer. Vrouwen halen dit na hun 75ste echter in en eindigen met meer.

Onderzoek van Erasmus MC

Dit blijkt uit onderzoek van dermatologe Merel Hamer van Erasmus MC, waarover is gepubliceerd in het vakblad Journal of Investigative Dermatology. Ze maakte digitale foto’s van de gezichten van 3.800 deelnemers tussen 51 en 98 jaar. De proefpersonen maken deel uit van ERGO, het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek dat sinds een aantal jaar wordt uitgevoerd in de Rotterdamse wijk Ommoord.

Veroudering bij mannen en vrouwen

Tot hun 75ste hebben mannen opvallend meer rimpels. Daarna maken vrouwen een inhaalslag. Vrouwen hebben bovendien ook rimpels op andere plekken, waaronder de bovenlip. Volgens Hamer heeft dit te maken met de structuur van de mannenhuid op de bovenlip, die steviger is door vollere gezichtsbeharing. “Hoewel we in dit onderzoek geen relatie hebben gevonden, kan het zijn dat vrouwelijke geslachtshormonen bescherming bieden tegen het ontwikkelen van rimpels. Verder is opvallend dat vrouwen met relatief veel testosteron in het bloed en vrouwen die kaalheid vertonen, minder rimpels hebben”, aldus Dr. Hamer.

Risicofactoren

Risicofactoren zijn roken en zonlicht, maar ook een laag BMI. “Een beetje vet onder de huid vermindert de diepte van de rimpels. En: hoe meer glazen alcohol een vrouw drinkt, hoe meer rimpels ze heeft.” Verder is het opmerkelijk dat van Noord-Europese huidtypen (type 1, 2 en 3) de witste huid het minst snel rimpels ontwikkelt.

Meer weten?

Meer weten over seks en relaties, ook op hogere leeftijd? Bezoek dan eens het blog van Dirkje van Bennekom.

Lees verder

Liefde & Relaties

Kerst vieren voor alleenstaanden, het valt niet mee

Kerst vieren voor alleenstaanden is moeilijk. Dit blijkt ook uit onderzoek van Datingsitekiezen.nl onder singles.

Gedeeld

op

Kerst vieren voor alleenstaanden

Kerst vieren voor alleenstaanden, de decembermaand is misschien wel de zwaarste tijd voor singles. Daarom zoeken maar liefst een derde van de alleenstaande Nederlanders vanaf dit moment net wat intensiever naar de ware liefde online.

Iedereen wil er wel warm bij zitten deze maand. Vooral als je wat te vieren hebt, zoals met Kerst en Oud & Nieuw. Dat doe je het liefste samen met iemand waarvan je houdt. De gedachte aan de feestdagen alleen doorbrengen geeft net dat extra zetje in de rug om harder te zoeken via datingsites. Dit blijkt uit onderzoek van datingsitekiezen.nl die ruim 1.600 gebruikers vroeg naar hun ervaringen. En wat bleek, maar liefst 34% van de ondervraagden is tijdens de wintermaanden actiever op zoek naar een nieuwe partner.

Kerst vieren voor alleenstaanden

Ook evenementen zijn een populaire plek om de ware liefde op te zoeken. 6% van de ondervraagden zegt van plan te zijn een evenement voor singles te bezoeken. En ruim een kwart van de mensen verwacht ook echt een date te regelen deze wintermaand. Als je ze vraagt of ze tegen de decembermaand opzien dat zegt ruim 39% van de alleenstaande mannen en vrouwen er zeker niet naar uit te zien. Belangrijkste reden hiervoor is dat de feestdagen je bruut met de neus op de feiten drukken dat je alleen bent en naar een partner verlangt. “De angst om alleen te zijn met de kerstdagen of tijdens de jaarwisseling zorgt ervoor dat singles wakker worden geschud”, aldus een woordvoerder van de website.

Hopelijk is het dit jaar voor veel mensen anders en vinden ze dan eindelijk de liefde van hun leven. Allemaal alvast een fijne Kerst toegewenst!

Lees verder

Meest gelezen