Volg ons online

Liefde & Relaties

Weet wat je date

Dames en heren, daten op latere leeftijd is geen makkie! Schoonmaakdiva Marja waarschuwt voor de valkuilen. Dus weet wat je date!

Gedeeld

op

Weet wat je date

Een vriendin van mij is al redelijk wat jaartjes ‘single’. Ze heeft een schattige flat, superlief hondje, veel vrienden en toch voelt haar geluk niet als compleet. Een leuke man is wat zij in haar leven mist.

Via de computer van haar zus, staan de ‘dates’ voor haar in de rij. Zus lief selecteert de heren en daarna worden wij (de vriendinnen) op de hoogte gebracht van de werkelijk wel zéér jonge mannen, die allemaal jongensachtig, niet rokend en in het bezit zijn van een auto. Jullie begrijpen dat dit, ons ‘dames’, veel plezier schenkt. Vol goede moed klimt onze dappere vriendin in de telefoon, uiteraard kijkt zij eerst de kat(er) uit de boom. Dan volgen ingewikkelde afspraken, die op veilige afstand en tijd gepland worden.

Zijn stem klinkt leuk

Vluchten, een griepje of zere kies, blijven zo voor de nodige escape zorgen. De toekomstige date is de eerste dagen bijna altijd de moeite van een meeting waard. Zijn stem klinkt leuk, hij vindt het helemaal niet erg dat zij wat ouder is: kortom waar vind je nog zo’n man? Na twee dagen van telefonisch contact, begint ‘mister right’ zijn eerste cruciale scheuren op te lopen. Blijkt dat hij toch zo af en toe nog een shaggie rookt. Zijn auto zo de schroothoop op kan en jouw Alfa veel leuker vindt. Hij wat klagerig over zijn ex praat en zijn kinderen ook niet de makkelijkste zijn. Nee, een vetpot is het niet bij mijnheer, maar aan romantiek zal zij niets te kort komen. Hij heeft salsa lessen gevolgd en leest zelfs een damesblad, zodat hij weet wat er zoal leeft bij de vrouw. Ook vindt hij het totaal geen punt om samen het huishouden te doen (ja,ja…en gij geleuft ‘t)!

Voorlopig geen man!

En zo neemt langzaam aan de interesse van mijn vriendin af en horen wij nog maar weinig over haar date. Tot het zo verschrikkelijk stil wordt, dat ik uit nieuwsgierigheid even een belletje pleeg om te vragen hoe haar afspraakje verlopen is. “Mijn afspraakje? Oh, lieverd, nee hoor dat is niet doorgegaan. Ik heb hem afgebeld. Voelde mij toch al niet zo lekker….en dan, het bevalt mij eigenlijk prima, zo in mijn eentje. Moet er niet aan denken, zo’n vreemde man, al dat gedoe. Voorlopig ik geen man meer!” Ja, ja, knikken wij vriendinnen dan braaf. Dat hebben wij vaker gehoord …en tot de volgende goddelijke man zich openbaart op het beeldscherm, zal zij haar mening ook niet meer veranderen. Mocht zij zich toch bedenken, dan is dat alleen omdat deze date wel héél speciaal is en totaal anders dan de vorige…en vorige…en vorige.

Nog één keer dan

Toch blijven wij vriendinnen haar trouw en zijn iedere keer weer opgelucht als ‘single’ zijn toch aardig wat voordelen blijkt te hebben. Je eigen tijd indelen, geen eten koken. Pfff en natuurlijk zijn wasgoed. Oh nee, daar beginnen we niet meer aan…en dat fietsen door Oostenrijk, daar zijn we te oud voor geworden. Nog één keertje gaat zij het ‘proberen’, gewoon gezellig voor de Kerst, je weet uiteindelijk maar nooit! Dames, heren, weet wat je date.

Een fijne week, lieve groetjes!

Handtekening Marja met lipstift

Huishoudcoach Marja Middeldorp is bekend van het RTL4 programma ‘Hoe Schoon Is Jouw Huis?’.

Advertentie

Liefde & Relaties

Maakt groot leeftijdsverschil je relatie beter?

Is een groot leeftijdsverschil goed voor je relatie? Uit onderzoek blijkt dat dit inderdaad het geval is. Maar er is een maar…

Gedeeld

op

Groot leeftijdsverschil

Een groot leeftijdsverschil in je relatie? Ben je dan gelukkiger? Je ziet het steeds vaker. Trump heeft een flink jongere vrouw, Macron van Frankrijk een flink oudere vrouw. Wie doet het beter? Of zijn ze allebei ‘lucky’? Het hangt natuurlijk af aan wie je het vraagt.

Dit blijkt ook uit nieuw onderzoek van het Australische CU Boulder, waarover is gepubliceerd in Journal of Population Economics. 13 jaar lang werden duizenden Australische huishoudens gevolgd. Elk jaar werden de deelnemers ondervraagd over hoe tevreden of ontevreden ze waren met hun relatie.

Mannen gelukkigst

“We concludeerden dat mannen die getrouwd waren met een jongere vrouw het gelukkigst waren”, aldus Terra McKinnish, een van de auteurs van het onderzoek. “Mannen met een oudere vrouw waren het minst tevreden.” Die bevinding geldt ook voor vrouwen. “Ze waren beduidend gelukkiger als ze een jongere echtgenoot hadden dan als ze met een oudere man getrouwd waren.”

Groot leeftijdsverschil

De problemen die voortkomen uit het leeftijdsverschil doen zich voor op de langere termijn. Na gemiddeld 6 jaar bleek de tevredenheid af te nemen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Dit geldt trouwens ook voor koppels zonder groot leeftijdsverschil. Maar bij stellen met een grote leeftijdskloof neemt die tevredenheid veel sneller af. Volgens McKinnish zijn partners van min of meer dezelfde leeftijd beter in staat om het hoofd te bieden aan moeilijke gebeurtenissen. Ze bevinden zich doorgaans meer op dezelfde golflengte. Onder meer wat kinderwens en financiële kwesties betreft.

Meer weten?

Wil je meer lezen over seks en relaties? Bezoek dan het blog Relaties.blog van Dirkje van Bennekom. Hier schrijft ze dagelijks over het laatste nieuws rondom deze onderwerpen.

Lees verder

Liefde & Relaties

Verschil mannen en vrouwenhersenen, vrouwen zijn veel actiever!

Verschil mannen en vrouwenhersenen? Tja, vrouwen blijken veel actiever dan mannen. Maar wat betekent dat in de praktijk?

Gedeeld

op

Verschil mannen en vrouwenhersenen

Het verschil tussen mannen en vrouwenhersenen? Die van vrouwen zijn veel actiever, zo blijkt uit onderzoek van een groep Amerikaanse wetenschappers. Dit is met name bij de concentratie en impulsbeheersing zichtbaar.

De prefrontale cortex is bij vrouwen actiever. Hiermee worden de concentratie en de impulsbeheersing beheerst. Maar ook het zogenaamde limbisch systeem verschilt van mannen. Met dit deel worden emoties en angsten beheerst. Maar mannen, dit is zeker niet het einde der tijden voor jullie soort. Bij jullie zijn de visuele en coördinerende hersengebieden weer actiever.

46.000 hersenscans

Voor het onderzoek bestudeerde het groepje wetenschappers zo’n 46.000 SPECT-scans, aangeleverd door 9 verschillende ziekenhuizen. Met het onderzoek werd de bloedstroom in de hersenen van 119 gezonde mensen en 26.683 mensen met psychiatrische problemen (van ADHD tot stemmingswisselingen en van bipolaire stoornissen tot schizofrenie) inzichtelijk gemaakt. Dit maakt meer duidelijk over de activiteit in specifieke delen van het brein.

Verschil mannen en vrouwenhersenen

De studie geeft meer inzicht in het verschil tussen mannen en vrouwenhersenen, legt onderzoeker Daniel Amen uit. ”De meetbare verschillen die we tussen de seksen konden aantonen, zijn bijvoorbeeld belangrijk voor de duidelijkheid over het risico op hersenstoornissen zoals de ziekte van Alzheimer.” Het was al duidelijk dat vrouwen vaker aan deze ziekte lijden, maar ze worden dan ook gemiddeld ouder dan mannen. Bovendien hebben vrouwen vaker depressies en angststoornissen, terwijl ADHD en antisociale gedragsstoornissen juist vaker bij mannen voorkomen.

Battle of the sexes

Ook verklaart de studie een aantal verschillen in het gedrag van mannen versus vrouwen. Zo is op basis van de hersenactiviteit goed te verklaren waarom vrouwen empathischer zijn en meer zelfbeheersing hebben. De verhoogde bloedstroom in het limbische systeem verklaart waarom zij vatbaarder zijn voor angst-, stemmings-, slaap- en eetstoornissen. Kortom: in tijden waarin juist de verschillen tussen de genders moeten oplossen, geeft het een beter beeld op de verschillen die er blijkbaar toch zijn.

Het laat zien hoe belangrijk het is om genderspecifiek wetenschappelijk onderzoek door te zetten. Iets waarvoor Ineke Klinge, universitair hoofddocent Gender Medicine aan de Universiteit Maastricht in 2014 in een interview met Scientias.nl al pleitte.

Lees verder

Liefde & Relaties

De mensheid overleeft dankzij de menopauze

De mensheid vergroot haar overlevingskans, volgens recent onderzoek, door de menopauze van de vrouw. Waarheid of complete onzin?

Gedeeld

op

De mensheid overleeft dankzij de menopauze

De mensheid vergroot de eigen overlevingskans door de menopauze van de vrouw. Dat klinkt als een vreemde theorie. Maar misschien is het niet zo raar als het in eerste instantie klinkt. Althans, dat beweren wetenschappers van het Institute of Evolutionary Sciences in Montperllier, Frankrijk.

Blogger Dirkje van Bennekom, van Relatie.blog, legt het uit. Het gaat hier om de zogenaamde ‘grootmoederhypothese’. Omdat oma’s zich niet meer bezighouden met de voortplanting, hebben zij meer tijd om hun kinderen en kleinkinderen gezonder te houden.

Vrouwen vergoten overlevingskans

Over de jaren die vrouwen nog leven na hun menopauze is al veel onderzoek gedaan. Immers: evolutionair zijn ‘onvruchtbaren’ op het eerste gezicht niet interessant en komt het, voor zover bekend, alleen maar bij mensen en walvissen voor. Er bestaat echter de zogenoemde ‘grootmoederhypothese’. Deze aanname zou weleens wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden. Oudere vrouwen vergroten namelijk de kans op overleven van hun nageslacht.

Menopauze een strategie

Dit blijkt uit onderzoek van Carla Aimé en collega’s van het ‘Institute of Evolutionary Sciences’ in Montpellier, dat in PLOS Computational Biology is gepubliceerd. Het is evolutionair voordelig als grootmoeders hun energie steken in de ondersteuning van hun kinderen en kleinkinderen in plaats van hun eigen verdere voortplanting. Bovendien kunnen ze door hun kennis en ervaring de groep helpen om gezonder te zijn en te overleven. De wetenschappers verklaren de jaren na de menopauze dus niet als een bonus, maar als een evolutionaire strategie.

De mensheid ook gebaat bij oude vaders

Recente inzichten wijzen ook in de richting van een onbedoeld bijeffect van oude vaders. Mannen blijven in principe tot hun dood vruchtbaar en hoe ouder ze worden, hoe meer nakomelingen ze kunnen produceren. Zowel hun zoons als dochters profiteren daarmee van de goede genen die hun vader de hoge leeftijd laat bereiken.

En tenslotte ontdekte VU-socioloog Teun Geurts een aantal jaren geleden tijdens zijn promotiestudie dat het zorgen voor kleinkinderen ook weer een effect de andere kant uit heeft. Door de zorg krijgen ouders en kinderen een betere band en is de zorg voor de ouders wanneer zij echt oud worden, tevens beter gegarandeerd.

Lees verder

Meest gelezen