menu

Vrijen in vrijheid

Het is veel mensen misschien ontgaan, maar 11 oktober was het National Coming Out Day. In het kader van deze speciale dag was bij de NTR de documentaire Vrijen in vrijheid te zien. Deze documentaire volgde het ‘Love Exchange’ experiment dat tijdens de Amsterdam Gay Pride dit jaar plaatsvond.

Wat is het Love Exchange experiment? 5 bekende Nederlanders gingen tijdens de Amsterdam Gay Pride een week lang op pad met 5 lotgenoten uit landen waar homorechten niet vanzelfsprekend zijn. En dat leverde bijzondere verhalen op.

Vrijheid niet vanzelfsprekend

Zo ging journaliste Margriet van der Linden een week lang op pad met Jabu uit Zuid-Afrika. Jabu is een transman die binnenkort een operatie ondergaat om definitief man te worden. Bas Kosters gaat stappen met Bekum uit Macedonië. Bekim wordt dagelijks bedreigd met de dood, dus zijn de ervaringen die hij in Amsterdam opdoet meer dan overweldigend voor hem. Zangeres Berget Lewis ontmoet Tatjana uit Moskou. Deze lesbische activiste is gewend aan intimidatie en het leven in een maatschappij die haar totaal niet accepteert. Haar droom is ooit in het huwelijksbootje stappen, maar dan wel in mannenkleding! De Oegandese Kerin wordt gekoppeld aan DJ Erik Arbores aka Erik van den Boom. Kerin woont al ruim een jaar in een asielzoekerscentrum hier in Nederland, dus de Amsterdam Gay Pride is een totaal nieuwe ervaring van vrijheid die zij niet eerder heeft meegemaakt. En ten slotte gaat travestiet Jennifer Hopelezz op pad met de Oekraïnse Drag Zhanna. Samen bereiden zij zich voor op de Drag Queen Olympics. Het is de eerste keer dat Zhanna in drag op straat loopt in Amsterdam, iets dat onmogelijk is in de Oekraïne waar hij vandaan komt.

Vrijen in vrijheid bekijken

De documentaire Vrijen in vrijheid is een ontroerende en overweldigende ervaring, gemaakt door Marieke Slinkert, Sipke Jan Bousema en Babette Aalberts. De documentaire is een absolute aanrader en nu nog te bekijken via Uitzendinggemist.nl.

Bekijk de documentaire hier: Vrijen in vrijheid op Uitzendinggemist.nl

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten