Volg ons online

Liefde & Relaties

Toen ik overleden was

Waarom wachten met iets zeggen tot iemand overleden is? Wim Raaijmakers kwam tot de conclusie dat hij dat niet moest doen.

Gedeeld

op

Niet wachten tot iemand overleden is

Dit gastblog is geschreven door Wim Raaijmakers, teamcoach bij ZuidZorg

Tijdens een herdenkingsdienst dwaalden mijn gedachten af. Je kent het wel: hoe zal het zijn als ik hier roerloos lig…of mijn vrouw? De overledene was een behulpzame, bescheiden man. Alles had hij voor anderen gegeven en verlangde zelf nooit iets terug.

Marco Borsato’s “Afscheid nemen bestaat niet…” speelde en ik dacht ik aan mijn goede vriend Frans. Die avond vierde hij zijn vijftigste verjaardag en ik besloot hem te gaan verrassen. Omdat we allebei drummen, kon ik misschien wel een stukje voor hem spelen. Maar hoe klinkt het tegenovergestelde van een Dodenmars?

Applaus

Ah. Daar was mijn collega bij  het altaar die nog wat laatste woorden voor haar vader had. Het kwam er op neer dat de dode nooit applaus wilde voor wie hij was. Maar nu, nu hij daar zo roerloos en verstild lag, nu zouden we voor hem kunnen klappen. Je kunt je voorstellen dat er een oorverdovende ode volgde. Het applaus vulde het Romaanse kerkje van Vessem tot diep in de voegen. We zouden tot de dove mans oren in de kist door dringen. Ik vond het mosterd na de maaltijd. Niet voor de nabestaanden. Maar voor de man die nooit iets terug verlangde.

Mijn vriend Frans

In de auto terug naar huis besloot ik die avond een eredienst voor de levende Frans te houden. Eentje die hem zou lang bij zou blijven. Ik zette koffie en begon te schrijven. De vorm kwam snel. In de kandelaar op mijn schrijftafel passen vijf kaarsen. Voor iedere tien jaar kon ik een kaars aan laten steken. En voordat de lucifer aanging kon ik vragen of alle aanwezigen iets konden zeggen. Ik maakte dus een stapel briefjes. Met de tekst “als ik zeg: “wij zijn met Frans, voor Frans en bij Frans” dan zeggen jullie “Wij zullen Frans bewaren”.

Ode aan een dode

Ik schreef alles op wat er in mij opkwam over mijn geweldige vriend. Zijn fratsen en anekdotes. De onwaarschijnlijk domme en geweldig mooie dingen die hij in zijn leven had gedaan. Zijn prachtige gezin dat om hem heen was gegroeid in de afgelopen 25 jaar. Mijn oksels klotsten van opwinding. Ik visualiseerde mezelf als amateurdominee in een loflied aan vriendschap, dankbaarheid en Het Leven. En zo geschiedde. De avond kwam en er werd op het glas getikt. Ik vertelde dat ik die ochtend een ode aan een dode had meegemaakt. Dat ik het jammer vind dat je eerst dood en doof moet zijn tot er mooi over je gesproken kan worden.

Warme douche

Frans ontving de warme douche van waardering, complimenten en steun. De briefjes deden hun werk. We maakten even een zelfbouwkerkje. We legden hem op het einde van de vijf toespraken onze handen op. Zodat de oneindige liefde vanuit de kosmos, door deze vriendschapsantenne bij Frans binnen kon stromen. Mijn vriend leek licht te gaan geven en hij pinkte een traantje weg. Toen de pastoor hem vroeg of hij nog iets wilde zeggen spreidde hij zijn armen en sprak slechts één woord door een brede glimlach heen: ‘Amen.’

Fatale infectie

Frans heeft het er nog steeds over. Het bizarre is dat er op dat feest twee mensen waren die kort daarna onverwachts overleden zijn. Een hersenbloeding en een fatale infectie die een onbeduidend griepje leek, gristen hen nog voor hun vijftigste bij ons vandaan. Zij vertelden Frans en mij op het feest nog hoe speciaal het was om dit mee te maken. Helaas hebben zij een warme douche voor zichzelf moeten missen.

Zeg het nu, niet later

Ongeveer een jaar later verschenen reclames op tv van uitvaart onderneming DELA. De lastige leerling die zijn docent bedankt. De man die zijn dobberende vrouw ten overstaan van een zwembad vol ouderen een ode geeft. Wat uit het hart verteld wordt gaat rechtstreeks de ziel in. De dove doden. Wat zou het goed zijn om zeker te weten dat alles gezegd en getoond is. Wacht niet tot morgen met te doen wat je echt belangrijk vindt. Zeg vandaag wat je hart wil zeggen tegen je partner, jouw vriend(in) of je kind.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Lees verder
Advertentie

Liefde & Relaties

Verschil mannen en vrouwenhersenen, vrouwen zijn veel actiever!

Verschil mannen en vrouwenhersenen? Tja, vrouwen blijken veel actiever dan mannen. Maar wat betekent dat in de praktijk?

Gedeeld

op

Verschil mannen en vrouwenhersenen

Het verschil tussen mannen en vrouwenhersenen? Die van vrouwen zijn veel actiever, zo blijkt uit onderzoek van een groep Amerikaanse wetenschappers. Dit is met name bij de concentratie en impulsbeheersing zichtbaar.

De prefrontale cortex is bij vrouwen actiever. Hiermee worden de concentratie en de impulsbeheersing beheerst. Maar ook het zogenaamde limbisch systeem verschilt van mannen. Met dit deel worden emoties en angsten beheerst. Maar mannen, dit is zeker niet het einde der tijden voor jullie soort. Bij jullie zijn de visuele en coördinerende hersengebieden weer actiever.

46.000 hersenscans

Voor het onderzoek bestudeerde het groepje wetenschappers zo’n 46.000 SPECT-scans, aangeleverd door 9 verschillende ziekenhuizen. Met het onderzoek werd de bloedstroom in de hersenen van 119 gezonde mensen en 26.683 mensen met psychiatrische problemen (van ADHD tot stemmingswisselingen en van bipolaire stoornissen tot schizofrenie) inzichtelijk gemaakt. Dit maakt meer duidelijk over de activiteit in specifieke delen van het brein.

Verschil mannen en vrouwenhersenen

De studie geeft meer inzicht in het verschil tussen mannen en vrouwenhersenen, legt onderzoeker Daniel Amen uit. ”De meetbare verschillen die we tussen de seksen konden aantonen, zijn bijvoorbeeld belangrijk voor de duidelijkheid over het risico op hersenstoornissen zoals de ziekte van Alzheimer.” Het was al duidelijk dat vrouwen vaker aan deze ziekte lijden, maar ze worden dan ook gemiddeld ouder dan mannen. Bovendien hebben vrouwen vaker depressies en angststoornissen, terwijl ADHD en antisociale gedragsstoornissen juist vaker bij mannen voorkomen.

Battle of the sexes

Ook verklaart de studie een aantal verschillen in het gedrag van mannen versus vrouwen. Zo is op basis van de hersenactiviteit goed te verklaren waarom vrouwen empathischer zijn en meer zelfbeheersing hebben. De verhoogde bloedstroom in het limbische systeem verklaart waarom zij vatbaarder zijn voor angst-, stemmings-, slaap- en eetstoornissen. Kortom: in tijden waarin juist de verschillen tussen de genders moeten oplossen, geeft het een beter beeld op de verschillen die er blijkbaar toch zijn.

Het laat zien hoe belangrijk het is om genderspecifiek wetenschappelijk onderzoek door te zetten. Iets waarvoor Ineke Klinge, universitair hoofddocent Gender Medicine aan de Universiteit Maastricht in 2014 in een interview met Scientias.nl al pleitte.

Lees verder

Liefde & Relaties

De mensheid overleeft dankzij de menopauze

De mensheid vergroot haar overlevingskans, volgens recent onderzoek, door de menopauze van de vrouw. Waarheid of complete onzin?

Gedeeld

op

De mensheid overleeft dankzij de menopauze

De mensheid vergroot de eigen overlevingskans door de menopauze van de vrouw. Dat klinkt als een vreemde theorie. Maar misschien is het niet zo raar als het in eerste instantie klinkt. Althans, dat beweren wetenschappers van het Institute of Evolutionary Sciences in Montperllier, Frankrijk.

Blogger Dirkje van Bennekom, van Relatie.blog, legt het uit. Het gaat hier om de zogenaamde ‘grootmoederhypothese’. Omdat oma’s zich niet meer bezighouden met de voortplanting, hebben zij meer tijd om hun kinderen en kleinkinderen gezonder te houden.

Vrouwen vergoten overlevingskans

Over de jaren die vrouwen nog leven na hun menopauze is al veel onderzoek gedaan. Immers: evolutionair zijn ‘onvruchtbaren’ op het eerste gezicht niet interessant en komt het, voor zover bekend, alleen maar bij mensen en walvissen voor. Er bestaat echter de zogenoemde ‘grootmoederhypothese’. Deze aanname zou weleens wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden. Oudere vrouwen vergroten namelijk de kans op overleven van hun nageslacht.

Menopauze een strategie

Dit blijkt uit onderzoek van Carla Aimé en collega’s van het ‘Institute of Evolutionary Sciences’ in Montpellier, dat in PLOS Computational Biology is gepubliceerd. Het is evolutionair voordelig als grootmoeders hun energie steken in de ondersteuning van hun kinderen en kleinkinderen in plaats van hun eigen verdere voortplanting. Bovendien kunnen ze door hun kennis en ervaring de groep helpen om gezonder te zijn en te overleven. De wetenschappers verklaren de jaren na de menopauze dus niet als een bonus, maar als een evolutionaire strategie.

De mensheid ook gebaat bij oude vaders

Recente inzichten wijzen ook in de richting van een onbedoeld bijeffect van oude vaders. Mannen blijven in principe tot hun dood vruchtbaar en hoe ouder ze worden, hoe meer nakomelingen ze kunnen produceren. Zowel hun zoons als dochters profiteren daarmee van de goede genen die hun vader de hoge leeftijd laat bereiken.

En tenslotte ontdekte VU-socioloog Teun Geurts een aantal jaren geleden tijdens zijn promotiestudie dat het zorgen voor kleinkinderen ook weer een effect de andere kant uit heeft. Door de zorg krijgen ouders en kinderen een betere band en is de zorg voor de ouders wanneer zij echt oud worden, tevens beter gegarandeerd.

Lees verder

Liefde & Relaties

Senioren daten binnenkort ook op televisie

Senioren daten erop los tegenwoordig. Maar op televisie nog niet. Daar komt binnenkort verandering in met het programma ‘Hotel Romantiek’.

Gedeeld

op

Senioren daten in Hotel Romantiek

Senioren daten erop los. En waarom niet? Dating apps zijn populairder dan ooit, het aantal scheidingen onder senioren groeit gestaag en senioren hebben meer seks dan jongeren. Maar een datingshow op televisie was er tot nu toe nog niet. Maar dat gaat ook hier veranderen. Want binnenkort start het programma ‘Hotel Romantiek’ bij de KRO-NCRV. En blogger Dirkje van Bennekom, van Relatie.blog nam alvast een kijkje bij dit, in België, immens populaire format.

Uit diverse onderzoeken bleek reeds dat de senioren de succesvolle online daters zijn. 60+ singles wagen zich steeds vaker op de digitale liefdesweg. Vooral de iPad speelt hier een belangrijke rol in.

70-plussers groeiende groep

Dat merken ze ook bij E-matching. “De stijging zat eerst in de groep 30- tot 60-jarigen. Nu zien we dat ook steeds meer 60-plussers zich inschrijven. Maar de grootste stijging vindt plaats bij 70-plussers: ongeveer 50%”, vertelt mede-oprichter Jasper Jan de Konink in 2015 reeds bij NU.nl.

Geen angst meer online

Senioren van nu hebben maar weinig zogenaamde digi-angsten meer. “Ze worden handiger op de computer. Maar vooral de populariteit van de iPad heeft het gebruik van internet voor deze groep opengebroken”, aldus de Konink. Hij ziet dat daarnaast ook het taboe op internetdaten onder ouderen is afgenomen. “Het is geaccepteerder geworden. Het valt me op hoe vaak mensen op latere leeftijd na bijvoorbeeld een scheiding nog aan het daten gaan.”

Betrouwbaarheid

Ouderen verschillen in hun dategedrag nauwelijks van 30′ers of 40′ers. “Ze hebben globaal dezelfde behoeftes. Wel merken we dat oudere gebruikers vaker naar ons bellen met vragen over privacy of hoe ze een foto moeten uploaden. Ze hechten aan betrouwbaarheid en vinden het prettig om met echte mensen te praten.”

Senioren daten op televisie

Ook de Nederlandse Publieke Omroep speelt hierop in. 12 alleenstaande vrouwen en 12 alleenstaande mannen tussen de 62 en 79 jaar oud (of jong) gaan op zoek naar de liefde in het nieuwe KRO-NCRV programma ‘Hotel Romantiek’. Bij onze zuiderburen is het format al een succes. Onder leiding van presentatoren Marlijn Weerdenburg en Stijn van Vliet, Tim Senders, Daan Boom en Jasper Demollin (bekend van het programma Streetlab) brengen ze 10 dagen met elkaar door in een hotel in Zwitserland.

Nieuwe liefdes

De senioren die graag nog de liefde weer eens willen vinden, voeren opdrachten uit en brengen vrije tijd samen door om elkaar beter te leren kennen. Aan het eind van elke dag bepaalt iedereen zijn of haar top 5 aan potentiële nieuwe liefdes. Deze mensen hebben uiteraard allemaal hun eigen, vaak heftige verhaal: scheidingen, ernstige ziektes, weduwe, weduwnaar, sterfgevallen in de directe omgeving. Ze hopen via ‘Hotel Romantiek’ opnieuw een grote liefde te treffen om samen oud of nog ouder te worden. Vanaf begin september op NPO 1.

Lees verder

Meest gelezen