Volg ons online

Liefde & Relaties

Toen ik overleden was

Waarom wachten met iets zeggen tot iemand overleden is? Wim Raaijmakers kwam tot de conclusie dat hij dat niet moest doen.

Gedeeld

op

Niet wachten tot iemand overleden is

Dit gastblog is geschreven door Wim Raaijmakers, teamcoach bij ZuidZorg

Tijdens een herdenkingsdienst dwaalden mijn gedachten af. Je kent het wel: hoe zal het zijn als ik hier roerloos lig…of mijn vrouw? De overledene was een behulpzame, bescheiden man. Alles had hij voor anderen gegeven en verlangde zelf nooit iets terug.

Marco Borsato’s “Afscheid nemen bestaat niet…” speelde en ik dacht ik aan mijn goede vriend Frans. Die avond vierde hij zijn vijftigste verjaardag en ik besloot hem te gaan verrassen. Omdat we allebei drummen, kon ik misschien wel een stukje voor hem spelen. Maar hoe klinkt het tegenovergestelde van een Dodenmars?

Applaus

Ah. Daar was mijn collega bij  het altaar die nog wat laatste woorden voor haar vader had. Het kwam er op neer dat de dode nooit applaus wilde voor wie hij was. Maar nu, nu hij daar zo roerloos en verstild lag, nu zouden we voor hem kunnen klappen. Je kunt je voorstellen dat er een oorverdovende ode volgde. Het applaus vulde het Romaanse kerkje van Vessem tot diep in de voegen. We zouden tot de dove mans oren in de kist door dringen. Ik vond het mosterd na de maaltijd. Niet voor de nabestaanden. Maar voor de man die nooit iets terug verlangde.

Mijn vriend Frans

In de auto terug naar huis besloot ik die avond een eredienst voor de levende Frans te houden. Eentje die hem zou lang bij zou blijven. Ik zette koffie en begon te schrijven. De vorm kwam snel. In de kandelaar op mijn schrijftafel passen vijf kaarsen. Voor iedere tien jaar kon ik een kaars aan laten steken. En voordat de lucifer aanging kon ik vragen of alle aanwezigen iets konden zeggen. Ik maakte dus een stapel briefjes. Met de tekst “als ik zeg: “wij zijn met Frans, voor Frans en bij Frans” dan zeggen jullie “Wij zullen Frans bewaren”.

Ode aan een dode

Ik schreef alles op wat er in mij opkwam over mijn geweldige vriend. Zijn fratsen en anekdotes. De onwaarschijnlijk domme en geweldig mooie dingen die hij in zijn leven had gedaan. Zijn prachtige gezin dat om hem heen was gegroeid in de afgelopen 25 jaar. Mijn oksels klotsten van opwinding. Ik visualiseerde mezelf als amateurdominee in een loflied aan vriendschap, dankbaarheid en Het Leven. En zo geschiedde. De avond kwam en er werd op het glas getikt. Ik vertelde dat ik die ochtend een ode aan een dode had meegemaakt. Dat ik het jammer vind dat je eerst dood en doof moet zijn tot er mooi over je gesproken kan worden.

Warme douche

Frans ontving de warme douche van waardering, complimenten en steun. De briefjes deden hun werk. We maakten even een zelfbouwkerkje. We legden hem op het einde van de vijf toespraken onze handen op. Zodat de oneindige liefde vanuit de kosmos, door deze vriendschapsantenne bij Frans binnen kon stromen. Mijn vriend leek licht te gaan geven en hij pinkte een traantje weg. Toen de pastoor hem vroeg of hij nog iets wilde zeggen spreidde hij zijn armen en sprak slechts één woord door een brede glimlach heen: ‘Amen.’

Fatale infectie

Frans heeft het er nog steeds over. Het bizarre is dat er op dat feest twee mensen waren die kort daarna onverwachts overleden zijn. Een hersenbloeding en een fatale infectie die een onbeduidend griepje leek, gristen hen nog voor hun vijftigste bij ons vandaan. Zij vertelden Frans en mij op het feest nog hoe speciaal het was om dit mee te maken. Helaas hebben zij een warme douche voor zichzelf moeten missen.

Zeg het nu, niet later

Ongeveer een jaar later verschenen reclames op tv van uitvaart onderneming DELA. De lastige leerling die zijn docent bedankt. De man die zijn dobberende vrouw ten overstaan van een zwembad vol ouderen een ode geeft. Wat uit het hart verteld wordt gaat rechtstreeks de ziel in. De dove doden. Wat zou het goed zijn om zeker te weten dat alles gezegd en getoond is. Wacht niet tot morgen met te doen wat je echt belangrijk vindt. Zeg vandaag wat je hart wil zeggen tegen je partner, jouw vriend(in) of je kind.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Liefde & Relaties

Kerst vieren voor alleenstaanden, het valt niet mee

Kerst vieren voor alleenstaanden is moeilijk. Dit blijkt ook uit onderzoek van Datingsitekiezen.nl onder singles.

Gedeeld

op

Kerst vieren voor alleenstaanden

Kerst vieren voor alleenstaanden, de decembermaand is misschien wel de zwaarste tijd voor singles. Daarom zoeken maar liefst een derde van de alleenstaande Nederlanders vanaf dit moment net wat intensiever naar de ware liefde online.

Iedereen wil er wel warm bij zitten deze maand. Vooral als je wat te vieren hebt, zoals met Kerst en Oud & Nieuw. Dat doe je het liefste samen met iemand waarvan je houdt. De gedachte aan de feestdagen alleen doorbrengen geeft net dat extra zetje in de rug om harder te zoeken via datingsites. Dit blijkt uit onderzoek van datingsitekiezen.nl die ruim 1.600 gebruikers vroeg naar hun ervaringen. En wat bleek, maar liefst 34% van de ondervraagden is tijdens de wintermaanden actiever op zoek naar een nieuwe partner.

Kerst vieren voor alleenstaanden

Ook evenementen zijn een populaire plek om de ware liefde op te zoeken. 6% van de ondervraagden zegt van plan te zijn een evenement voor singles te bezoeken. En ruim een kwart van de mensen verwacht ook echt een date te regelen deze wintermaand. Als je ze vraagt of ze tegen de decembermaand opzien dat zegt ruim 39% van de alleenstaande mannen en vrouwen er zeker niet naar uit te zien. Belangrijkste reden hiervoor is dat de feestdagen je bruut met de neus op de feiten drukken dat je alleen bent en naar een partner verlangt. “De angst om alleen te zijn met de kerstdagen of tijdens de jaarwisseling zorgt ervoor dat singles wakker worden geschud”, aldus een woordvoerder van de website.

Hopelijk is het dit jaar voor veel mensen anders en vinden ze dan eindelijk de liefde van hun leven. Allemaal alvast een fijne Kerst toegewenst!

Lees verder

Liefde & Relaties

Maakt groot leeftijdsverschil je relatie beter?

Is een groot leeftijdsverschil goed voor je relatie? Uit onderzoek blijkt dat dit inderdaad het geval is. Maar er is een maar…

Gedeeld

op

Groot leeftijdsverschil

Een groot leeftijdsverschil in je relatie? Ben je dan gelukkiger? Je ziet het steeds vaker. Trump heeft een flink jongere vrouw, Macron van Frankrijk een flink oudere vrouw. Wie doet het beter? Of zijn ze allebei ‘lucky’? Het hangt natuurlijk af aan wie je het vraagt.

Dit blijkt ook uit nieuw onderzoek van het Australische CU Boulder, waarover is gepubliceerd in Journal of Population Economics. 13 jaar lang werden duizenden Australische huishoudens gevolgd. Elk jaar werden de deelnemers ondervraagd over hoe tevreden of ontevreden ze waren met hun relatie.

Mannen gelukkigst

“We concludeerden dat mannen die getrouwd waren met een jongere vrouw het gelukkigst waren”, aldus Terra McKinnish, een van de auteurs van het onderzoek. “Mannen met een oudere vrouw waren het minst tevreden.” Die bevinding geldt ook voor vrouwen. “Ze waren beduidend gelukkiger als ze een jongere echtgenoot hadden dan als ze met een oudere man getrouwd waren.”

Groot leeftijdsverschil

De problemen die voortkomen uit het leeftijdsverschil doen zich voor op de langere termijn. Na gemiddeld 6 jaar bleek de tevredenheid af te nemen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Dit geldt trouwens ook voor koppels zonder groot leeftijdsverschil. Maar bij stellen met een grote leeftijdskloof neemt die tevredenheid veel sneller af. Volgens McKinnish zijn partners van min of meer dezelfde leeftijd beter in staat om het hoofd te bieden aan moeilijke gebeurtenissen. Ze bevinden zich doorgaans meer op dezelfde golflengte. Onder meer wat kinderwens en financiële kwesties betreft.

Meer weten?

Wil je meer lezen over seks en relaties? Bezoek dan het blog Relaties.blog van Dirkje van Bennekom. Hier schrijft ze dagelijks over het laatste nieuws rondom deze onderwerpen.

Lees verder

Liefde & Relaties

Verschil mannen en vrouwenhersenen, vrouwen zijn veel actiever!

Verschil mannen en vrouwenhersenen? Tja, vrouwen blijken veel actiever dan mannen. Maar wat betekent dat in de praktijk?

Gedeeld

op

Verschil mannen en vrouwenhersenen

Het verschil tussen mannen en vrouwenhersenen? Die van vrouwen zijn veel actiever, zo blijkt uit onderzoek van een groep Amerikaanse wetenschappers. Dit is met name bij de concentratie en impulsbeheersing zichtbaar.

De prefrontale cortex is bij vrouwen actiever. Hiermee worden de concentratie en de impulsbeheersing beheerst. Maar ook het zogenaamde limbisch systeem verschilt van mannen. Met dit deel worden emoties en angsten beheerst. Maar mannen, dit is zeker niet het einde der tijden voor jullie soort. Bij jullie zijn de visuele en coördinerende hersengebieden weer actiever.

46.000 hersenscans

Voor het onderzoek bestudeerde het groepje wetenschappers zo’n 46.000 SPECT-scans, aangeleverd door 9 verschillende ziekenhuizen. Met het onderzoek werd de bloedstroom in de hersenen van 119 gezonde mensen en 26.683 mensen met psychiatrische problemen (van ADHD tot stemmingswisselingen en van bipolaire stoornissen tot schizofrenie) inzichtelijk gemaakt. Dit maakt meer duidelijk over de activiteit in specifieke delen van het brein.

Verschil mannen en vrouwenhersenen

De studie geeft meer inzicht in het verschil tussen mannen en vrouwenhersenen, legt onderzoeker Daniel Amen uit. ”De meetbare verschillen die we tussen de seksen konden aantonen, zijn bijvoorbeeld belangrijk voor de duidelijkheid over het risico op hersenstoornissen zoals de ziekte van Alzheimer.” Het was al duidelijk dat vrouwen vaker aan deze ziekte lijden, maar ze worden dan ook gemiddeld ouder dan mannen. Bovendien hebben vrouwen vaker depressies en angststoornissen, terwijl ADHD en antisociale gedragsstoornissen juist vaker bij mannen voorkomen.

Battle of the sexes

Ook verklaart de studie een aantal verschillen in het gedrag van mannen versus vrouwen. Zo is op basis van de hersenactiviteit goed te verklaren waarom vrouwen empathischer zijn en meer zelfbeheersing hebben. De verhoogde bloedstroom in het limbische systeem verklaart waarom zij vatbaarder zijn voor angst-, stemmings-, slaap- en eetstoornissen. Kortom: in tijden waarin juist de verschillen tussen de genders moeten oplossen, geeft het een beter beeld op de verschillen die er blijkbaar toch zijn.

Het laat zien hoe belangrijk het is om genderspecifiek wetenschappelijk onderzoek door te zetten. Iets waarvoor Ineke Klinge, universitair hoofddocent Gender Medicine aan de Universiteit Maastricht in 2014 in een interview met Scientias.nl al pleitte.

Lees verder

Meest gelezen