Volg ons online

Liefde & Relaties

Tijd voor Samsonseks in het verpleeghuis?

Tijd voor Samsonseks in het verpleeghuis? Bij zorgorganisatie Topaz nemen ze het onderwerp intimiteit onder ouderen serieus. En terecht!

Gedeeld

op

Samsonseks in het verpleeghuis

Samsonseks werd door Dikke van Dale verkozen tot het woord van 2016 in Vlaanderen. Het betekent zoiets als een vluggertje als de kinderen voor de TV zitten en kijken naar het programma ‘Samson en Gert’.

Wij vragen ons af of  het woord ‘Verpleeghuisseks’ binnenkort ook zo ingeburgerd is, dat het kans maakt om in de top 10 te komen van nieuwe woorden bij de Dikke van Dale?

Nieuwe liefdes in het verpleeghuis

Het onderwerp seks is in verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland nog steeds taboe. Maar als het aan zorgorganisatie Topaz in Leiden ligt gaat dit heel snel veranderen. Het is geen nieuws dat ouderen ook behoefte hebben aan seks. Logisch dus dat ook op hoge leeftijd nog nieuwe liefdes ontstaan. Topaz verdiepte zich het afgelopen jaar in het onderwerp en sprak hierover met zowel medewerkers, als deskundigen.

Handjes boven de dekens

Rosanne Ufkes is een van deze deskundigen. Zij is huisarts in Frankrijk, deed daar onderzoek naar seksualiteit in verpleeghuizen en maakt korte metten met een aantal vooroordelen. Een van die vooroordelen is dat liefde tussen oude mensen er altijd ‘liefelijk’ uitziet. “Intimiteit tussen ouderen is niet altijd lief. Seksualiteit blijft kwalitatief hetzelfde als je ouder wordt: met passie en beleving, alleen de kwantiteit neemt af. De  maatschappij, maar ook verzorgers hebben de neiging bewoners te infantiliseren.”

Wie beslist wat kan en niet kan?

Hoe verrassend is het eigenlijk als een bewoner verliefd wordt op een andere bewoner? “Zie het verpleeghuis als een dorpsplein: het is een sociale groep waar nieuwe ontmoetingen plaatsvinden. En waar dus ook nieuwe prikkels ontstaan die ertoe leiden dat ouderen zin krijgen. Wat mag dan en wat mag niet? Vaak zie je dat de groep de norm aangeeft. Mag een echtgenoot blijven slapen? Wie beslist dat? Wat is wel en wat is niet geaccepteerd?” Rosanne wijst op het gevaar dat de groep de norm aangeeft in wat normaal wordt geacht. “We moeten ons beseffen dat het net het echte leven is. Belangrijk dus dat we geen waardeoordeel daarover uitspreken, of laten merken met normerende blikken richting bewoners.”

Mag mama wel een relatie hebben?

Ook voor families is het lastig voor te stellen dat bewoners nog een seksueel leven hebben. Ze veroordelen of verbieden soms zelfs een relatie. Vaak worden er dan ook bij verplegend personeel in geval van een nieuwe liefde voorwaarden genoemd: als het maar goedgekeurd wordt door de kinderen. Dan kun je je afvragen of zij daarover mogen beslissen en oordelen. Immers de ouderen hebben gewoon zelf de regie over hun leven en dus ook hierover. Rosanne besluit: “Als overspel kan, dan geven we pas echt genoeg vrijheid aan onze bewoners. Natuurlijk ligt een relatie bij mensen met dementie (wat in sommige gevallen overspel zou kunnen zijn) heel gevoelig, want dan is het lastig inschatten of iemand vrijwillig toestemming geeft of niet.”

Gênante situaties

Waar houdt het respecteren van bewoners op? Waar wordt de grens van het verplegend personeel gepasseerd? Bijvoorbeeld de gênante situatie als een patiënt een erectie heeft bij het wassen. Maar ook ongepaste gebaren van bewoners zijn soms moeilijk voor verplegend personeel. Ze kunnen daardoor het gevoel hebben dat ze agressief benaderd worden. Het is lastig om een evenwicht te vinden tussen enerzijds het zorgen voor of beschermen van de bewoners. En anderzijds het respecteren en geven van vrijheid. Het lijkt erop dat verzorgenden ook een beetje koorddansers moeten zijn. Ze hebben in ieder geval een belangrijke rol te vervullen.

Zorgorganisaties moeten eerste stap zetten

Wilco Achterberg, hoogleraar institutionele zorg en ouderengeneeskunde aan het LUMC en specialist ouderengeneeskunde Topaz, pleit ervoor dat zorgorganisaties zelf het initiatief nemen als het gaat om het bespreekbaar maken van intimiteit. Ouders en familie beginnen hier namelijk niet over. En hebben bovendien geen idee wat er gebeurt. Wilco merkt op dat er een kentering is in bespreekbaarheid. Hij vertelt uit eigen ervaring: “Tot voor kort besprak ik seksualiteit uitsluitend als er een probleem was bij mensen. De groep ouderen die in een verpleeghuis zitten, hebben al genoeg andere problemen. Maar daarmee ga je compleet voorbij aan het welzijn van de ouderen en het feit dat iedereen behoefte heeft aan intimiteit en dat deze misschien wel node gemist wordt.”

Tijd voor Samsonseks?

Literatuur hierover bevestigt dat oudere mensen, ook met dementie, nadenken  over seks en dat willen voortzetten. Ook al is dit door ouderdom en beperkingen wel moeilijker geworden. Dit neemt niet weg dat ouderen het belangrijk vinden. Dat laatste vindt Wilco een interessant gegeven: “Het is een sleutelcomponent in het welzijn van mensen, dus moeten we daar aandacht aan besteden. Dus niet alleen als er problemen zijn.”

Wij zijn benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp. Hoe denk jij hierover? Heb je misschien ervaringen met dit onderwerp? Laat hieronder een bericht achter, of praat mee op onze Facebook pagina.

Bezoek ook eens…

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Liefde & Relaties

Goed slapen essentieel voor je relatie

Goed slapen is essentieel voor een goede relatie. Het blijkt dat veel relaties kapot gaan door een slaaptekort.

Gedeeld

op

Goed slapen

Goed en vooral veel slapen is belangrijk voor je relatie. Je ziet het helaas steeds vaker gebeuren. Paren gaan scheiden terwijl de baby maar net in de wieg ligt. Dit is onder andere te wijten aan slaapgebrek van één van de ouders. Blogger Annedieke Küchler van Lustlove.life legt uit hoe het zit.

Herrie in de tent

Er wordt steeds meer bekend over het belang van goede nachtrust. Je denkt er wellicht niet zo bij na, maar goede slaap kan je relatie goed houden. En dan hebben we het hier niet over de bijslaap. Zo blijkt uit onderzoek van de Ohio State University Institute for Behavioral Medicine Research, onder 43 (echt-)paren die tussen de 3 en de 27 jaar bij elkaar zijn. Er werd vooral gekeken naar de manier waarop ze ruzie maakten en de invloed daarvan op hun persoonlijke gezondheid.

Onder de 7 uur wordt het kiele-kiele

Terwijl de onderzoekers ontdekten dat werkelijk alle stellen weleens mot hebben, zagen ze ook dat hoe de conflicten aangepakt werden te maken had met het feit of ze al dan niet genoeg geslapen hadden. Dat maakt dat mensen ofwel constructief en met vriendelijkheid een onenigheid oplossen of met negativiteit en vijandigheid. Minder dan 7 uur per nacht is de drempel.

Slaapgebrek maakt gemeen

“Het heeft weinig te maken met het feit dat de paren het niet met elkaar eens zijn”, aldus hoofdonderzoeker Dr. Janice Kiecolt-Glaser. “Maar wel alles met een tekort aan nachtrust en de manier waarop mensen kibbelden. De beter functionerende stellen deden dat met meer humor en positiviteit, ook al waren ze het duidelijk niet met elkaar eens. Bij de slechter functionerende (en dus ook slechter slapende) koppels kan het er soms zeer gemeen aan toe gaan.”

Goedkoop therapeutisch alternatief

Dus bedenk: een aantal weken goed slapen is een heel wat aangenamere en goedkopere methode dan naar een relatie-therapeut stappen.

Meer weten?

Wil je meer weten over liefde en relaties? Neem dan eens een kijkje op partnerblog Lust Love Life van Annedieke Küchler met tips, weetjes en de laatste trends.

Lees verder

Liefde & Relaties

Geld of vriendschap, wat is belangrijker?

Geld of vriendschap? Welke van de twee vind je belangrijker? De ING Bank deed onlangs een experiment om erachter te komen hoe mensen hierover denken.

Gedeeld

op

Geld of vriendschap

Om antwoord te krijgen op bovenstaande vraag is de ING een sociaal experiment gestart, genaamd Love Beats Money. Twee mensen worden in beeld gebracht die vroeger een hechte band hadden, ze waren vrienden of familie. Een geschil om geld gooide roet in het eten. Het blog Lustlove.life van blogger Annedieke Küchler bekijkt wat het experiment opleverde.

Geld of vriendschap?

Deze twee zijn los van elkaar geïnterviewd over de situatie, hun onderlinge relatie en het geld. Nadat ze beide elkaars interview bekeken hebben, krijgen ze de keuze: Is je vriendschap/familie belangrijker dan geld, kies dan voor het hart of is geld belangrijker kies dan voor het €-teken.

Geld is meer dan een betaalmiddel

Johan van der Zanden, Head of Communications & Brand Experience ING Nederland en België licht toe: “Geld is meer dan alleen een betaalmiddel. Geld kan je helpen om je doelen te verwezenlijken, maar het kan ook de onderlinge verhoudingen uit balans brengen.”

‘Het Familiediner’ op z’n ING’s

Met Love Beats Money wil ING mensen opnieuw met elkaar in contact brengen en proberen nieuwe inzichten mee te geven en drempels weg te nemen. “De koppels zijn herenigd en gelukkig zijn ze daar allemaal blij mee. Liefde is uiteraard belangrijker dan geld. Wij willen mensen met deze film graag inspireren en raken.”

Meer weten?

Wil je meer weten over liefde en relaties? Neem dan een kijkje op de Partnerblog Lust Love Life, hier kan je dagelijks updates verwachten met tips, weetjes en mooie verhalen.

Lees verder

Liefde & Relaties

Nog steeds dolverliefd op elkaar

Dat leeftijd er niet toe doet bewijzen deze koppels die stijlblogger Ari Seth Cohen interviewde over de liefde. Al tientallen jaren bij elkaar maar nog steeds dolverliefd.

Gedeeld

op

Dolverliefd op elkaar

Dolverliefd zijn deze koppels die soms al 80 jaar samen zijn. Het NED7 partnerblog Lust Love Life van Annedieke Küchler neemt een kijkje in de prachtige wereld van Ari Seth Cohen, de wereldberoemde stijlblogger uit New York.

Ari Seth Cohen is gefascineerd is door oudere dames met stijl. 10 jaar geleden startte begon hij zijn blog Advanced Style en vloog letterlijk en figuurlijk de wereld over. Het resulteerde ook in een geweldige documentaire met ‘the grey powergirls’.

Druk om ‘jong’ te blijven

Hij is van mening dat het beeld van jongeren over ouderen nodig op de schop moet. “Ouder worden is onvermijdelijk dus dat kunnen we maar beter met zoveel mogelijk plezier doen”, vertelt hij daarover. Hij is van mening dat de druk in de maatschappij kom er vooral zo jonge mogelijk uit te zien te maken heeft met angst. “Denk maar aan bang zijn voor veranderingen, voor de dood en voor alle dingen waarmee je geconfronteerd wordt als je ouder wordt.”

Zelfverzekerder met de jaren

Met zijn werk, verandert Cohen dat angstbeeld. Hij wil positieve en inspirerende voorbeelden laten zien van oudere mannen en vrouwen die nog steeds actief en creatief zijn. “Daarmee verandert hopelijk onze houding ten opzichte van ouderen”, benadrukt hij. “De 94-jarige Ilona Royce Smithkin zegt in de Advanced Style Documentaire dat ze zich pas echt zelfverzekerd en blij voelde toen ze al in de 80 was, toen ze haar onzekerheden en hoop op perfectie liet varen. Zo willen we ons toch allemaal voelen?”

Dolverliefd

Inmiddels heeft Cohen zijn interesse verbreed. Onder de noemer ‘Advanced Love’ brengt hij momenteel paren (ha-he-ho-le-bi) in beeld, die al heel lang verliefd, verloofd en/of getrouwd zijn. Maar die bovenal de lol in elkaar en in het leven ook niet kwijt zijn.

Het voorgerecht

Een smakelijke appetizer vind je bovenaan dit bericht. Als deze koppels je geloof in de liefde niet terugbrengen, weet ik het ook niet meer. En dan zijn ze ook nog eens allemaal superstijlvol uitgedost. Heerlijk!

Meer weten?

Wil je meer weten over liefde en relaties? Partnerblog Lust Love Life heeft dagelijks updates op haar blog met tips, weetjes en prachtige verhalen. En ben je geïnteresseerd in het prachtige boek Advanced Style van Ari Seth Cohen? Het is hier te kopen via Bol.com.

Lees verder

Meest gelezen