menu

Sekszorg, hulpverlening of prostitutie?

Sekszorg, het is nog steeds een gevoelig onderwerp. Maar in Nederland zijn er inmiddels voorzieningen voor. Mensen met een beperking kunnen bijvoorbeeld, onder bepaalde voorwaarden, gebruik maken van een zogenaamde sekswerker.

Wat is dit? Hulpverlening of veredelde prostitutie? Anette Veenstra is zo’n seksverzorgster. Zij verleent seksuele diensten voor mensen met een beperking . Volgens haar zijn de voordelen duidelijk merkbaar. Bij de gemeente kunnen haar cliënten financiële hulp krijgen om haar in te huren.

Sekszorg bij de oosterburen

Ook in Duitsland denken politici, in navolging van ons land, na over financiële hulp bij het inhuren van sekszorg. Als het aan de Duitse groenen ligt dan is dit binnenkort mogelijk. “Financiering van seksdiensten voor gehandicapten is voor mij heel goed denkbaar”, aldus politica Elisabeth Scharfenberg in de krant ‘Die Welt am Sonntag’. Ook bij de oosterburen is het onderwerp seks in de zorg een trend. Er heerst nog steeds een taboe op, maar steeds mensen vinden dat dit moet veranderen. Voor prostituees een gat in de markt. Zij bieden zich steeds vaker aan bij ouderen of mensen met een beperking. Het bekostigen van deze diensten voor gehandicapten of mensen met dementie is echter nog een gevoelige zaak.

Inkijkje in het werk van Tika

Maar wat komt er bij kijken om sekszorg te verlenen? Fotografe Sofie van de Calseijde maakte samen met Tika Stardust, een seksueel hulpverlener, het boek ‘Een stukje liefde’. Het fotoboek geeft een intiem inkijkje in het werk dat Tika doet. Wat betekent het voor haar als dienstverlener? Maar ook, wat betekent het voor iemand die een beperking heeft en tegelijkertijd de behoefte blijft houden aan intimiteit, zonder dat dit zomaar voor handen is?

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten