menu

Seksuele voorlichting voor ouderen

Seksuele voorlichting voor ouderen klinkt als iets dat volledig onnodig is, maar is dat echt zo? Volgens blogger Dirkje van Bennekom is het niet alleen nodig, het is een noodzaak!

Dat je nooit te oud bent voor seks, dat bewijzen de 60-plussers van tegenwoordig. Ze zijn nog erg actief tussen de lakens en uit onderzoek van datingsite TWOO blijkt zelfs dat seks door ouderen belangrijker worden gevonden dan wij allemaal denken. En elkaar eerst goed leren kennen, dat zit er ook niet meer in bij ouderen.

Geen tijd om kennis te maken

Voor ouderen is het niet meer aan de orde om elkaar eerst goed te leren kennen. Tweederde van de ondervraagde ouderen geeft aan geen relatie te hoeven als de beoogde partner in het eerste half jaar van de omgang geen seks wil. Blijkt dat jongeren wat dat betreft meer geduld hebben. In de leeftijd 18 tot 24 jaar zegt namelijk 37% van deze jongeren dat ze dit als reden zien om de relatie te beëindigen.

Geslachtsziekten rijzen de pan uit

Probleem is echter dat veel ouderen die weer gaan daten weinig tot geen maatregelen nemen om veilig te vrijen. Seksuele voorlichting en de campagnes om veilig te vrijen zijn allemaal gericht op jongeren. Maar eigenlijk zouden deze zich ook moeten richten op ouderen. De ouderen die ondervraagd werden zijn wel onverbiddelijk als het gaat om iemand daten met een soa of een soa-verleden. Toch geeft een overgrote meerderheid van maar liefst 80,5% aan dat ze tegelijkertijd geen maatregelen nemen om de risico’s om geslachtsziekten te beperken.

Seksuele voorlichting een noodzaak

De generatie ouderen die nu nog aan het daten zijn, zijn een generatie van voor AIDS. Ze zijn niet gewend aan condoomgebruik en laten deze voorbehoedsmiddelen dus ook massaal links liggen. Het gevolg is dat geslachtsziekten inmiddels de pan uit rijzen bij ouderen. En dat zijn er veel, want 4 op de 5 mensen tussen de 50 en 90 zijn nog seksueel actief. Bovendien neemt het aantal scheidingen onder ouderen toe wat ook zorgt voor een toename in soa’s. De populariteit van internetdating is ook toegenomen, waardoor het makkelijker is om sneller seks te hebben.

Seksuele voorlichting voor ouderen is dus absoluut geen overbodige luxe!

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten