Volg ons online

Liefde & Relaties

Seks of een appel? Ik zou het wel weten!

Seks of een appel, wat zou je kiezen? De knuffelkonijnen bij Verpleeghuis Oudshoorn weten in ieder geval precies wat ze willen!

Gedeeld

op

Seks en konijnen

Tijdens de damessoos in verpleeghuis Oudshoorn worden vaak spelletjes gedaan, dameszaken besproken en natuurlijk gezellig koffie gedronken. Ter afwisseling zijn er wel eens konijnen op bezoek geweest.

Dat leverde toen mooie aai- en knuffelmomenten op. De verhalen over de lievelingshuisdieren van vroeger kwamen snel op gang. De komst van de konijnen was dus voor herhaling vatbaar.

Parende konijnen

Twee leerlingen van een groene middelbare school uit de buurt brachten drie konijnen mee. Die werden op de grote tafel gezet waar de dames omheen zaten met hun kopjes koffie en koekjes. De dames en de activiteitenbegeleidster waren er helemaal klaar voor. Ze konden de beestjes vastpakken, op schoot zetten, aaien en knuffelen. Maar deze keer pakte het anders uit.

Een schuine mop en een triootje

De drie konijnen hadden alleen oog voor elkaar en voor het uitleven van hun seksuele behoeften. Ze besprongen elkaar en gingen naarstig aan de slag. De dames – veelal van tachtig jaar en ouder – vonden het hilarisch. Het gesprek dat ontstond kreeg een heel andere lading. Iemand zei “Oh jee!”, een volgende  kreeg de slappe lach en weer een ander vertelde een schuine mop om de feestvreugde nog wat te verhogen.

Seksuele revolutie

Seksuele voorlichting hadden de dames nooit gekregen. Ze hadden alles zelf moeten uitvinden. En dat hadden ze dus gedaan, nét voor de roerige jaren zestig. De seksuele revolutie hadden zíj meegemaakt toen ze in hun glorietijd waren. Jonge zelfbewuste vrouwen van rond de dertig. Zij behoorden tot de generatie pré-babyboomers, werd niet zonder trots gememoreerd.

Homo konijnen

Na een half uur vond de activiteitenbegeleidster het welletjes. Het was ook wel een beetje gênant om de hele tijd naar die parende konijnen op tafel te kijken. Het bleken ook nog drie mannetjes te zijn. De ruimdenkende babyboomers vonden dat dat moest kunnen, maar dat het dan ook nog om een trio ging vonden ze toch wat bedenkelijk.

Seks of een appel?

Een van de dames vond het een beetje zielig worden voor het konijn dat constant besprongen werd. Nu was het wel genoeg geweest. Met koekjes probeerden ze de beestjes af te leiden. Zonder succes. Misschien was dat maar goed ook want echt gezond schijnt dat niet te zijn. Zelfs stukjes appel hielpen niet. “Tja, als je nou toch zou moeten kiezen tussen seks of een appel”,  verzuchtte een van de dames. “Ik zou het wel weten”.

Verpleeghuis Oudshoorn en intimiteit

Waardigheid en Trots heeft het door Verpleeghuis Oudshoorn ingediende onderwerp “Intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis” in hun programma opgenomen.

Oudshoorn gelooft dat wanneer er aandacht is voor intimiteit en seksualiteit dit gunstig werkt op het welzijn van de bewoners, het voorkomen van depressie, het behouden van de eigen regie en het zoveel mogelijk voortzetten van het leven thuis. Ook alle medewerkers van Verpleeghuis Oudshoorn hebben trainingen en gespreksgroepen gevolgd over intimiteit en seksualiteit.

Margareth Hillebrandt werkt bij verpleeghuis Oudshoorn én schrijft thrillers in haar vrije tijd.

Advertentie

Liefde & Relaties

Maakt groot leeftijdsverschil je relatie beter?

Is een groot leeftijdsverschil goed voor je relatie? Uit onderzoek blijkt dat dit inderdaad het geval is. Maar er is een maar…

Gedeeld

op

Groot leeftijdsverschil

Een groot leeftijdsverschil in je relatie? Ben je dan gelukkiger? Je ziet het steeds vaker. Trump heeft een flink jongere vrouw, Macron van Frankrijk een flink oudere vrouw. Wie doet het beter? Of zijn ze allebei ‘lucky’? Het hangt natuurlijk af aan wie je het vraagt.

Dit blijkt ook uit nieuw onderzoek van het Australische CU Boulder, waarover is gepubliceerd in Journal of Population Economics. 13 jaar lang werden duizenden Australische huishoudens gevolgd. Elk jaar werden de deelnemers ondervraagd over hoe tevreden of ontevreden ze waren met hun relatie.

Mannen gelukkigst

“We concludeerden dat mannen die getrouwd waren met een jongere vrouw het gelukkigst waren”, aldus Terra McKinnish, een van de auteurs van het onderzoek. “Mannen met een oudere vrouw waren het minst tevreden.” Die bevinding geldt ook voor vrouwen. “Ze waren beduidend gelukkiger als ze een jongere echtgenoot hadden dan als ze met een oudere man getrouwd waren.”

Groot leeftijdsverschil

De problemen die voortkomen uit het leeftijdsverschil doen zich voor op de langere termijn. Na gemiddeld 6 jaar bleek de tevredenheid af te nemen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Dit geldt trouwens ook voor koppels zonder groot leeftijdsverschil. Maar bij stellen met een grote leeftijdskloof neemt die tevredenheid veel sneller af. Volgens McKinnish zijn partners van min of meer dezelfde leeftijd beter in staat om het hoofd te bieden aan moeilijke gebeurtenissen. Ze bevinden zich doorgaans meer op dezelfde golflengte. Onder meer wat kinderwens en financiële kwesties betreft.

Meer weten?

Wil je meer lezen over seks en relaties? Bezoek dan het blog Relaties.blog van Dirkje van Bennekom. Hier schrijft ze dagelijks over het laatste nieuws rondom deze onderwerpen.

Lees verder

Liefde & Relaties

Verschil mannen en vrouwenhersenen, vrouwen zijn veel actiever!

Verschil mannen en vrouwenhersenen? Tja, vrouwen blijken veel actiever dan mannen. Maar wat betekent dat in de praktijk?

Gedeeld

op

Verschil mannen en vrouwenhersenen

Het verschil tussen mannen en vrouwenhersenen? Die van vrouwen zijn veel actiever, zo blijkt uit onderzoek van een groep Amerikaanse wetenschappers. Dit is met name bij de concentratie en impulsbeheersing zichtbaar.

De prefrontale cortex is bij vrouwen actiever. Hiermee worden de concentratie en de impulsbeheersing beheerst. Maar ook het zogenaamde limbisch systeem verschilt van mannen. Met dit deel worden emoties en angsten beheerst. Maar mannen, dit is zeker niet het einde der tijden voor jullie soort. Bij jullie zijn de visuele en coördinerende hersengebieden weer actiever.

46.000 hersenscans

Voor het onderzoek bestudeerde het groepje wetenschappers zo’n 46.000 SPECT-scans, aangeleverd door 9 verschillende ziekenhuizen. Met het onderzoek werd de bloedstroom in de hersenen van 119 gezonde mensen en 26.683 mensen met psychiatrische problemen (van ADHD tot stemmingswisselingen en van bipolaire stoornissen tot schizofrenie) inzichtelijk gemaakt. Dit maakt meer duidelijk over de activiteit in specifieke delen van het brein.

Verschil mannen en vrouwenhersenen

De studie geeft meer inzicht in het verschil tussen mannen en vrouwenhersenen, legt onderzoeker Daniel Amen uit. ”De meetbare verschillen die we tussen de seksen konden aantonen, zijn bijvoorbeeld belangrijk voor de duidelijkheid over het risico op hersenstoornissen zoals de ziekte van Alzheimer.” Het was al duidelijk dat vrouwen vaker aan deze ziekte lijden, maar ze worden dan ook gemiddeld ouder dan mannen. Bovendien hebben vrouwen vaker depressies en angststoornissen, terwijl ADHD en antisociale gedragsstoornissen juist vaker bij mannen voorkomen.

Battle of the sexes

Ook verklaart de studie een aantal verschillen in het gedrag van mannen versus vrouwen. Zo is op basis van de hersenactiviteit goed te verklaren waarom vrouwen empathischer zijn en meer zelfbeheersing hebben. De verhoogde bloedstroom in het limbische systeem verklaart waarom zij vatbaarder zijn voor angst-, stemmings-, slaap- en eetstoornissen. Kortom: in tijden waarin juist de verschillen tussen de genders moeten oplossen, geeft het een beter beeld op de verschillen die er blijkbaar toch zijn.

Het laat zien hoe belangrijk het is om genderspecifiek wetenschappelijk onderzoek door te zetten. Iets waarvoor Ineke Klinge, universitair hoofddocent Gender Medicine aan de Universiteit Maastricht in 2014 in een interview met Scientias.nl al pleitte.

Lees verder

Liefde & Relaties

De mensheid overleeft dankzij de menopauze

De mensheid vergroot haar overlevingskans, volgens recent onderzoek, door de menopauze van de vrouw. Waarheid of complete onzin?

Gedeeld

op

De mensheid overleeft dankzij de menopauze

De mensheid vergroot de eigen overlevingskans door de menopauze van de vrouw. Dat klinkt als een vreemde theorie. Maar misschien is het niet zo raar als het in eerste instantie klinkt. Althans, dat beweren wetenschappers van het Institute of Evolutionary Sciences in Montperllier, Frankrijk.

Blogger Dirkje van Bennekom, van Relatie.blog, legt het uit. Het gaat hier om de zogenaamde ‘grootmoederhypothese’. Omdat oma’s zich niet meer bezighouden met de voortplanting, hebben zij meer tijd om hun kinderen en kleinkinderen gezonder te houden.

Vrouwen vergoten overlevingskans

Over de jaren die vrouwen nog leven na hun menopauze is al veel onderzoek gedaan. Immers: evolutionair zijn ‘onvruchtbaren’ op het eerste gezicht niet interessant en komt het, voor zover bekend, alleen maar bij mensen en walvissen voor. Er bestaat echter de zogenoemde ‘grootmoederhypothese’. Deze aanname zou weleens wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden. Oudere vrouwen vergroten namelijk de kans op overleven van hun nageslacht.

Menopauze een strategie

Dit blijkt uit onderzoek van Carla Aimé en collega’s van het ‘Institute of Evolutionary Sciences’ in Montpellier, dat in PLOS Computational Biology is gepubliceerd. Het is evolutionair voordelig als grootmoeders hun energie steken in de ondersteuning van hun kinderen en kleinkinderen in plaats van hun eigen verdere voortplanting. Bovendien kunnen ze door hun kennis en ervaring de groep helpen om gezonder te zijn en te overleven. De wetenschappers verklaren de jaren na de menopauze dus niet als een bonus, maar als een evolutionaire strategie.

De mensheid ook gebaat bij oude vaders

Recente inzichten wijzen ook in de richting van een onbedoeld bijeffect van oude vaders. Mannen blijven in principe tot hun dood vruchtbaar en hoe ouder ze worden, hoe meer nakomelingen ze kunnen produceren. Zowel hun zoons als dochters profiteren daarmee van de goede genen die hun vader de hoge leeftijd laat bereiken.

En tenslotte ontdekte VU-socioloog Teun Geurts een aantal jaren geleden tijdens zijn promotiestudie dat het zorgen voor kleinkinderen ook weer een effect de andere kant uit heeft. Door de zorg krijgen ouders en kinderen een betere band en is de zorg voor de ouders wanneer zij echt oud worden, tevens beter gegarandeerd.

Lees verder

Meest gelezen