menu

Scheiden na je 50ste

Scheiden van iemand is een vervelende stap. Maar scheiden van iemand waar je heel lang mee samen bent geweest is misschien nog erger. En toch gebeurt dit steeds meer.

Het wordt ook wel ‘grijze scheidingen’ genoemd; mensen die na hun 50ste een punt achter hun huwelijk zetten. En het zal je verbazen, maar het zijn voornamelijk de vrouwen die deze stap zetten.

Vrouwen zijn tegenwoordig anders

“Dat heeft natuurlijk te maken met financiële onafhankelijkheid. Vooral voor vrouwen is dat anders dan 20 jaar geleden”, aldus Wills Langedijk, advocate en schrijfster van het boek ‘De betere grijze scheiding’. De 55-plussers van tegenwoordig zijn vrij vermogend vergeleken met de generaties voor hun. Toch zegt deze scheidingsdeskundige dat de echte oorzaak anders is. “Veel koppels raken elkaar onderweg kwijt, ze voelen zich emotioneel niet meer verbonden. En ze willen toch nog iets maken van de rest van hun leven, ze willen ‘nog 1x dansen’, zoals ze het zelf zeggen.”

partner content

Alles over seks en relaties

Meer weten over seks en relaties? Bezoek dan het blog Relatie.blog van Dirkje van Bennekom. Hier deelt zij dagelijks de laatste nieuwtjes en verhalen over deze onderwerpen.

Niet bang voor eenzaamheid

Niet alleen de financiële onafhankelijkheid van vrouwen maakt dat zij de eerste stap zetten. “Vrouwen zijn minder bang om eenzaam te eindigen en ze hechten meer belang aan verbondenheid. Ze hebben het gevoel dat ze zichzelf lange tijd hebben weggecijferd, of dat ze lang genoeg de ontrouw of onhebbelijke gewoontes van hun man hebben verdragen. Tot ze er op een dag niet meer tegen kunnen.”

Scheiden geeft verdriet

Scheiden na je 50ste geeft veel verdriet. Niet alleen voor jou en je ex, maar ook voor de kinderen en eventuele kleinkinderen. Vooral vijftigers hebben het moeilijk volgens Langedijk. “Zij hebben nog zoveel dromen: een wereldreis maken, een eigen bedrijf beginnen. Ze willen verloren tijd inhalen. Terwijl zestigers en zeventigers al meer gewend zijn aan een oudere levensstijl, om het cru te stellen. Hun verwachtingen zijn minder hoog.”

NED7 leestip

De betere grijze scheiding van Wils Langedijk

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten