menu

Ouderen slachtoffer online datingfraude

Datingfraude komt veel voor online, maar het zijn tegenwoordig vooral ouderen die daar het slachtoffer van worden. Blogger Dirkje van Bennekom heeft tips hoe ouderen datingfraude kunnen signaleren en voorkomen.

Van de Nederlandse 50-plussers heeft ruim 7% al te maken gekregen met datingfraude. Dat is 1 op de 14 mensen van middelbare leeftijd, die op zoek zijn naar een vriendschap en/of liefde. Dit blijkt uit onderzoek dat de Fraudehelpdesk heeft laten uitvoeren door bureau Panel Inzicht.

Strengere identiteitscontrole

Datingfraude ontstaat als iemand op Facebook of op een datingsite contact maakt met een potentiële liefdespartner, die een oplichter blijkt te zijn. De helft van de ondervraagden vindt dat de sites verantwoordelijk zijn voor fraude: zij moeten ervoor zorgen dat oplichters geen toegang krijgen tot de door strengere identiteitscontrole. Bijna een derde vindt dat de slachtoffers verantwoordelijk zijn en bijna de helft noemt hen (onterecht) naïef. 32% vindt juist dat de pechvogels niets te verwijten valt. Op de vraag of de respondent zelf het slachtoffer zou kunnen worden van een ‘liefdesoplichter’ antwoordt niettemin 41% met ‘Ja, misschien’.

Opgelicht voor € 20.000!

Van de groep die aangeeft zelfs geld te hebben overgemaakt naar een zogenaamde ‘scammer’, stopte 80% bij €500,-. Sommigen raakten meer kwijt, tot wel €20.000,-! Opmerkelijk is dat 40% van de respondenten aangeeft behalve financiële ook emotionele schade te hebben opgelopen. Datingfraude is inmiddels een bekend fenomeen. Driekwart is er van op de hoogte. De deelnemers aan het onderzoek vinden dat er meer voorlichting moet komen over de risico’s van online dating. Ook vinden zij dat de politie moet optreden tegen datingfraudeurs. Datingsite Parship heeft met de Federale Computer Crime Unit daarom een aantal regels opgesteld om argeloze daters te waarschuwen.

Tips tegen datingfraude

  • Geef nooit geld! De meeste scammers komen uit Oost-Europese of Afrikaanse landen en ze hangen vaak een raar of hartverscheurend verhaal op om je vertrouwen te winnen. Vervolgens proberen ze je te overtuigen om geld over te maken, vaak via geldtransfersysteem en als Western Union en MoneyGram, voor bijvoorbeeld ziekenhuiskosten voor een kind, een ongeval. Je kunt ervan uitgaan dat iemand die geld vraagt sowieso niet te vertrouwen is.
  • De meeste scammers schrijven hun profielen en berichten in het Engels of gebruiken Google Translate om hun berichten in het Nederlands of Frans te vertalen. “God fearing”, “worthy” en “full of love” zijn termen die vaak terugkeren in berichten van scammers. Slechte grammatica en/of spelling zijn vaak ook tekenen.
  • Scammers vermelden vaak dezelfde beroepen. Zo kiezen mannelijke scammers voor een functie in het leger, ingenieur in de olie- of goudindustrie of juwelenontwerper. Vrouwelijke scammers zeggen verpleegster of modeontwerpster te zijn, maar vaak verwijzen vrouwen niet naar een beroep.
  • Volgens FCCU is een veel voorkomend profiel van de oplichter een welgestelde man of vrouw die voor zaken in West-Afrika verblijft. Hij/zij is weduwnaar/weduwe of gescheiden en heeft vaak een kind. Ze geven aan zich te willen settelen en zeggen heel snel dat ze in jou hun ware liefde zien.
  • Wees zo alert mogelijk en trek de mensen na met wie je contact legt. Een eenvoudige zoektocht op Google kan al belangrijke informatie opleveren, want er bestaan verschillende fora waarop namen en foto’s gepost worden die door oplichters gebruikt worden.
  • Als iemand alles van je wil weten, maar weinig of geen informatie over zichzelf verschaft, wees dan extra voorzichtig.
  • Vermeld nooit persoonlijke contactgegevens op je profiel en geef nooit onmiddellijk je gegevens door aan iemand die jou rechtstreeks contacteert.
  • Praat met vrienden en familie over de relatie. Ze zijn niet emotioneel betrokken en zien sneller wanneer er iets niet klopt. Luister naar hen als ze twijfels hebben.
  • Als je gecontacteerd wordt door een verdacht persoon: neem geen risico en geef deze persoon aan bij de beheerder van de site. FCCU raadt aan om ook altijd aangifte te doen bij de lokale politie wanneer je slachtoffer bent geworden van een oplichting.

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten