menu

Ouderen en seks

Ouderen en seks, het is nog steeds een taboe waar mensen het maar moeilijk over kunnen hebben. En dat zeggen ook veel zorgorganisaties. Het gebeurt wel in bejaardentehuizen maar niemand praat erover. In het plaatsje Bathmen, bij zorginstelling ’t Dijkhuis is dat echter anders. Hier is seks voor zowel de bewoners als het personeel gewoon bespreekbaar.

Manifest over ouderen en seks

Een aantal grote zorgorganisaties en onderzoekers hebben onlangs nog over dit onderwerp een manifest aangeboden aan de Tweede Kamer. Zij vinden dat er veel meer aandacht moet komen bij verpleeg- en verzorgingshuizen voor het onderwerp ouderen en seks. Nu slapen bewoners standaard in een eenpersoonsbed, worden partners uit elkaar gehaald én krijgen bewoners te weinig privacy. En dat terwijl al langer bekend is dat fysieke intimiteit heel belangrijk is voor het welzijn van bewoners.

Baas in eigen huis

Volgens Hilde de Vocht, lector van de Hogeschool Saxion in Deventer, zijn “Seksuele gevoelens van ouderen niet vies of problematisch. Privacy is heel belangrijk, bijvoorbeeld als ouderen willen masturberen of internet nodig hebben om porno te kijken.” En directeur Koot, van ’t Dijkhuis in Bathmen, kan het daar alleen maar helemaal mee eens zijn: “Bewoners zijn op hun eigen appartement de baas. Wat er zich achter de deur afspeelt, hebben wij niets, maar dan ook niets mee te maken.”

Verliefd op late leeftijd

Ook zijn er nog voldoende ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen die verliefd worden op elkaar. Mevrouw Reilink en mijnheer Baltes uit Bathmen vonden elkaar ook in ’t Dijkhuis en zijn nu smoorverliefd. De heer Baltes: “Maar het middagdutje doen we in ons eigen bed, anders wordt er toch niet geslapen.”

bron: RTV Oost

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten