menu

Oud zaad vergaat

Moeder Natuur laat zich niet bedotten als het om onze voortplanting gaat. Dat de eitjes van oudere vrouwen de kans op een gehandicapt kind verhogen is al langer duidelijk, maar nu blijkt ook dat de zaadjes van de man een risico vormen op hoge leeftijd.

Enkele jaren terug ontdekte de wetenschap al dat het sperma van mannen boven de 50 steeds meer genetische mutaties laat zien. Uit recent onderzoek wordt nu ook duidelijk wat de gevolgen daarvan zijn. Volgens het universitair medisch centrum van Georgetown in de Verenigde Staten zijn leeftijd én leefstijl van de vader, van invloed op het geboortegewicht van de baby en het ontstaan van eventuele ziektes.

Schizofrenie en autisme

Zo is er een verband tussen de hoge leeftijd van de vader en de kans op schizofrenie, autisme en geboorteafwijkingen bij zijn kind. Een voorbeeld: is de vader alcoholist dan is de kans op een laag geboortegewicht sterk aanwezig. Het alcoholisme van de vader verhoogt bovendien ook het risico op een geestelijke achterstand van het kind.

Beschadigd genetisch materiaal

In de testikels van de man wordt sperma aangemaakt uit zogenaamde voorlopercellen. Iedere 16 dagen dupliceren deze voorlopercellen de genetische code van de man en ontwikkelingen ze zich in 74 dagen tot een volwaardige zaadcel. Als de man 20 is heeft hij al zo’n 200 van die duplicaties achter de rug. Als hij 40 wordt is dit opgelopen tot zo’n 660 duplicaties. Er is continue een risico dat het genetisch materiaal beschadigt, maar hoe ouder een man wordt hoe meer dat dus voorkomt.

Oud zaad is hardnekkig

Is de man boven de 50 jaar dan is de schade aan het nageslacht al ongeveer 1.79x groter geworden. Maar het zijn niet alleen de mutaties die van invloed zijn op zijn kinderen. Ook de kinderen van de kinderen ondervinden kunnen er last van krijgen. Het geldt dus niet alleen meer voor vrouwen dat ze zo vroeg mogelijk een kind moeten krijgen, ook de mannen zijn nu aan de beurt!

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten